22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 18:06

Υπ. Οικονομικών: Ανυπόστατες και παραπλανητικές αρκετές αναφορές προέδρου ΟΑΥ

Την ανάγκη ανάληψης από τον ΟΑΥ όλων των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία του ΓεΣΥ, για διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και βιωσιμότητάς του, επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις αναφορές του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμά Αντωνίου και χαρακτηρίζοντας αρκετές από αυτές ως ανυπόστατες και παραπλανητικές.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει τη διαπίστωση που περιλαμβάνεται στη γραπτή δήλωση του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμά Αντωνίου, ημερ. 3/08/2022 ότι, «η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση και κοινωνική κατάκτηση του λαού μας από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΓεΣΥ, είναι πλέον γεγονός, έκλεισε τρία χρόνια λειτουργίας και εδράζεται σε πολύ γερά θεμέλια».

Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι, αρκετές αναφορές του Προέδρου του ΟΑΥ είναι υ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βασική έγνοια του Υπουργείου Οικονομικών, ως ένας από τους βασικούς θεσμικούς φορείς που συνέβαλαν στη δημιουργία του ΓεΣΥ, είναι η μακροχρόνια διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Αναντίλεκτα, προστίθεται, η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ είναι συνυφασμένη με την ευρωστία των δημόσιων οικονομικών δεδομένου ότι, μεγάλο μέρος των εσόδων του προέρχεται από το κράτος, είτε υπό την ιδιότητά του ως εργοδότης, είτε μέσω της Γενικής Κυβερνητικής Συνεισφοράς.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, αναφέρεται, πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ, και προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει κατά καιρούς πρωτοβουλίες.

«Η ανάληψη από τον ΟΑΥ όλων των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία του ΓεΣΥ, περιλαμβανομένης της αποστολής ασθενών σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, της ανάληψης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων και των σχετικών δαπανών για φάρμακα κλπ, αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ομαλή λειτουργία του αλλά και προάσπιση του κύριου εργαλείου για την βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία που είναι ο σφαιρικός προϋπολογισμός», σημειώνεται.

Το Υπουργείο προσθέτει ότι ο σφαιρικός προϋπολογισμός είναι αυτός που διασφαλίζει και τον μονοασφαλιστικό χαρακτήρα του ΓεΣΥ.

«Σε περίπτωση που παραβιάζεται η νομοθεσία και καλύπτονται δαπάνες, που έπρεπε να παρέχονται από το ΓεΣΥ, από άλλους προϋπολογισμούς τότε παραβιάζεται το μονοασφαλιστικό και δημιουργούνται προϋποθέσεις για πολυασφαλιστικό σύστημα. Είναι αυτές τις αρχές αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ και τις πρόνοιες της νομοθεσίας που οφείλει να υπερασπίζεται ο κ. Αντωνίου αντί να λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι τα πρακτικά της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2022 στο Υπουργείο Οικονομικών, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και εντεταλμένων / εξουσιοδοτημένων από το ίδιο το ΔΣ του ΟΑΥ, Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων είναι σχετικά.

«Στη συνάντηση αυτή, και σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, συμφωνήθηκε η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και η ανάληψη των υποχρεώσεων του ΟΑΥ όπως οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία. Οι σχετικές αποφάσεις, εγκρίθηκαν μάλιστα από το ΔΣ του ΟΑΥ κάτι που καταδεικνύει το ανυπόστατο των ισχυρισμών του κ. Αντωνίου», αναφέρεται.

Η ρευστότητα του ΟΑΥ, συμπληρώνει το Υπουργείο, ουδέποτε έχει τεθεί σε κίνδυνο και ως εκ τούτου, αναφορές προς αυτήν την κατεύθυνση όχι μόνον δεν εξυπηρετούν το συμφέρον του Οργανισμού, αλλά και υπονομεύουν το ΓεΣΥ στο σύνολό του. Η δημιουργία αποθεματικών πρέπει να περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία του ΟΑΥ, προστίθεται, και σε καμία περίπτωση να μην είναι εις βάρος των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και κατά παράβαση της νομοθεσίας και του σφαιρικού προϋπολογισμού. Επισημαίνεται ότι, το αποθεματικό του ΟΑΥ στις αρχές του 2020 ήταν ύψους €190,2 εκ. περίπου, ενώ στο τέλος του 2020 αυξήθηκε σημαντικά και ανήλθε στα €353 εκ. Ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή στο τέλος του 2021, το αποθεματικό κυμάνθηκε στα €319,6 εκ.

«Το Υπουργείο Οικονομικών εκ καθήκοντος οφείλει να παρέμβει εκεί και όπου διαπιστώνει ότι, δεν εφαρμόζεται ή δεν εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία του ΓεΣΥ, αυτό έπραξε και αυτό θα πράττει. Η νομιμότητα των ενεργειών του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνεται μέσα από την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ημερ. 1/03/2022, σε σχέση με τον συμψηφισμό οφειλών του ΟΑΥ με τη Γενική Κυβερνητική Συνεισφορά», αναφέρεται.

Η ορθολογική διαχείριση του ΓεΣΥ εκ μέρους του ΟΑΥ, συνεχίζει το Υπουργείο, είναι υψίστης σημασίας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των εργαζομένων, συνταξιούχων και εργοδοτών. «Είναι ανησυχητική εξέλιξη το γεγονός ότι ο ΟΑΥ κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και κατά μεγάλη απόκλιση από όλες τις εκτιμήσεις και σχετικές μελέτες, να διογκώσει τις εθνικές δαπάνες υγείας κατά περίπου 50% προκαλώντας τριγμούς στο όλο οικοδόμημα», σημειώνει.

«Το Υπουργείο Οικονομικών έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του απέναντι στο φορολογούμενο πολίτη, θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο του σε σχέση με το ΓεΣΥ και σε καμία περίπτωση δεν δέχεται οποιοδήποτε υπονοούμενο όσον αφορά την υπονόμευσή του. Ένα επιτυχημένο σύστημα υγείας, πρέπει να διασφαλίζει στους πολίτες τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας, με την ορθότερη διαχείριση των συνεισφορών του φορολογούμενου», αναφέρεται.

Τέλος το Υπουργείο αναφέρει ότι είναι προφανής η προσπάθεια του κ. Αντωνίου και του ΑΚΕΛ να πολιτικοποιήσουν ένα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων το οποίο αναδείχθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή και για το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών ουδεμία σχέση έχει, για να πλήξουν την Κυβέρνηση.

«Υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα. Είναι αυτή η Κυβέρνηση που εφάρμοσε το ΓεΣΥ, είναι αυτή η Κυβέρνηση που πολλαπλασίασε τις δαπάνες, και είναι αυτή η Κυβέρνηση που θα προασπιστεί την εφαρμογή του ΓεΣΥ και θα σταθεί έναντι αυτών που πολιτικοποιώντας το, θέτουν την ίδια ώρα βόμβες στα θεμέλιά του αρνούμενοι να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!