22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 18:30

ΥΠΟΙΚ: Θετική η θέση των τραπεζών για διαφοροποίηση στις επιτοκιακές πολιτικές

Θετική είναι η προσέγγιση των επικεφαλής των τραπεζών για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση της Πέμπτης, μεταξύ των οποίων και το ύψος των δανειστικών επιτοκίων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κωνσταντίνο Ηροδότου.

«Τα μηνύματα που παίρνουμε από την οικονομία και την κοινωνία τα μεταφέρουμε, προσπαθώντας να δημιουργηθεί και με το τραπεζικό σύστημα μια καλή σχέση που να έχει και κάποια ωφελήματα τα οποία δεν θα τα επωφεληθούν μόνο οι καταναλωτές, η κοινωνία και οι δανειολήπτες», είπε ο κ. Κεραυνός, κληθείς να πει κατά πόσον θα πρέπει να αναμένει κάτι ο δανειολήπτης για τα θέματα των επιτοκίων και των αναδιαρθρώσεων.

«Όταν τα πράγματα εξελίσσονται καλά, νομίζω όφελος θα υπάρξει και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η προσπάθεια, που δεν γίνεται μόνο στην Κύπρο, είναι να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στις επιτοκιακές πολιτικές, κατά την κρίση των τραπεζών, καθώς δεν μπορεί να παρέμβει ο Υπουργός Οικονομικών ούτε η Κεντρική Τράπεζα”.

Ερωτηθείς αν οι επικεφαλής των τραπεζών έλαβαν αυτό το μήνυμα κατά τη συνάντηση που είχε χθες μαζί τους, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «η θέση/προσέγγιση των επικεφαλής των τραπεζών που είδα χθες ήταν θετική και με πολύ κατανόηση».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΚΤ, κληθείς να πει κατά πόσον ανησυχεί να δημιουργηθεί νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ότι η ΚΤ κάνει τα σενάρια της «λόγω και της αύξησης των επιτοκίων αλλά και του πληθωρισμού και είμαστε, από εποπτικής άποψης, σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες».

Σε σχέση με τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε παραγωγική και εποικοδομητική, ο κ. Κεραυνός είπε πως με τον Διοικητή της ΚΤΚ έχει μια «αρκετά καλή» σχέση κατά τα τελευταία 4 χρόνια όταν βρισκόταν στο ΔΣ της ΚΤΚ και πρόσθεσε πως αντάλλαξαν απόψεις «για όλα τα θέματα της οικονομίας, για τον πληθωρισμό και για το τραπεζικό σύστημα».

«Οι απόψεις μας, οι παραινέσεις μας, οι ανησυχίες μας συγκλίνουν», ανέφερε και πρόσθεσε πως η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων και διαβουλεύσεων θα είναι «συνεχής και συχνή».

Σημείωσε πως από τον Διοικητή της ΚΤ ενημερώθηκε και για τραπεζικά θέματα.

Ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι «εδώ και 4 χρόνια είχαμε μια πολύ καλή και στενή συνεργασία, σε φιλική σχέση, η οποία σίγουρα θα συνεχίσει και τώρα».

Ανέφερε ότι συζήτησαν «διάφορα θέματα και για τον τραπεζικό τομέα και για την οικονομία» και πως αυτή επηρεάζεται «από την κατάσταση και τις ενέργειες του τραπεζικού τομέα και από τις εξελίξεις που βλέπουμε εδώ και εβδομάδες στην Ευρώπη».

Γνωρίζει που φθάνουν οι αρμοδιότητες του ΥΠΟΙΚ

——————————-

Κληθείς να αναφέρει αν μπορεί να κάνει νουθεσίες προς τις τράπεζες, ο κ. Κεραυνός είπε ότι υπήρξε και προηγουμένως ΥΠΟΙΚ καθώς και για μια δεκαετία Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής σε μια εμπορική συστημική τράπεζα και για 4 χρόνια μέλος του ΔΣ της ΚΤ και πρόσθεσε ότι γνωρίζει «πολύ καλά μέχρι που φθάνουν οι αρμοδιότητες του Υπουργού Οικονομικών».

«Ως Υπουργός που έχει ευθύνη για την οικονομία του τόπου μπορώ να κάνω συζητήσεις, παραινέσεις και υποδείξεις, όχι παρεμβάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως η ΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός.

Ανέφερε ότι «ένας θεσμός όπως η ΚΤ και ένας άλλος θεσμός όπως το Υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να ανταλλάσσουν απόψεις, να συζητούν εποικοδομητικά και παραγωγικά για το καλύτερο μέλλον ή παρόν της οικονομίας και της κοινωνίας μας».

Ερωτηθείς ο Διοικητής της ΚΤ κατά πόσον θεωρεί πως ενδεχόμενες νουθεσίες του ΥΠΟΙΚ προς τις τράπεζες αποτελεί παρέμβαση στο έργο του, ο κ. Ηροδότου είπε ότι στις αρχικές δηλώσεις αναφέρθηκαν και οι δύο στην καλή συνεργασία και φιλική σχέση εδώ και 4 χρόνια η οποία θα συνεχιστεί και «δεν τίθεται θέμα».

Τέλος, ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι δεν επηρεάζει την λειτουργία της ΚΤ η μη αναπλήρωση ακόμη της θέσης του κ. Κεραυνού στο ΔΣ της τράπεζας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!