25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 16:49

Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ από Πετρίδη

Για πορεία προς κατάρρευση του ΓεΣΥ και εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών, λόγω της μη σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας του ΓεΣΥ από τον Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης με σαφείς αιχμές από την κυβέρνηση προς τον ΟΑΥ για κακοδιαχείριση, αλλά και του ΑΚΕΛ προς τον υπουργό για προσπάθεια τερματισμού του ΓεΣΥ.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η οποία έθεσε στο μικροσκόπιο της, την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Διαχειριστικό Έλεγχο του ΟΑΥ, που πραγματοποίησε από την έναρξη λειτουργίας του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2019 μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, ο υπουργός κατηγόρησε τον ΟΑΥ πως οδηγεί το ΓεΣΥ σε κατάρρευση.

«Αυτοί που αρνούνται να εφαρμόσουν την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, το οδηγούν στην κατάρρευση», ανέφερε, προσθέτοντας πως παράλληλα ακρωτηριάζουν την πορεία των οικονομικών του τόπου.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν ελέγχει τα οικονομικά του ΟΑΥ, για τη μεγαλύτερη πολιτική απόφαση της Δημοκρατίας, όπως είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση απαιτεί την κατά γράμμα εφαρμογή της νομοθεσίας του ΓεΣΥ. «Επιμένουμε στη λειτουργία του ΓεΣΥ ως έχει και ως ψηφίστηκε και χωρίς παρανομίες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανάφερε περαιτέρω ότι δεν εφαρμόζεται ισοζυγισμένος σφαιρικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι δαπάνες να είναι ίσες με τα έσοδα, ενώ παράλληλα είπε ότι μια σειρά από υπηρεσίες εξαιρούνται από το ΓεΣΥ και φορτώνονται στο υπουργείο Υγείας, δηλαδή πληρώνονται από τους φορολογούμενους πολίτες.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε υπηρεσίες που παρέχονται στο Αγροτικό Νοσοκομείο Κυπερούντας και σε άλλα Κέντρα Πρωτοβάθμιας φροντίδας απομακρυσμένων ή αραιοκατοικημένων περιοχών, σε υπηρεσίες όπως η ψυχική υγεία, αιμοκάθαρσης και άλλες, οι οποίες κοστολογούνται σε 200 – 400 εκατ. ευρώ παραπάνω.

Ο κ. Πετρίδης έδωσε αριθμούς, αναφέροντας ότι σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του οίκου MERCER που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, ο υπολογισμός ήταν ότι το ΓεΣΥ θα στοίχιζε €1200 ανά πολίτη και €2200 ανά εργαζόμενο.

Πρόσθεσε ότι βάσει των δαπανών για το 2022 υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει €1670 ανά πολίτη και €3322 ανά εργαζόμενο. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι στις προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το 2022 η κατά κεφαλή εισφορές των 8500 χιλιάδων δικαιούχων του ΓεΣΥ υπολογίζονται στα €2300 ανά πολίτη και στις €4400 ανά εργαζόμενο.

Επεσήμανε ότι η δαπάνη για το μέσο νοικοκυριό και φορολογούμενο, είναι 2 με 3 φορές παραπάνω από τις αρχικές προβλέψεις. Ο κ. Πετρίδης δήλωσε περαιτέρω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΓεΣΥ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν συνεχίσει η ίδια πορεία, με μαθηματική ακρίβεια, τότε θα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές κατά 20 – 30 %, για να επιβιώσει το ΓεΣΥ.

Σύσκεψη για καταχρήσεις και διορθωτικά μέτρα

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και καταχρήσεις στο ΓεΣΥ.

Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τις καταχρήσεις και τη λήψη διορθωτικών μέτρων. Αν υπάρχουν υποθέσεις, είπε, για τις οποίες θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη, τότε είναι θέμα της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Χατζηπαντέλας, ανέφερε ότι στα νέα συμβόλαια με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θα εφαρμοστεί η πρόνοια της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει απαγόρευση της άσκησης ιδιωτικής ιατρικής σε νοσηλευτήρια ενταγμένα στο ΓεΣΥ. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι θα σταλούν τα συμβόλαια στον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος, ο οποίος προνοεί την ίδια μεταχείριση για όλους τους παρόχους υγείας.

