25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 14:00

Στα €24,18 δισ. το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στα €24,18 δισεκατομμύρια διαμορφώθηκε το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τέλος Ιουνίου του 2022, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, παρουσιάζοντας πτώση 3,10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 το χρέος παρουσιάζει μείωση 3,9%. Το χρέος της Δημοκρατίας παρουσίασε σημαντική μεταβολή τον Μάιο, αφού έληξε στις αρχές του εν λόγω μήνα επταετές ομόλογο ύψους €1,0 δισ., το οποίο αποπληρώθηκε με τη χρήση ρευστών διαθεσίμων.

Τον Ιούνιο του 2022 το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας της Covid-19, αλλά παραμένει σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προ της πανδημίας εποχή, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει σε μεγάλες εκδόσεις χρέους προκειμένου να ενισχύσει το αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα εν  μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι σημαντικό ποσοστό του συνολικού χρέους στο τέλος Ιουνίου, το οποίο με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ξεπερνά το 10%, διατηρείται σε ρευστά διαθέσιμα και καλύπτει τόσο τις φετινές ανάγκες χρηματοδότησης αλλά και σημαντικό μέρος των αναγκών του 2023.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας για την περίοδο 2022-2025, μέχρι το τέλος του χρόνου το χρέος της Δημοκρατίας υπολογίζεται να υποχωρήσει στα €23,5 δις ή στο 93,9% του ΑΕΠ.

«Η αναμενόμενη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες αποδίδεται στην αποπληρωμή σημαντικού χρέους που λήγει εντός του έτους, το οποίο θα καλυφθεί τόσο από νέες εκδόσεις (χρέους) όσο και από την αξιοποίηση του αποθέματος ρευστών,», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία και θα υποχωρήσει στο 88,2% το 2023 και ακολούθως στο 81% και στο 76,7% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του χρόνου λήγει εγχώριο ομόλογο ύψους €610 εκατ., το οποίο είχε εκδοθεί στο πλαίσιο της πώλησης του εξυπηρετούμενου τμήματος της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει από τις αρχές του έτους εκδώσει 10ετές ευρωπαϊκό μεσοπρόθεσμο ομόλογο (ΕΜΤΝ) ύψους €1 δις καλύπτοντας έτσι τις βασικές της χρηματοδοτικές της ανάγκες, ενώ στον προγραμματισμό του ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνεται και πρόσθετη έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου ύψους €0,5 δισ.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ποινή φυλάκισης 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό γυναίκας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε άνδρα ηλικίας 67 ετών, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης με την υψηλότερη να είναι αυτή...

Μέχρι 31 Μαϊου οι αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024

Ως την 31η Μαΐου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αίτηση μπορούν...

ΕΤΑΠ: Στην Πάφο υπάρχουν 20.000 κλίνες σε 6000 αυτοεξυπηρετούμενά καταλύματα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Περιφέρειας Πάφου έχει πρόσφατα ολοκληρώσει καταγραφή με βάση την οποία σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες...

Ιωάννου: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες για μετανάστες

Αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην...

Που θα παρευρεθούν Πρόεδρος και Υπουργοί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί...

Επαναδιεκδικεί τη Δημαρχία Λάρνακας ο Α. Βύρας

Με σύνθημα «Λάρνακα, Συνεχίζουμε», εξήγγειλε σήμερα επίσημα την υποψηφιότητα του για επανεκλογή στη δημαρχία Λάρνακας ο Ανδρέας Βύρας. Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «σε μήνυμα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!