26.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 19:19

Πώς επηρέασε την Κύπρο η αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία για τα σιτηρά –Ανησυχία αγροτικών οργανώσεων

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό, τα αποθέματα και τις τιμές σιτηρών στην Κύπρο, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας και εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων, με αφορμή την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας. Οι τελευταίοι προειδοποιούν, ωστόσο, για την ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο άμεσο μέλλον.

Ο προϊστάμενος του Τομέα Κλάδων Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας Κωνσταντής Σπανάσιης, είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Κύπρος εισάγει το πέραν του 85% σε κριθάρι για ζωοτροφές, ενώ καλαμπόκι, σόγια και άλλα παράγωγα εισάγονται αποκλειστικά.

Αναφορικά με τα σιτηρά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, «τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αφού περίπου μέχρι και 30% μπορεί να καλύπτονται από την ντόπια παραγωγή, ιδιαίτερα το σκληρό σιτάρι, που κάνει για το σιμιγδάλι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος επηρεάστηκε από την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, ο κ. Σπανάσιης είπε ότι δημιουργήθηκε μια αναστάτωση στην αγορά. Εκτίμησε ότι «δεν θα έχουμε μεγάλη αναστάτωση, πέρα από μια μικρή αύξηση της τιμής που σημειώθηκε», υπολογίζοντας ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στις αυξήσεις, διότι γίνει κι άλλα δρομολόγια μέσω της ΕΕ, «με τις γραμμές αλληλεγγύης, για να πηγαίνουν σε λιμάνια της ΕΕ για να εξάγουν. Υπάρχουν και κάποια λιμάνια στην Ουκρανία που συνεχίζουν να εξάγουν. Αν δεν υπάρξει κάτι άλλο, όπως υπήρξε την προηγούμενη (βδομάδα) όταν έγιναν επιθέσεις σε αποθήκες σιτηρών, ευελπιστώ ότι δεν θα έχουμε τις αναταράξεις που είχαμε με την έναρξη της εισβολής», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι μετά την καταγγελία της συμφωνίας από τη Ρωσία, υπήρξε αύξηση της τάξης του 5-10% στην τιμή. Πρόσθεσε ότι δεν έφτασαν ακόμα φορτία στην Κύπρο μετά την καταγγελία της σύμβασης, αλλά τώρα θα φτάσουν τα πρώτα φορτία.

«Έχω την εντύπωση ότι προς το παρόν δεν έχουμε κάποια ένδειξη που μας οδηγεί είτε σε πανικό, ούτε έχουμε ένδειξη ότι θα δημιουργηθούν ελλείψεις. Έχουμε και κάποια αποθέματα, τα οποία είχαν αγοραστεί πέρσι, μόλις ξεκίνησε η κρίση, μη γνωρίζοντας πώς θα εξελιχτεί. Φροντίσαμε, ως κράτος, να έχουμε κάποια αποθέματα που θα μας διαρκέσουν μέχρι και ένα μήνα. Αλλά, εγώ πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούν για οποιοδήποτε λόγο να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα», κατέληξε.

Επωφελής για την Κύπρο η μείωση των τιμών το προηγούμενο διάστημα, δεν πρέπει να αναμένονται αυξήσεις στα προϊόντα

Η πτώση των τιμών των σιτηρών που επήλθε λόγω της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας ήταν επωφελής για τον τόπο, την κτηνοτροφία και την οικονομία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτοπαραγωγών και Πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Κυριάκος Καϊλάς.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι έχουν πληγεί οι σιτοπαραγωγοί, οι οποίοι έσπειραν με αυξημένο κόστος και θέρισαν όταν οι τιμές είχαν πέσει, αφού η Κύπρος είναι πρώτη χρονικά στον θερισμό, παγκοσμίως. Ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να στηριχτούν οι αγρότες που υπέστησαν ζημιά εξαιτίας της διαφοράς στις τιμές.

Αναφορικά με τη νέα ανοδική πορεία των τιμών, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, ο κ. Καϊλάς ανέφερε ότι δεν αναμένει να έχουμε νέες αυξήσεις στα προϊόντα, σε γάλα, αβγά, κρέας, αλεύρι και ψωμί, καθώς οι τιμές τους είχαν ανεβεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν διπλασιάστηκε η τιμή των σιτηρών. Αντίθετα, μετά τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, όταν μειώθηκαν οι τιμές, δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες μειώσεις σε αυτά τα προϊόντα.

«Δεν είχα δει μειώσεις κατά την περίοδο που τα σιτηρά πήγαν από €400 στα €200, δεν είδα μειώσεις στις τιμές των αγαθών, άρα δεν πρέπει να δούμε και τώρα αυξήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε καμία αύξηση σε γάλα, κρέας, αβγά ή οτιδήποτε άλλο».

