19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 12:16

ΣΕΚ: Να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός

Η ΣΕΚ καλεί την Κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να προβούν με νηφαλιότητα, σύνεση και υπευθυνότητα στις ενδεδειγμένες ενέργειες για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, αποτρέποντας οδυνηρές περιπέτειες και αφήνοντας ταυτόχρονα τους κοινωνικούς εταίρους να διαχειριστούν οι ίδιοι ζητήματα κοινωνικοοικονομικής και εργασιακής υφής, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η ΣΕΚ σημειώνει πως σε αυτό το κομβικό σημείο της πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής ζωής, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να θέσουν αυστηρά το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας υπεράνω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ιδιοτελών επιδιώξεων και να εργασθούν συνειδητά στη δημιουργία κράτους δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας σεβαστό στους πολίτες του και φοβερό στους εχθρούς του, πάνω στο οποίο θα προσκρούουν οι κάθε μορφής απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισημαίνει ακόμη πως «κορωνίδα των ευρύτερων πολιτικών σχεδιασμών μας, πρέπει να είναι η χάραξη πανεθνικής και μακρόπνοης στρατηγικής στα μείζονα εθνικά θέματα σε συνεργασία με την Ελλάδα για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τη διαπραγματευτική μας ισχύ στο Κυπριακό σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο κατά την οποία συντελούνται κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας».

Η ΣΕΚ αναφέρει πως το αποτέλεσμα της συλλογικής διαχείρισης της κρίσης, κρίνεται υπό τις περιστάσεις ικανοποιητικό καθώς τα κρατικά προγράμματα στήριξαν τους εργαζόμενους, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, κράτησαν την οικονομία ζωντανή και αποφεύχθηκαν δυσμενέστερες συνέπειες. Αρκετοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας έχουν επαναλειτουργήσει, διανοίγοντας ευοίωνες προοπτικές για επαναφορά στην κανονικότητα, με δεδομένη την έναρξη εμβολιασμού του πληθυσμού, σημειώνει.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η ΣΕΚ προσδιορίζει το περίγραμμα των στοχεύσεων για το 2021 στη βάση της γρήγορης ανάκαμψης μέσω της επιτυχούς μετάβασης στην ψηφιοποιημένη και την πράσινη οικονομία που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και την αυξημένη παραγωγικότητα και ιεραρχεί 13 κορυφαίες προτεραιότητές.

Ανάμεσα σε αυτές, είναι η αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της ανεργίας και επαναφορά σε ρυθμούς πλήρους απασχόλησης, στοιχείο απαραίτητο για την ενίσχυση των μισθών και την υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού για να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να μην υπάρχουν φτωχοί, η εδραίωση του Γενικού Συστήματος Υγείας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πάταξη φαινομένων κατάχρησης και η αποτροπή παρείσφρησης άλλων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις θωράκισης της δημόσιας υγείας και η ρύθμιση της τηλεργασίας μέσω των εργασιακών θεσμίων και στη βάση της ευρωπαϊκής συμφωνίας – πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, αποτρέποντας φαινόμενα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, εδραιώνοντας παράλληλα τη συμφιλίωση οικογένειας και εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!