Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,3% στη ζώνη του ευρώ και ο εναρμονισμένος δείκτης στην Κύπρο από 2,4% αυξήθηκε στο 3%, ενώ στην Ελλάδα υποχώρησε οριακά στο 3,4% από 3,5%.

Το δίλημμα της ΕΚΤ

Αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση του πληθωρισμού. Το γεγονός ότι αυτή δεν ήρθε υπογραμμίζει τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούν να έχουν στην αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας οι κυβερνήσεις, τα νοικοκυριά, αλλά και η ΕΚΤ. Είναι βέβαιο πως τα στοιχεία αυτά θα κάνουν τα «γεράκια» να φωνάξουν πιο δυνατά υπέρ της ανάγκης περισσότερων επιτοκιακών αυξήσεων. Τον τελευταίο χρόνο τα βασικά επιτόκια του ευρώ έχουν αυξηθεί κατά 425 μονάδες βάσης.

Τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να έρθει ακόμη μία αύξηση που θα οδηγήσει το καταθετικό επιτόκιο στα επίπεδα – ρεκόρ του 4%. Οι πιθανότητες για αυτό περιορίζονται πάντως κοντά στο 30%, αφού θεωρείται πιο πιθανή μία μικρή παύση. Και τούτο γιατί ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έχουν ενταθεί ανησυχητικά και οι πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Μεγάλος πονοκέφαλος οι τιμές των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να είναι «καίνε». Στην Ευρωζώνη οι τιμές των τροφίμων έκαναν άλμα 9,8% τον Αύγουστο, των υπηρεσιών αυξήθηκαν 5,5% και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών ήταν αυξημένες κατά 4,8%. Οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν 3,3%.

Τον υψηλότερο πληθωρισμό παρουσιάζουν η Σλοβακία (9,6%), η Κροατία (8,5%) και η Αυστρία (7,5%). Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, ο πληθωρισμός υποχώρησε οριακά μόνο στο 6,4% από 6,5% τον Ιούλιο. Στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 5,7% και στην Ιταλία στο 5,5%. Επιτάχυνση στο 2,4% από 2,1% σημειώθηκε στην Ισπανία. Στο 2,4% και στο Βέλγιο από 1,7% τον Ιούλιο.