18.9 C
Nicosia
Σάββατο 18 Μάιος 2024 | 6:22

Στο 2,4% υποβάθμισε την ανάπτυξη το 2023 το ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023 κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,4%, από 5,1% το 2022, προχώρησε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναθεωρώντας επίσης προς τα κάτω, κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 2,8% την ανάπτυξη το 2024.

Ταυτόχρονα, το ΚΟΕ αναθεώρησε προς τα πάνω τον πληθωρισμό, στο 3,9% το 2023 και σε 2,6% το 2024.

Όπως αναφέρει το ΚΟΕ στο τεύχος Οκτωβρίου για τις «Οικονομικές προοπτικές», «οι προοπτικές για τον ρυθμό μεγέθυνσης και τον πληθωρισμό συνοδεύονται από κινδύνους», ενώ «η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το τεύχος Ιουλίου, με πιθανές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και στις τιμές στην Κύπρο κατά τα επόμενα τρίμηνα».

Συγκεκριμένα, το ΚΟΕ αναφέρει ότι «κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Κύπρο επιβραδύνθηκε περαιτέρω, με αποτέλεσμα χαμηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο».

Ως εκ τούτου, προσθέτει, οι προβλέψεις για το 2023 και το 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,6 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, σε σύγκριση με το τεύχος Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, «οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες, οι αυξημένες τιμές και η επιβράδυνση στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων της Κύπρου, ιδίως της ευρωζώνης, επιβαρύνουν σημαντικά τις εγχώριες προοπτικές μεγέθυνσης».

Επιπλέον, αναφέρει ότι στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την εξωτερική ζήτηση, «δείχνουν περαιτέρω μείωση στη δυναμική της μεγέθυνσης».

Ωστόσο, το ΚΟΕ αναφέρει πως «υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τις προοπτικές, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι: ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας, ανθεκτική επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Κύπρο, άνοδος σε νέα επιχειρηματικά δάνεια, περαιτέρω βελτιώσεις σε χρηματιστηριακούς δείκτες και ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις».

Σε σχέση με τον πληθωρισμό με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το ΚΟΕ αναφέρει στο τεύχος Οκτωβρίου ότι αυτός προβλέπεται να μειωθεί από 8,4% το 2022 σε 3,9% το 2023 και σε 2,6% το 2024, κυρίως εξαιτίας αυστηρότερων πιστωτικών συνθηκών και ως αποτέλεσμα προηγούμενων μειώσεων στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων, ειδικότερα του πετρελαίου και στον εγχώριο πληθωρισμό.

«Η μείωση του πληθωρισμού στην Κύπρο μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου ήταν οριακή και η πρόσφατη πορεία των τιμών κατέγραψε ανοδικές τάσεις (ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο)», σημειώνει.

Επομένως, όπως αναφέρει, «οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2023 και το 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,9 και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, σε σχέση με εκείνες στο τεύχος Ιουλίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΕΤΥΦΑ: Απορρίπτει ισχυρισμούς Κινεζικής Κοινοπραξίας για τερματικό

Έκπληξη εκφράζει η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) σε σχέση με ανακοίνωση της Κινεζικής Κρατικής Εταιρείας, που ηγείται της Κοινοπραξίας, που ανέλαβε την Κατασκευή...

ΧΑΚ: Με νέα άνοδο κατέκτησε τις 158 μονάδες – Στα 4,26 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το ΧΑΚ, κλείνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές των τραπεζών...

Σε νέα δίωρη επέμβαση υπεβλήθη ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά προχθές, Τετάρτη, από σφαίρες, «υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση» και εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση,...

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο: Υποστήριξε στο Κογκρέσο την ανάγκη ισχυρής αμυντικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο

Γραπτό υπόμνημα κατέθεσε στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νικ Λαρυγγάκης, για παροχή ισχυρής...

Γαλλικό think tank: Οι στόχοι Ερντογάν πίσω από τη μετατροπή της Μονής της Χώρας

Η εκ νέου μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, της δεύτερης εμβληματικής βυζαντινής εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, είναι «μια άκρως συμβολική απόφαση» που αντανακλά...

Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν το Τέξας: Τέσσερις νεκροί στο Χιούστον

Τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και την διακοπή ηλεκτροδότησης σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν το νοτιοανατολικό Τέξας. «Έχουμε μια καταιγίδα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!