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα σιτηρών για εισαγωγή, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία, ο κ. Καϊλάς είπε ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών που έχουν διοχετευτεί σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, οι οποίες, όμως, δεν θα δοθούν στις τιμές που αγοράστηκαν. «Λόγω του κλεισίματος της Μαύρης Θάλασσας οι διακινητές σιτηρών, 3-4 μεγάλες εταιρείες παγκόσμια, θα επωφεληθούν. Έχουν γίνει αυξήσεις γύρω στα €100 ανά τόνο από τη μέρα που διαλύθηκε η συμφωνία», ανέφερε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα με μικρές ανάγκες και προς το παρόν υπάρχουν καθημερινά πλοία στο λιμάνι για εισαγωγές. Υπάρχουν, επιπλέον, και τα στρατηγικά αποθέματα, που είχε αγοράσει πέρσι η κυβέρνηση. Επομένως, κατέληξε, δεν αναμένεται να υπάρχει θέμα διαθεσιμότητας, ιδιαίτερα για τα κτηνοτροφικά αποθέματα.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτοπαραγωγών προειδοποίησε, ωστόσο, ότι τα ανθρώπινα αποθέματα, για το σκληρό σιτάρι, από το οποίο παράγεται το αλεύρι, είναι μειωμένα. «Υπήρχαν κάποια αποθέματα που αρκούσαν για τρεις μήνες. Λόγω της αύξησης της τιμής, έχουν πέσει πολύ τα αποθέματά τους και πρέπει να το δει η κυβέρνηση. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι. Για τα κτηνοτροφικά υπάρχουν οι ποσότητες, για τα ανθρώπινα πρέπει να το δουν», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Καϊλάς ζήτησε από τους καταναλωτές να προτιμούν τα κυπριακά αγροτικά προϊόντα. «Οτιδήποτε παράγεται από τον τόπο μας πρέπει να προτιμάται και λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της ποιότητας αλλά και επειδή βοηθά τον τόπο, την οικονομία και τους αγρότες που περνούν πολύ δύσκολα», είπε.

Προετοιμασία για εισαγωγή σανού του χρόνου, αν συνεχιστεί η ανομβρία

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Πανίκος Χάμπας, προειδοποίησε για ένα δυσοίωνο άμεσο μέλλον, αν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κλιματικές αλλαγές συνεχιστούν. Συγκεκριμένα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι αν την ερχόμενη χρονιά συνεχιστεί η φετινή ανομβρία, η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για εισαγωγή μπάλων σανού, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή γάλακτος για το χαλούμι.

«Η Κύπρος πλήττεται από τις κλιματολογικές αλλαγές. Είχαμε φέτος ανομβρία. Οι προβλέψεις είναι ότι αν του χρόνου, δεν έχουμε καλή χρονιά σε βροχόπτωση, η Κύπρος θα αναγκαστεί να εισαγάγει αρκετούς τόνους σε ζωοτροφές και σανό, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να έχουμε την παραγωγή γάλακτος» που χρειάζεται για την κατασκευή χαλουμιού, είπε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Χάμπας είπε ότι από αυτόν καταστρέφονται μεγάλες εκτάσεις σιτοβολώνων, ενώ είπε, με επιφύλαξη, ότι μπορεί και να μολύνεται η γεωργική παραγωγή, με κίνδυνο και για τη διατροφή των ανθρώπων, όχι μόνο των ζώων.

«Από τη μία ο πόλεμος και από την άλλη η ξηρασία, θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ τόνισε ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός της αγροτικής πολιτικής της Κύπρου. Κληθείς να παρουσιάσει τις προτάσεις της ΕΚΑ για το θέμα, είπε ότι χρειάζεται να δοθούν κίνητρα στις περιοχές που εγκαταλείφθηκαν από τους κάτοικους, για να ξανακαλλιεργηθούν τα εγκαταλειμμένα τεμάχια. «Χρειάζεται να γίνουν υποδομές για αποκέντρωση, για να βοηθηθούν τα νέα ζευγάρια να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε μόνο από τα πλοία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στον πρωτογενή τομέα. «Χρειάζεται με γρήγορους ρυθμούς, μακριά από γραφειοκρατίες, να παρθούν τέτοιες αποφάσεις για άμεση επιστροφή σε αυτές τις περιοχές», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «εάν την επόμενη χρονιά δεν είναι ικανοποιητική η βροχόπτωση, η Κύπρος θα πρέπει από τώρα να κάνει προγραμματισμό για εισαγωγή μπάλων σανού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!