Στο μεταξύ, παρουσιάζοντας την έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε αδιαφανείς συμβάσεις με νοσηλευτήρια με διαφορετικές αμοιβές για όμοιες υπηρεσίες για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα είπε ότι υπογράφηκαν συμβόλαια με ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τις ίδιες εγχειρήσεις και τις ίδιες ιατρικές πράξεις, σε διαφορετικές τιμές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για την ίδια εγχείρηση σε ένα νοσηλευτήριο πληρώνεται €4.600, ενώ σε δεύτερο €3.500 και σε κάποιο άλλο €3.000, ενώ επεσήμανε ότι τις επεμβάσεις μπορεί να τις διενεργεί ο ίδιος ιατρός.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην παροχή της ενδονοσοκομειακής φροντίδας και διάφορων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, καθώς και στην άρνηση του ΟΑΥ να καλύψει τα έξοδα για παραπομπές ασθενών στο εξωτερικό και σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο για υπηρεσίες που δεν καλύπτουν τα νοσηλευτήρια με τα οποία έχει συμβληθεί.

Επιπλέον, ο γενικός Ελεγκτής είπε ότι ο ΟΑΥ αρνείται να καταβάλει στον ΟΚΥπΥ τα πλήρη έξοδα τα οποία υφίσταται για διάφορες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, όπως, μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Αγροτικό Νοσοκομείο Κυπερούντας και στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας φροντίδας απομακρυσμένων ή αραιοκατοικημένων περιοχών, στο κέντρο Θαλασσαιμίας και κλινικές Θαλασσαιμίας σε κάθε πόλη, κλινικές Αιμοκάθαρσης, την παιδονευρολογική Κλινική στο Μακάρειο Νοσοκομείο, την κλινική AIDS και τις κλινικές ψυχικής υγείας.

Αναφέρθηκε ακόμα σε καταχρήσεις από γιατρούς και πιο χαρακτηριστικά σε περιπτώσεις, όπως προσωπικού γιατρού ηλικίας 83 ετών, ο οποίος έχει 2500 περίπου εγγεγραμμένους ασθενείς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε ειδικό γιατρό, ο οποίος έλαβε απολαβές ύψους €870 χιλ. κατά το 2020, αλλά και σε ζεύγος γυναικολόγων οι οποίοι είχαν για την ίδια περίοδο απολαβές ύψους €1.4 εκ..

Αναφέρθηκε επίσης, στους πέντε πιο ακριβοπληρωμένους γιατρούς, σημειώνοντας ότι τρεις εξ αυτών δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2019 και 2020.

Απαντώντας σχετικά εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας ανέφερε ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα για να εξετάσει τις φορολογικές δηλώσεις των γιατρών του ΓεΣΥ.

Αποκοπή €50 εκατ. κατήγγειλε ο ΟΑΥ

Απαντώντας εκ μέρους του ΟΑΥ, ο πρόεδρος του οργανισμού Θωμάς Αντωνίου απέρριψε τις καταγγελίες ότι συμβάσεις του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι παράνομες.

Τόνισε ότι στο Συμβούλιο του ΟΑΥ εκπροσωπούνται άτομα από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, τα οποία δεν διαφώνησαν. Τις συμβάσεις, είπε, τις συνυπέγραψε και ο τέως Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο κ. Αντωνίου δήλωσε επίσης ότι παράνομα το υπουργείο Οικονομικών αποκόπτει €50 εκ. από τον ΟΑΥ για διάφορες δαπάνες, όπως οι νοσηλείες ασθενών στο εξωτερικό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έντονες αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη να κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι είναι πολέμιος του ΓεΣΥ και τον υπουργό Οικονομικών να απαντά πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και να τονίζει ότι θέλει να σωθεί το ΓεΣΥ.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του κ. Λουκαΐδη με τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαχαρία Κουλία όσον αφορά το ΓεΣΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Βουλή

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Υπουργεία, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,...

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Τατζικιστάν: 9 συλλήψεις για εμπλοκή με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα ,...

Ν. Αφρική: Τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα με 45 νεκρούς – Ένα κορίτσι 8 ετών επέζησε

Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην Ν. Αφρική, με 45 νεκρούς και μόλις μία επιζήσασα, ένα κοριτσάκι 8 ετών. Λεωφορείο με προσκυνητές του Πάσχα, σύμφωνα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!