16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 1 Δεκέμβριος 2023 | 19:12

Μακρόν: Ρίχνει τις τιμές ρεύματος, επιδοτεί πράσινες επενδύσεις

Η Γαλλία θα εισαγάγει νόμο για τον περιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να ενθαρρύνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα ανακτήσουμε τον έλεγχο της ηλεκτρικής μας ενέργειας σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στο Παρίσι, περιγράφοντας τη στρατηγική της χώρας του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι νέοι κανονισμοί για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο, θα βάλουν τη Γαλλία σε «πολύ ευνοϊκή και ανταγωνιστική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι τιμές που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι οποίες αυξήθηκαν πρόσφατα λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, θα διατηρηθούν πιο κοντά στο κόστος παραγωγής στη Γαλλία. Αν και ο Μακρόν δεν έδωσε λεπτομέρειες, η πρωτοβουλία θα παρακολουθείται στενά από γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία, καθώς και από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αναζητούν τρόπους διατήρησης των φιλόδοξων στόχων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών συνεπειών της, υποστηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ήδη πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, τροφίμων και εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ και η Κίνα αναζητούν επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό για τα πάντα, από κεφάλαιο έως κρίσιμες πρώτες ύλες.

Η γαλλική κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές της χώρας κατά περίπου ένα τρίτο μεταξύ του 2022 και του τέλους της δεκαετίας – σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση 55% από τα επίπεδα του 1990.

Καθώς θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και την εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα -μια αδυναμία που τονίστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία-, αρχικά θα απαιτηθούν τεράστιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι, η διοίκηση, η αυτοδιοίκηση, οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα πρέπει να αυξήσουν τις ετήσιες πράσινες δαπάνες κατά 66 δισ. ευρώ έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης.

Σε πρώτο βήμα, η κυβέρνηση είπε ότι θα αυξήσει αυτές τις δαπάνες στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους κατά 7 δισ. ευρώ, σε 40 δισ. ευρώ. Πρόκειται για περαιτέρω επιδοτήσεις στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και σημείων φόρτισης, σιδηροδρομικών μεταφορών, αντλιών θερμότητας, ηλιακής και αιολικής ενέργειας, πράσινου υδρογόνου και ανανεώσιμων καυσίμων.

Η Γαλλία θα είναι σε θέση να κατασκευάζει τουλάχιστον 1 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2027 και να τριπλασιάσει την παραγωγή αντλιών θερμότητας, είπε ο Μακρόν. Επίσης, θα αναφέρει λεπτομερώς τους πόρους της όσον αφορά τα βασικά μέταλλα που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση.

Παράλληλα, θα δοθεί ώθηση στην ανακαίνιση σπιτιών και κτιρίων, καθώς και στην ανάπτυξη δικτύων τηλεθέρμανσης και εξοπλισμού που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας σε εργοστάσια και γραφεία. Τέλος, θα αυξηθούν οι δαπάνες για δενδροφύτευση, προστασία υδάτινων πόρων και βιοκαλλιέργειες.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τη Δευτέρα η τελική θέση της Κυβέρνησης για χαμηλόμισθους στο Δημόσιο

Την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελική θέση της Κυβέρνησης για το θέμα των χαμηλόμισθων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων...

Με μικρές απώλειες την τελευταία μέρα της βδομάδας το ΧΑΚ

Απώλειες κατέγραψε κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 132,20 μονάδες και στο -0,17%. Ο Δείκτης...

Ενστάσεις ΑΚΕΛ σε δαπάνες για αποσπασθέντες στο Προεδρικό

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τέθηκε σήμερα για αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €71 χιλ. για την καταβολή της μισθοδοσίας και υπερωριών σε πέντε λειτουργούς του...

Χωρίς ταξί η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα

Χωρίς ταξί θα μείνει την επόμενη εβδομάδα η χώρα μετά την σημερινή απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, να επεκτείνει τις απεργιακές της...

Γάζα: Πλήγματα σε πάνω από 200 στόχους, λέει ο ισραηλινός στρατός

«Περισσότερους από 200 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι έπληξε ο ισραηλινός στρατός, αμέσως μετά την λήξη της επταήμερης ανακωχής σήμερα στις 8 το...

Αμετανόητος ο Σούνακ για τα Γλυπτά: «Είναι δικά μας»

Αμετανόητος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, και παρά την θύελλα που προκάλεσε μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμμένει στις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW