20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 20:56

Υπ. Εργασίας: Απαραίτητη η συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους – Υπόμνημα από ΠΕΟ

Η κυβέρνηση θέλει και επιδιώκει την αναβάθμιση του κοινωνικού διάλογου, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο η επαφή, η επικοινωνία και η συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους είναι απαραίτητη.

Σε δηλώσεις του, πριν από την έναρξη της προγραμματισμένης συνάντησης του με το Εκτελεστικό  Συμβούλιο της ΠΕΟ, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης του με την ΠΕΟ θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εργασία γενικότερα και τους εργαζόμενους ειδικότερα.

Σε σχέση με την ΑΤΑ, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας, για κατάληξη σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για την ΑΤΑ, θα συνεχίσουν τη συζήτηση, με την προσδοκία να έχουν πρόοδο, η οποία να τους οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Εξάλλου, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, παρέδωσε στον Υπουργό Εργασίας υπόμνημα, στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις της συντεχνίας για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι στο υπόμνημα περιλαμβάνονται θέσεις που αφορούν στη στρατηγική απασχόλησης εργαζόμενων από τρίτες χώρες, στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για διεύρυνση της εμβέλειας της κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων, στις εκκρεμότητες του κατώτατου μισθού, καθώς και στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Σύμφωνα με τη ΓΓ της ΠΕΟ «βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά την πορεία των εργασιακών ζητημάτων στην Κύπρο», προσθέτοντας πως «τα τελευταία χρόνια έχει ανατραπεί δραστικά το σύστημα εργασιακών σχέσεων με τη μείωση των εργαζομένων, που καλύπτονται από ρυθμισμένους εργασιακούς όρους και την αύξηση του κομματιού των εργαζομένων, που εργάζονται χωρίς βασικά δικαιώματα».

Τόνισε ότι η ΠΕΟ αναμένει άμεσα τις ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να ξαναμπεί μία ισορροπία.

Αυτό, συμπλήρωσε, «που είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης να μπορεί να το αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας και ειδικότερα να το αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι, που τα τελευταία χρόνια έχουν δει το εισόδημα τους να μειώνεται και να συμπιέζεται ακόμα περισσότερο από τον πληθωρισμό».

Στο υπόμνημα, που παραδόθηκε στον Υπουργό Εργασίας, παρατίθενται οι θέσεις της ΠΕΟ, για τα βασικότερα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα, τα οποία η συντεχνία αναμένει άμεσα να τεθούν στις προτεραιότητες των ενεργειών και δράσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το υπόμνημα αναφέρεται στα μέτρα επαναρύθμισης της Εργασίας, με την συντεχνία να εισηγείται τη ρύθμιση βασικών ελάχιστων δικαιωμάτων για όσους εργαζόμενους καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό, τη διεύρυνση της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την καταπολέμηση της συγκάλυψης της σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου, την καταπολέμηση της αγοράς υπηρεσιών και την στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ «για να μπορέσει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, να διευρυνθεί όπως είναι ο στόχος της οδηγίας της ΕΕ το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%, επιβάλλεται η παρέμβαση της πολιτείας με θεσμικά μέτρα».

Σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της ΑΤΑ, η Συντεχνία αναφέρει στο υπόμνημά της ότι «η επίτευξη νέας συμφωνία για τον τρόπο απόδοσης της ΑΤΑ από 1.01.2023 επείγει», για να σημειώσει ότι «όπως με σαφήνεια καθορίζεται στην συμφωνία που έληξε, η νέα συμφωνία πρέπει να στοχεύει στην απόδοση της ΑΤΑ με βάση την φιλοσοφία της».

Σύμφωνα με το υπόμνημα η ΠΕΟ σημειώνει την ανάγκη διεύρυνσης της απόδοσης της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζόμενους και συμπληρώνει πως «αυτό μπορεί να  επιτευχθεί με την υιοθέτηση των εισηγήσεων μας για τα μέτρα διεύρυνσης της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, η ΠΕΟ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται -με στόχο την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων- να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική δανεισμού του κράτους από το ΤΚΑ με μηδενικό επιτόκιο, όπως και πολιτική δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού του ΤΚΑ, με την απόδοση σε ετήσια βάση ενός ποσού στο Ταμείο.

Επιπροσθέτως, εκφράζεται η θέση ότι «μέρος της συζήτησης για το συνταξιοδοτικό πρέπει να είναι και η διεύρυνση του θεσμού των Ταμείων Προνοίας ως δεύτερος υποχρεωτικός πυλώνας», ενώ σημειώνεται ότι «η καθολίκευση των Ταμείων Προνοίας μέσα από την επέκταση της εμβέλειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα συνδράμει καθοριστικά στην διασφάλιση επαρκούς εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση».

Στο μεταξύ, η ψήφιση νομοθεσιών, η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, οι βελτιώσεις της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα βρίσκονται ανάμεσα στα βασικότερα ζητήματα που παραθέτει η ΠΕΟ, η οποία αναμένει άμεσα να τεθούν στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!