20.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 20:29

«Τρέχει» η υλοποίηση των οροσήμων της δεύτερης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης

Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και οι φορείς υλοποίησης «τρέχουν» την υλοποίηση των οροσήμων για τη δεύτερη δόση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) ύψους €85 εκατομμυρίων, με την Διευθύντρια της ΓΔ Ανάπτυξης Ανθούλα Σαββίδη να δηλώνει στο ΚΥΠΕ πως στο παρόν στάδιο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ορόσημο που άπτεται «δύσκολων θεμάτων πολιτικής».

Εξάλλου, η κ. Σαββίδη ανέφερε ότι έπειτα από την υποβολή της αίτησης για την εκταμίευση της πρώτης δόσης στις 28 Ιουλίου, η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια η αίτηση θα εξεταστεί και εγκριθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με την πληρωμή να απαιτεί τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες.

Επιτεύχθηκαν 6 ορόσημα

Σύμφωνα με την κ. Σαββίδη, από τα 18 συνολικά ορόσημα της δεύτερης δόσης, έχουν επιτευχθεί 6 ορόσημα, 4 ορόσημα είναι προς επίτευξη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και 8 ορόσημα βρίσκονται σε εξέλιξη ή υλοποιούνται. «Και λαμβάνονται μέτρα επίσπευσης, όπου είναι δυνατό, σε συνεργασία με τους Φορείς Υλοποίησης τους, ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα για την υποβολή της αίτησης πληρωμής», συμπλήρωσε.

«Στόχος είναι η υποβολή της 2ης αίτησης πληρωμής μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα και με τις Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις του ΣΑΑ που υπογράφηκαν με την Επιτροπή», είπε η Διευθύντρια της ΓΔ Ανάπτυξης, προσθέτοντας πως η όλη διαδικασία μέχρι και την υποβολή της αίτησης, αλλά και για σκοπούς διασφάλισης της απορρόφησης του συνόλου των πόρων, προϋποθέτει την παράλληλη διενέργεια από τα εθνικά ελεγκτικά όργανα και την Συντονιστική Αρχή επαληθεύσεων και ελέγχων, τόσο για την επιβεβαίωση της επίτευξης όλων των στόχων και οροσήμων, αλλά και για  την ορθότητα και κανονικότητα των πράξεων που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κάτι, πρόσθεσε, που γίνεται.

Η κ. Σαββίδη επεσήμανε πάντως ότι καθώς πολλά ορόσημα της 2ης δόσης σχετίζονται με προσφορές υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, που ενδεχομένως να επηρεάσουν τα χρονοδιαγράμματα.

Τόνισε ωστόσο πως για «όσα ορόσημα ολοκληρώνονται αρχίζουμε άμεσα τους απαιτούμενους ελέγχους, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση με 1 ορόσημο, όπως έτυχε και με την 1η αίτηση, να είμαστε έτοιμοι να το ελέγξουμε άμεσα και ολοκληρώσουμε όλη την εσωτερική διαδικασία ετοιμασίας και ελέγχου της αίτησης μέχρι και την υποβολή της».

Η 2η αίτηση αφορά σε άλλα €85εκ. Από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ήδη εισπραχθεί €157εκ ως προκαταβολή και αναμένονται τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο του 2022 τα €85εκ της 1ης αίτησης πληρωμής.

Τα ορόσημα που έχουν επιτευχθεί

Έχει επιτευχθεί το ορόσημο που αφορά στα κίνητρα για επενδύσεις και ανθρώπινο κεφάλαιο στους τομείς της Έρευνας και Καινοτομίας, με τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή για τη θέσπιση φορολογικής απαλλαγής για τους εταιρικούς επενδυτές (νομικές οντότητες) που επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ το ορόσημο για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει επιτευχθεί με τη έναρξη ισχύος του νόμου για τη σύσταση της ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς.

Επιτεύχθηκε επίσης το ορόσημο για την ενδυνάμωση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής (ΓΕΡΗΕΤ), καθώς και το ορόσημο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους για την βελτίωση του εμπορίου και της συμμετρίας πληροφοριών στην αλυσίδα εφοδιασμού φρέσκων προϊόντων. Επιτεύχθηκε ακόμη η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης για καλύτερη χάραξη και εφαρμογή πολιτικής με την έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την αποτελεσματική διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στην δημόσια διοίκηση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η επίτευξη του οροσήμου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούσε την υπογραφή συμβάσεων για την ψηφιοποίηση ή ψηφιακή αναβάθμιση αριθμού Υπουργείων και τμημάτων της κεντρικής κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!