31.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 19:28

Συμφώνησαν κυβέρνηση-κόμματα για προστασία εγγυητών στα ΜΕΔ

Προχωρά η ψήφιση των νομοσχεδίων για ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), αφού υπήρξε συμφωνία μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης αναφορικά με την προστασία των εγγυητών.

Το θέμα που εκκρεμεί εδώ και οκτώ μήνες, συζητήθηκε σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Η έγκριση των νομοσχεδίων αποτελούσε προαπαιτούμενο για εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με το να δοθεί στις εταιρείες διαχείρισης δανείων πρόσβαση στα δεδομένα των εγγυητών στο κτηματολόγιο και στο σύστημα Άρτεμις, ενώ ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ-Συνεργασία και Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών κατέθεσαν σχετική πρόταση νόμου.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου εξέφρασε τη θέση ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή δίνει περιθώρια στην Κυβέρνηση να απαλείψει τους εγγυητές από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να κάνει αποδεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν τα κόμματα. Το ΕΛΑΜ, ανέφερε, δεν πρόκειται να δεχτεί καμιά λύση ή πρόταση που να μην προστατεύει τους εγγυητές απέναντι στις αρπακτικές και αυταρχικές διαθέσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης αναφέρθηκε στην τροπολογία του κόμματος για προστασία των εγγυητών από ενδεχόμενες καταχρήσεις και μη σωστής συμπεριφοράς από τις εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων και είπε ότι «φαίνεται ότι η επιμονή μας έχει βοηθήσει». Όπως είπε η Κυβέρνηση θα διαβουλευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα καταθέσει βελτιωμένο κείμενο.

Τόνισε ξανά τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις του κόμματος για την παραχώρηση του δικαιώματος της πρόσβασης στο σύστημα Άρτεμις και στα δεδομένα του Κτηματολογίου για τους εγγυητές.

Η παρέμβαση μας, ανέφερε, έχει στόχο την ενθάρρυνση των σύντομων και ισότιμων αναδιαρθρώσεων, και σε καμιά περίπτωση δεν θα προστατέψουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά των εταιρειών διαχείρισης δανείων, ορισμένες φορές είναι καταστροφική προς τους δανειολήπτες. Την ώρα που τετραπλασιάζουν ένα δάνειο, ανέφερε, το αγοράζουν στο 1/6 της αρχικής του τιμής και στη συνέχεια μειώνουν την τιμή του ακινήτου μέχρι και το 1/3 της αρχικής του αξίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι φαίνεται πώς το Υπουργείο μετά από οκτώ μήνες συζήτησης αποδέχεται στην ολότητά της την τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων, της ΔΗΠΑ και του ΕΛΑΜ για εξαίρεση των εγγυητών από την πρόσβαση  στα δεδομένα τους από τις εταιρείες διαχείρισης.

Όπως είπε, οι εταιρείες διαχείρισης δεν έχουν ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός δανείου και δεν επιτρέπεται να έχουν  οποιαδήποτε πρόσβαση στα θέματα εγγυητών, συνδεδεμένων προσώπων ή πάροχων εξασφάλισης. Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν το ΥΠΟΙΚ να πάει πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, και να δουν αν αυτό θα λύσει το θέμα και γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είπε επίσης ότι ο λόγος που έθεσαν την τροπολογία δεν ήταν για να καθυστερήσουν το Υπουργείο, αλλά επειδή ένας στους δύο πολίτες στην Κύπρο σήμερα είναι εγγυητής και θα επηρεαστεί με αυτή τη νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαιτησίες από τον πρώην Συνεργατισμό που έγιναν αποφάσεις δικαστηρίων και τοκίζονται με 9% και 12% και κακές πρακτικές τραπεζών, δικαστήρια που κινούνται με πολύ αργές διαδικασίες. Ανέφερε ακόμα ότι η μέχρι σήμερα συμφωνία μεταξύ ΚΕΔΙΠΕΣ και Altamira μιλά για 4% προμήθεια σε  περίπτωση πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου και μόλις 0,5% για αναδιάρθρωση του δανείου.

Ενημερώθηκαν σήμερα, όπως είπε και χαιρέτισε το γεγονός, ότι θα υπάρξει αναθεώρηση της συμφωνίας αυτής μεταξύ ΚΕΔΙΠΕΣ και Altamira. Η νέα συμφωνία, είπε, θα προβλέπει να δίνεται περισσότερο κίνητρο στην αναδιάρθρωση και όχι στην πώληση της ενυπόθηκης περιουσία

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!