Για ακόμα μία χρονιά ο κρατικός προϋπολογισμός «είναι κατά βάση διαχειριστικός» δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «κανένας δεν αμφισβητεί τα έργα υποδομής, όμως δεν πρέπει να παραμείνουμε μόνο σε αυτά».
Πρόσθεσε ότι «η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022 γίνεται κάτω από βάρος των συνεπειών αλλά και της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας που προκαλεί η συνέχιση της πανδημίας του κορωνοϊού η παράταση της οποίας έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στις εργασιακές σχέσεις, όσο και στο οικονομικό μοντέλο της κάθε χώρας ξεχωριστά».
Όπως είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, στην Κύπρο, «η πανδημία επιβεβαίωσε τις διαχρονικές αδυναμίες της οικονομίας, αδυναμίες τις οποίες η ΕΔΕΚ υποδείκνυε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι εκάστοτε Κυβερνήσεις δεν επέδειξαν την ανάλογη ευαισθησία και ανταπόκριση».
Η ΕΔΕΚ, σημείωσε ο Πρόεδρός της, «τόνιζε την αναγκαιότητα οι προϋπολογισμοί να αλλάξουν φιλοσοφία. Να μην αποσκοπούν στην επίτευξη μόνο ποσοτικών στόχων αλλά και ποιοτικών, για να προσδώσουν σταδιακά στην οικονομία μας μακροοικονομική σταθερότητα».
Τόνισε ακόμα ότι «η συνέχιση της επικέντρωσης στην αποκλειστική διαχείριση του κατασκευαστικού, του τουριστικού τομέα και των υπηρεσιών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, δεδομένου ότι είναι τομείς ιδιαίτερα εύθραυστοι, που επηρεάζονται από εξωγενείς και άρα μη ελεγχόμενους παράγοντες», συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος.
Πρόσθεσε ότι «ακόμα και σε αυτούς τους τομείς η πολιτική διαχείρισης ήταν και εξακολουθεί να είναι μονοδιάστατη».
O Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, κάλεσε όλους όσοι, το 2004 «καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν και σήμερα άλλαξαν στάση να την δικαιολογήσουν χωρίς υπεκφυγές».
«Ας δικαιολογήσουν γιατί επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης διαδικασίας διότι η προσπάθεια δικαίωσης για λανθασμένες επιλογές, υπονομεύει το μέλλον της πατρίδας μας» συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος λέγοντας ότι «επιτέλους, κάποιοι οφείλουν να μιλήσουν με ειλικρίνεια».
Κατά πόσον δηλαδή, «επιδιώκουν λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη ή λύση συγκαλυμμένης συνομοσπονδίας που ήταν και είναι σταθερά ο πάγιος στόχος της Τουρκίας».
Για την ΕΔΕΚ, είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, «δεν υπάρχουν διλήμματα και αμφιταλαντεύσεις και επιδιώκουμε την επαναφορά του Κυπριακού στη διεθνή του βάση ως προβλήματος εισβολής και κατοχής και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό όπως προνοεί η απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ και όχι άτυπης ή τυπικής πενταμερούς».
Για τον τουριστικό τομέα, ο κ. Σιζόπουλος, είπε ότι «απουσιάζει η ανάπτυξη ποιοτικών μορφών όπως ο ιατρικός, ο συνεδριακός, ο αθλητικός με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων ενώ σκόπιμα προβάλλεται ο απόλυτος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται την πατρίδα μας και όχι το καθαρό ετήσιο κέρδος».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «στον κατασκευαστικό τομέα επαναλήφθηκε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης και στο πλαίσιο μάλιστα του Επενδυτικού Προγράμματος Πολιτογραφήσεων, οι Κυβερνήσεις προχώρησαν σε παραχώρηση παρεκκλίσεων σε επιχειρηματίες για αναπτύξεις όπου σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον και δεν διασφαλίζεται η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης σε περιπτώσεις έκτακτης κατάστασης, όπως φωτιά, σεισμός, εγκληματική ενέργεια».
Σημείωσε ότι «επιστέγασμα αυτής της πολιτικής είναι το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων η δημοσιοποίηση του οποίου επέφερε οικονομικές επιπτώσεις στην πατρίδα μας, την εξέθεσε διεθνώς, απώλεσε την αξιοπιστία της, πλήγηκε το κύρος και η υπόστασή της».
«Δεν αναμέναμε και δεν προσδοκούσαμε ριζικές αλλαγές στη βάση των υποδείξεων και των προτάσεών μας», είπε ο κ. Σιζόπουλος, επισημαίνοντας ότι «οι εμπειρίες του παρελθόντος θα έπρεπε να προβληματίσουν τους εκάστοτε κυβερνώντες και σταδιακά να λάβουν μέτρα, ώστε η κυπριακή οικονομία να επεκταθεί και σε νέους καινοτόμους και υψηλής τεχνολογίας τομείς».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε την ανάγκη «να ετοιμαστούν προγράμματα και να γίνουν επενδύσεις για την ποιοτική αναβάθμιση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, ώστε η πατρίδα μας να αποκτήσει μερική ή σχετική επάρκεια καταναλωτικών αγαθών και να μειωθεί η εξάρτηση από τα εισαγόμενα».
Πρόσθεσε ότι «για την υλοποίηση αυτού του στόχου πέραν από την απορρόφηση κεφαλαίων από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της πατρίδας μας, που θα οδηγούσε σε μείωση της ανεργίας και της μετανάστευσης κυρίως των νέων».
«Η πραγματική οικονομία εκτός από ποσοτική πρέπει να είναι και ποιοτική», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ για να σημειώσει ότι «σημαντικός παράγοντας στην ποιοτική ανάπτυξη είναι και η ανθρωποκεντρική μορφή που πρέπει να χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική του κράτους».
Καταλήγοντας είπε ότι «οι πόροι πρέπει να έχουν κατά το δυνατόν ομοιόμορφη κατανομή στους πολίτες, είτε άμεσα, είτε έμμεσα» διότι αυτό, «θα μειώσει την φτωχοποίηση των πολιτών και θα συμβάλει ουσιαστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η οποία βρίσκεται σε στάδιο αποδόμησης».