7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:09

Τζεντιλόνι: Λάβαμε υπόψη την απόσυρση του ΚΕΠ στην πρόβλεψη για την Κύπρο

Ο τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια) λήφθηκε υπόψη στον προσδιορισμό της οικονομικής πρόβλεψης για την Κύπρο και συγκεκριμένα στην επιδείνωση των φθινοπωρινών προβλέψεων σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος επί των οικονομικών Paolo Gentiloni απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ κατά την παρουσίαση των προβλέψεων.

Ο Επίτροπος ζήτησε από όλα τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση όλων των εργαλείων που αποφασίστηκαν στο Eurogroup την άνοιξη, του ESM περιλαμβανομένου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δανεισμός από τον ESM δεν συνοδεύεται από όρους. Επιπλέον ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι η γενική ρήτρα εξαίρεσης από τους κανόνες για τα ελλείμματα, θα ισχύσει και το 2021, όπως επιβεβαίωσε με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών. Εξήγησε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα αποσυρθεί το 2022 ή το 2023, αλλά απλά πως δεν υπήρχε λόγος να προκαταλάβει από τώρα τα επόμενα έτη, καθώς οι Υπουργοί δεν χρειάζονται τέτοια πληροφορία για τη χάραξη του προϋπολογισμού του 2021.

Κατά την παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεων ο Επίτροπος Paolo Gentiloni, ανέφερε ότι «μετά τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και μια πολύ έντονη άνοδο το καλοκαίρι, η ανάκαμψη της Ευρώπης διακόπηκε λόγω της επανεμφάνισης κρουσμάτων COVID-19».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2021, αλλά θα περάσουν δύο χρόνια έως ότου η ευρωπαϊκή οικονομία πλησιάσει για να ανακτήσει το προ-πανδημικό της επίπεδο».

«Στο σημερινό πλαίσιο της πολύ υψηλής αβεβαιότητας, οι εθνικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν υποστηρικτικές, ενώ το NextGenerationEU πρέπει να οριστικοποιηθεί φέτος και να αναπτυχθεί αποτελεσματικά το πρώτο εξάμηνο του 2021», είπε.

Από την πλευρά του οι Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία και Επίτροπος Εμπορίου ανέφερε ότι «η πρόβλεψη έρχεται καθώς ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ξεσπάει με ακόμα περισσότερη αβεβαιότητα και ορμή
στις ελπίδες μας για μια γρήγορη ανάκαμψη».

Η οικονομική παραγωγή της ΕΕ, πρόσθεσε, «δεν θα επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το 2022. Αλλά μέσω αυτής της αναταραχής, δείξαμε αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη».

«Συμφωνήσαμε χωρίς προηγούμενο μέτρα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις εταιρείες. Θα εργαστούμε μαζί για να σχεδιάσουμε το τα διδάγματα για την ανάκαμψη, χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο στη διάθεσή μας. Συμφωνήσαμε ένα πακέτο αποκατάστασης ορόσημο, NextGenerationEU – με το μέσο αποκατάστασης και ανθεκτικότητας βρίσκεται στο επίκεντρο – για την παροχή μαζικής υποστήριξης σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο τομείς», σημείωσε.

Κάλεσε εκ νέου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο «να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις ώστε τα χρήματα να αρχίσουν να ρέουν το 2021, ώστε να μπορούμε να επενδύσουμε, να μεταρρυθμίσουμε και να ανοικοδομήσουμε μαζί».

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι «η παγκόσμια παραγωγή και το εμπόριο πήραν πολύ σκληρό χτύπημα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους».

Υπάρχουν τώρα, είπε, «σημάδια σταδιακής ανάκαμψης: απελευθερώνεται η ζήτηση και ανακατασκευάζονται αποθέματα. Αλλά αυτή θα είναι μια αργή διαδικασία: η περίοδος προβλέψεών μας δείχνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανό να παραμείνει συγκρατημένο για τώρα, και κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας». Αυτός είναι ο λόγος, πρόσθεσε, «για τον οποίο θα συνεχίσουμε τις εμπορικές συνομιλίες με τους παγκόσμιους εταίρους μας, θα προφυλάξουμε από τις αθέμιτες πρακτικές από χώρες εκτός ΕΕ και θα μεταρρυθμίσουμε τον ΠΟΕ».

Σε σχέση με το μέσο αποκατάστασης και ανθεκτικότητας, ο Αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι «θα είναι μια δύσκολη ανάβαση για να επαναφέρουμε τις οικονομίες μας σε επίπεδα προ πανδημίας, τα οποία δεν θα συμβούν πριν από το 2022». Επομένως, σημείωσε, «πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα εργαλεία κρίσης που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή γρήγορα και πλήρως, διότι μπορεί να δώσει πραγματική ώθηση στις οικονομίες της ΕΕ το 2021 και το 2022. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας και να αντιμετωπίσει τις οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ», είπε.

Σε σχέση με το Brexit, εξήγησε ότι «σε αυτό το στάδιο, η μελλοντική εμπορική σχέση με τους Βρετανούς γείτονές μας παραμένει αβέβαιη». Αυτό, ανέφερε, «επιβαρύνει σαφώς τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ: ​​η μετακίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στους εμπορικούς κανόνες του ΠΟΕ θα εμποδίσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, για την ΕΕ και ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Ωστόσο, μια διμερής εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση ορισμένων δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών που υποθέτουμε ότι θα τεθούν σε ισχύ διαφορετικά στις αρχές του επόμενου έτους – και αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα της ΕΕ», κατέληξε ο κ. Dombrovskis.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!