21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 11:25

«Όχι» από Κομισιόν στην πρόταση για ΦΠΑ 5% στην πρώτη κατοικία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί με την συναινετική πρόταση που συμφωνήθηκε στη Βουλή όσον αφορά την επιβολή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην ανέγερση ή απόκτηση κύριας κατοικίας, όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί με την συναινετική πρόταση που συμφωνήθηκε στη Βουλή όσον αφορά την επιβολή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην ανέγερση ή απόκτηση κύριας κατοικίας, όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ενόψει του χρονοδιαγράμματος της 8ης Ιουνίου για κατάθεση του νομοθετήματος στην Ολομέλεια, η επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Πέμπτη, με την πρόεδρο της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να δηλώνει ότι υπάρχουν δύο επιλογές, το αρχικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, είτε μια διαφοροποιημένη φόρμουλα στη βάση και των συζητήσεων με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας της Κομισιόν.

Η κ. Ερωτοκρίτου υπενθύμισε πως το αρχικό νομοσχέδιο αφορά συγκεκριμένα ποσά και συγκεκριμένα εμβαδά για διαμερίσματα και οικίες με ξεχωριστούς συντελεστές για διαμερίσματα και ξεχωριστούς για οικίες, αλλά στην πορεία είχε διαμορφωθεί στη βάση των εισηγήσεων όλων των εμπλεκομένων για ενοποίηση των δύο κατηγοριών.

«Είτε με την αρχική του μορφή, όπως κατατέθηκε με τις συγκεκριμένες αξίες και τα αυξημένα εμβαδά, είτε μια μία διαφοροποίηση, η οποία ενδεχομένως να προέλθει με τροπολογία κάποιων κομμάτων, είτε από την ίδια τη επιτροπή στο στάδιο των συζητήσεων αυτού του νομοσχεδίου, όπως θα διαμορφωθεί δηλαδή στην πορεία θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 8 Ιουνίου, αυτή η ημερομηνία δεν αλλάζει», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί την προηγούμενη βδομάδα στην Επιτροπή προέβλεπε κατάργηση του διαχωρισμού διαμερισμάτων και κατοικιών και επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5%, στα πρώτα 190 τ.μ., ακινήτων αξίας μέχρι €350 χιλ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ακίνητα αξίας μέχρι €475 χιλιάδες και εμβαδού επίσης μέχρι 190 τ.μ., θα τυγχάνουν μειωμένου ΦΠΑ για τις πρώτες €350 χιλιάδες, ενώ για το υπόλοιπο ποσό (€125 χιλ.) θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19%.

Ωστόσο, ενημερώνοντας την Επιτροπή, ο κ. Παντελή ανέφερε πως «η κατάληξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι δεν θεωρούν ότι υπάρχει κοινωνική στόχευση με την απουσία ενός ορίου για το κατώτατο σκέλος όσον αφορά το εμβαδόν της κατοικίας ή του διαμερίσματος και θεωρούν ότι πρέπει να μπει έναν όριο όσον αφορά το εμβαδόν», προσθέτοντας ότι η Κομισιόν επικαλείται όριο εμβαδού 110 τμ.

Παράλληλα, ο κ. Παντελή ενημέρωσε πως αναφορικά με τη διαδικασία επί παραβάσει που αφορά την υφιστάμενη νομοθεσία, η Κομισιόν αναμένεται να αποστείλει δεύτερη επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία εντός Ιουνίου, δίνοντας δύο μήνες διορία στις αρχές να απαντήσουν με νομικά επιχειρήματα, ενώ το επόμενο στάδιο είναι έναρξη της διαδικασίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Σημείωσε, ωστόσο ότι σε περίπτωση έγκρισης νέας νομοθεσίας, αυτό θα αξιολογηθεί εκ νέου από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, η οποία εφόσον θεωρεί ότι δεν συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο θα κινητοποιήσει εκ νέου τη διαδικασία επί παραβάσει.

Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, ο στόχος από την αρχή ήταν και παραμένει αφενός μεν να ανακοπεί άμεσα η διαδικασία επι παραβάσει που έχει ξεκινήσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω «αμαρτιών του παρελθόντος», και αφετέρου να δημιουργήσουμε, όπως είπε, ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων συμπολιτών μας που εμπίπτουν μέσα στα οικονομικά πλαίσια της μεσαίας τάξης αλλά και τα νεαρά ζευγάρια που με τα περιορισμένα οικονομικά επιθυμούν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως μπροστά σε αυτά τα δεδομένα εμείς θα συνεχίσουμε αφενός να εργαζόμαστε δημιουργικά για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο αφορά χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες ανθρώπους στην Κύπρο σε μια μάλιστα περίοδο που τα ενοίκια είναι στα ύψη και η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας φαντάζει άπιαστο όνειρο για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πληθυσμού και αφετέρου να δουλεύουμε και στα πλαίσια μια προσπάθειας να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παράλληλα είπε ότι το κόμμα θα περιμένει την τελική θέση της Κυβέρνησης επί του θέματος, αφήνοντας αιχμές και για τα συγκυβερνώντα κόμματα. «Ποια είναι η πρόταση της Κυβέρνησης, είναι η αρχική; Είναι η συμφωνία με τη σύγκλιση που επιτεύχθηκε στην επιτροπή Οικονομικών, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Άρα θέλουμε με βάση τα νέα δεδομένα να δούμε στο χαρτί την τελική θέση της κυβέρνησης, φαντάζομαι και με την στήριξη των συγκυβερνώντων κομμάτων», κατέληξε.

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να εξευρεθούν οι λύσεις οι οποίες θα είναι τεκμηριωμένες και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες μας.

«Η όποια διαφοροποίηση», είπε, «θα πρέπει να καταστήσει το μέτρο πιο κοινωνικό και πιο στοχευμενο είτε αφορά κατοικίες είτε αφορά διαμερίσματα. Θα συνεδριάσουμε εκτάκτως την ερχόμενη Πέμπτη με σκοπό την οριστική επίλυση του ζητήματος ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος στην ολομέλεια στις 8 Ιουνίου αλλά κυρίως να μη οδηγηθούμε σε περιπέτειες ως χώρα».

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης είπε πως η Βουλή έχει ενώπιον της τρία σενάρια. «Το ένα το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά από αρκετές συνεδριάσεις, το δεύτερο είναι μια πρόσθετη συμβιβαστική λύση την οποία προσπαθούμε να γεφυρώσουμε όλα τα κόμματα και κατ’ εμένα τίθεται και θέμα της προηγούμενης συμβιβαστικής λύσης, την οποία, ναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έχει απορρίψει, αλλά κατά τη δική μου άποψη, ήταν μια απλή ξεκάθαρη φόρμουλα στη οποία νομίζω ότι πρέπει να επιμένουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αθήνα-Δικαστήριο: Ένοχος για βιασμό της 12χρονης ο Ηλίας Μίχος

Την ενοχή του Ηλία Μίχου για το αδίκημα του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, αποφάσισε πριν από λίγο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της...

Στις 7 Απριλίου στη Λεμεσό η πορεία Χριστοδούλας

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου διοργανώνουν για 49η συνεχή χρονιά την πορεία Χριστοδούλας, τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κυπριακής κοινωνίας σε...

ΟΑΥ: Βαριές καμπάνες με πρόστιμα 80,000 ευρώ σε 40 παροχείς υγείας – Αιτία καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Βαριές καμπάνες με πρόστιμα ύψους 80,000 ευρώ σε πέραν των 40 παροχέων υγείας επιβλήθηκαν εντός του 2023 από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για καταχρήσεις...

Η Μέτσολα στο λιμάνι Λάρνακας για την “Αμάλθεια”

Την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα θα συνοδεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο λιμάνι Λάρνακας, την Τρίτη, 2 Απριλίου για τις...

Παρέμβαση Προέδρου Εσθονίας στο κυπριακό – Θα συζητήσει το θέμα με τον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Αλάρ Κάρις, σκοπεύει να συζητήσει το Κυπριακό με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που...

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!