6.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 4:05

€5,25 εκ. στο ΣΑΛ για έργα ψηφιακής, περιβαλλοντική και πράσινης ανάπτυξης

Συνολικά 5,25 εκατομμύρια ευρώ θα λάβει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την δημιουργία έργων για να προχωρήσει στην ψηφιακή, περιβαλλοντική και πράσινη ανάπτυξη και αναβάθμιση του.

Σε δελτίο Τύπου του ΣΑΛ αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης πως η Λάρνακα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα τελευταία χρόνια έγιναν άλματα στη διαχείριση του Συμβουλίου προκειμένου να υποβάλει αίτηση, για υλοποίηση συγκεκριμένων έργων».

Πρόσθεσε πως «στόχος είναι το ΣΑΛ και η Λάρνακα να προχωρήσουν με τη διαχείριση των λυμάτων, τα όμβρια ύδατα και γενικά με ό,τι ασχολείται το Συμβούλιο, στο επόμενο στάδιο, το ψηφιακό, το περιβαλλοντικό, το βιώσιμο. Σκοπός είναι η ανάπτυξη της Λάρνακας σε  «Έξυπνη πόλη – Smart City» ώστε να μεταφερθούμε στην πλήρη ψηφιοποίηση όλων των Υπηρεσιών».

Γι’αυτό ακριβώς συνέχισε «ψάχνουμε συνεχώς για νέα προγράμματα, νέα ευρωπαϊκά κονδύλια και νέες συνεργασίες ώστε να είμαστε πρωτοπόροι. Ο Δήμος, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, οδηγούν τη πόλη σε μια νέα εποχή» ανέφερε.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Αγγελος Χατζηχαραλάμπους, Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ, ο οποίος ανέφερε πως «το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου αντικατοπτρίζει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση πόρων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν στη Κύπρο για την περίοδο 2021-2026, από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΣΑΛ θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 5,25 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη μετάβαση του σε ένα έξυπνο, ψηφιακό και πράσινο Οργανισμό κάτω από την ενότητα «Έξυπνη και Βιώσιμη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων» του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Προστίθεται ότι «το ΣΑΛ έχει θέσει ως στόχο την στροφή προς εναλλακτικές και βιώσιμες μορφές ενέργειας και τη μετεξέλιξη του σε ένα σύγχρονο και τεχνολογικά ανεπτυγμένο οργανισμό προς την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος. Σε αυτά τα πλαίσια το ΣΑΛ επιδιώκει την εφαρμογή δράσεων όπως η περαιτέρω χρήση ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκών συστημάτων) και βιοαερίου, η εφαρμογή σχεδίου παρακολούθησης των λυμάτων και του τριτοβάθμιου επεξεργασμένου νερού για θέματα υγείας του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, καθώς και για τη μείωση επικίνδυνων ουσιών στα επεξεργασμένα λύματα».

Ακόμα «για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Συμβουλίου προς τους πολίτες και επιχειρήσεις, θα υλοποιηθούν δράσεις ψηφιοποίησης της διαχείρισης λυμάτων και όμβριων με τη χρήση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (Geographical Information System – GIS) όπως και εφαρμογή συστήματος συντήρησης με σκοπό τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και τη βέλτιστη απόδοση του δικτύου».

Αναλυτικότερα, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται πως «στα πλαίσια της πολιτικής του οργανισμού για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μελετάται το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας παραγωγής βιοαερίου στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας το οποίο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε μονάδα συμπαραγωγής (CHP) θερμότητας/ηλεκτρικής ενέργειας η οποία επίσης θα κατασκευαστεί στα πλαίσια του ίδιου έργου με επιχορηγημένο κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ. Επιπρόσθετα, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση έργων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων με επιχορηγημένο κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ. Το ΣΑΛ θα προχωρήσει με τέσσερα έργα που περιλαμβάνουν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή των γραφειακών του εγκαταστάσεων του οργανισμού, την εγκατάσταση τους σε εννέα αντλιοστάσια, κατασκευή ηλιακού πάρκου 150 KW στις στέγες των κτηρίων αλλά και δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας».

Σημειώνεται πως «με σκοπό τη μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται θα αντικατασταθούν 20 αντλίες παλαιάς τεχνολογίας, με αναβαθμισμένο εξοπλισμό χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, με κόστος που ανέρχεται στις 250 χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα το ΣΑΛ θα προμηθευτεί σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης αγωγών (CCTV) και βυτιοφόρο με δυνατότητα εκτόξευσης νερού για βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου λυμάτων με κόστος έργων τις 500 χιλιάδες ευρώ».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «για τη μακροχρόνια προστασία του δικτύου και των εγκαταστάσεων του Σταθμού θα κατασκευαστεί μονάδα παραγωγής διαλύματος νιτρικού ασβεστίου με τις σχετικές δοσομετρικές μονάδες, που θα εγκατασταθούν σε 6 αντλιοστάσια λυμάτων με σκοπό την αποτροπή δημιουργίας υδρόθειου (Η2S) το οποίο είναι διαβρωτικό και επικίνδυνο αέριο που εκλύεται στα σηπτικά λύματα, ένα έργο που θα στοιχίσει περίπου 1,35 εκατομμύρια ευρώ».

Ακόμα «το ΣΑΛ στοχεύει σε βελτίωση των υπηρεσιών του μέσω ψηφιακής αναβάθμισης με την υλοποίηση 3 έργων ψηφιακής φύσης, όπως τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για πελάτες και εργαζομένους, υποδομή υπολογιστικού νέφους (infrastructure as a service) και εγκατάστασης συστήματος έξυπνης τηλεμετρίας για τα αντλιοστάσια, με το κόστος να ανέρχεται στις 350 χιλιάδες ευρώ. Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο σε συνεργασία με το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό διεθνώς ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Health Sentinel» με την περιοδική παρακολούθησης των λυμάτων με στόχο την αποτύπωση της κατάστασης της δημόσιας υγείας στην Λάρνακα».

Επίσης το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας «σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα μελετήσουν και θα αναπτύξουν ένα καινοτόμο «ψηφιακό δίδυμο» (digital twin) του συστήματος του ΣΑΛ, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση και ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων βάσει δεδομένων, για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του δικτύου λυμάτων και όμβριων. Το κόστος των συγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων ανέρχεται στις 500 χιλιάδες ευρώ».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!