16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 1:07

Το όραμα η Κύπρος να γινει αξιόπιστος και ανταγωνιστικός επιχειρηματικός κόμβος, μετέφερε ο Πρόεδρος σε επενδυτές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετέφερε στους ξένους επενδυτές το όραμα της κυβέρνησης να καθιερώσει την Κύπρο ως ένα επιτυχημένο, αξιόπιστο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κόμβο, που θα παρέχει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες κάθε επενδυτής θα μπορεί να ευημερήσει, σε χαιρετισμό του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την προσέλκυση επιχειρήσεων και ταλέντων στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στη νέα στρατηγική της Κύπρου για προσέλκυση ξένων εταιρειών, είπε ότι δόθηκε έμφαση στους τομείς που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την Υψηλή Τεχνολογία, τη Ναυτιλία, την Καινοτομία, την Έρευνα και την Ανάπτυξη, χωρίς να αποκλείονται άλλες εταιρείες ή επιχειρήσεις που επιλέγουν την Κύπρο ως χώρα δραστηριοποίησής τους.

«Η εφαρμογή της Στρατηγικής και η ίδρυση και λειτουργία διεθνών εταιρειών στην Κύπρο θα προσφέρει υψηλή και βιώσιμη προστιθέμενη αξία στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αυξημένης ζήτησης για εγχώριες υπηρεσίες, αλλά και θα βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας», είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένεται να ενισχυθεί θετικά ένας ανερχόμενος και υψηλών επιδόσεων κλάδος της οικονομίας, αυτός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, καθώς σταδιακά θα οδηγήσει στην ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις απαιτήσεις της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Ο Πρόεδρος είπε ότι τα τελευταία χρόνια πολλές διεθνείς εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας επέλεξαν την Κύπρο ως χώρα δραστηριοποίησης, διαμονής και απασχόλησης, εκτιμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχει να προσφέρει όπως το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της, η γεωγραφική της θέση και η εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, το ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και το διαφανές φορολογικό καθεστώς και τις διάφορες υποστηρικτικές υπηρεσίες που προσφέρει.

Επισήμανε ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Διοίκησης και Ανάπτυξης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας 2020, η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και η προσαρμοστικότητα των πολιτικών της, έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, είπε, η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και κατατάσσοντας την στην 30η θέση παγκοσμίως.

«Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι με τα χρόνια, η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή, με σημαντικές προοπτικές να γίνει κόμβος παγκόσμιας κλάσης», είπε.

Αναφερόμενος στη νέα Στρατηγική που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, είπε ότι τα κίνητρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή του υφιστάμενου Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης Διεθνών Εταιρειών σε Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών, την αναθεώρηση, διεύρυνση και απλοποίηση της απασχόλησης. υπηκόων υψηλής εξειδίκευσης τρίτων χωρών και την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος.

Παράλληλα, τα κίνητρα περιλαμβάνουν, όπως είπε, την εισαγωγή Digital Nomad Visa για υπηκόους τρίτων χωρών που είναι αυτοαπασχολούμενοι ή μισθωτοί και εργάζονται εξ αποστάσεως, νέα φορολογικά κίνητρα σε υφιστάμενους ή νέους υπαλλήλους που δεν διαμένουν στην Κύπρο, καθώς και επενδύσεις σε εταιρείες έρευνας και καινοτομίας και δικαίωμα αίτησης πολιτογράφησης μετά από πέντε χρόνια διαμονής και εργασίας στη Δημοκρατία, αντί επτά που είναι σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!