15 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 10:21

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Το ύψος των ΜΕΧ δεν επιλύεται με σχέδια προστασίας ευάλωτων

Το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) δεν επιλύεται με τα μέτρα προστασίας των ευάλωτων όπως αναλύονται στη συνέντευξη του Προέδρου του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ιn Βusiness News, αφού αφορούν μικρό αριθμό δανειοληπτών και κατ’ επέκταση δανείων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Παράλληλα ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι η δημιουργία «Ειδικού Δικαστηρίου» για σύντομη εκδίκαση διαφορών μεταξύ Δανειοληπτών και Πιστωτών είναι έκδηλα αντισυνταγματική.

«Περιέργως δεν υπάρχει καμία αναφορά στη συνέντευξη του Προέδρου για το θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων», αναφέρεται ακόμα.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι με την έναρξη των εργασιών της Βουλής χρειάζεται πράγματι μια εποικοδομητική διεργασία μεταξύ Νομοθετικής και Εκτελεστικής Εξουσίας, ούτως ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για οριστική επίλυση του θέματος της μείωσης των ΜΕΧ. Εκφράζει την άποψη ότι αυτό θα επιτευχθεί με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περαιτέρω ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλωσορίζειτα Κυβερνητικά Σχέδια (εστία, οικία κλπ), καθώς και το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι δόσης,  αναφέροντας πράγματι θα βοηθήσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σχετικά με το ζήτημα των εκποιήσεων ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών, εμποδίζουν τις προσπάθειες των Τραπεζών να μειώσουν τις ΜΕΧ και αποθαρρύνουν τους δανειολήπτες να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Σημειώνει ωστόσο ότι η γνωστή Πρόταση Νόμου που απορρίφθηκε από τη Βουλή λόγω ισοψηφίας, δεν αποδυνάμωνε ούτε καν άγγιζε το ισχύον πλαίσιο εκποιήσεων, «όπως ισχυριζόταν πεπλανημένα ο Πρόεδρος κάνοντας ότι μπορούσε για να αποτρέψει την ψήφισή της». Η πρόταση αυτή, συμπληρώνει ο Σύνδεσμος απλά έδινε το δικαίωμα στους Δανειολήπτες να προσφύγουν στο Δικαστήριο επιζητώντας αποτελεσματική δικαστική προστασία, εάν και εφόσον υπήρχαν υπερχρεώσεις στα Δάνεια τους, καθώς και καταχρηστικές ρήτρες στις δανειακές τους συμβάσεις. Οι Τράπεζες, αναφέρεται, θα μπορούσαν εύκολα να αποφύγουν την  εμπλοκή τους σε αυτή τη δικαστική διαδικασία δηλώνοντας εγγράφως στους Δανειολήπτες ότι αφαιρούν όλες τις υπερχρεώσεις (ούτως ώστε να ξεκαθαρίζει ποιο είναι το νόμιμα οφειλόμενο ποσό) και ότι αφαιρούν από τις Δανειακές συμβάσεις οποιεσδήποτε καταχρηστικές ρήτρες.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο, προστίθεται, των εκποιήσεων δεν επηρεάζεται καθόλου.

Στη συνέντευξή του στο InBusinessNews ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στέλνει το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών, εμποδίζουν τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και αποθαρρύνουν τους δανειολήπτες να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση των δανείων. Τονίζει πως η αποφυγή τέτοιων μέτρων είναι σημαντικός παράγοντας για την αξιοπιστία της Κύπρου. Διαμηνύει ακόμα πως η ψήφιση προτάσεων που αποδυναμώνουν το πλαίσιο εκποιήσεων συνεπάγεται μια σειρά από αρνητικές προεκτάσεις.

Ο Πρόεδρος αναφέρεται επίσης στα σχέδια της Κυβέρνησης για υποβοήθηση των ευάλωτων νοικοκυριών που κατέχουν ΜΕΔ με υποθήκη την πρώτη κατοικία, δηλαδή στο σχέδιο Εστία, Οικία, Σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, αλλά και στο Σχέδιο Σχέδιου Ενοίκιο Έναντι Δόσης, το οποίο θα τεθεί, όπως αναφέρει, σε εφαρμογή σύντομα.

Σημειώνει επίσης την κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχεδίου για ρύθμιση του τόπου εκδίκασης, εντός της δικαιοδοσίας των Επαρχιακών Δικαστηρίων, των υποθέσεων που αφορούν διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτών για πιστωτικές διευκολύνσεις που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.

Δηλώνει επίσης την πρόθεση της Κυβέρνησης, με την έναρξη των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, να εργαστεί εποικοδομητικά με τη νομοθετική εξουσία, για να καταλήξουν σε ένα σωστό πλαίσιο στη βάση των προτάσεων της Κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε την Ε. Ένωση ;

Είκοσι χρόνια μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι κατά πόσον ωφέλησε ή όχι την Κύπρο...

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!