16.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 23:12

ΠτΔ στο Economist: Όραμά μας ένα σύγχρονο κράτος που θα αποτελεί ελκυστικό προορισμό για ξένους επενδυτές

Το όραμά του για μία Κύπρο που θα αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για ξένους επενδυτές, παρουσίασε συνοπτικά με οπτικοποιημένο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην έναρξη της ημερίδας του Economist με τίτλο “Cyprus Investment Summit”, που διεξάγεται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

«Το οράμά μου για την Κύπρο είναι να γίνει ένα σύγχρονο κράτος για την προσέλκυση επενδύσεων και την καλλιέργεια επιχειρηματικότητας, μια χώρα, που εφαρμόζει τολμηρές μεταρρυθμίσεις και γίνεται πιο ανταγωνιστική, αξιοποιώντας πλήρως τα οφέλη της τεχνολογίας και της καινοτομίας», είπε αρχικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι θέλει η Κύπρος να μπορεί να απαντά γρήγορα και αποτελεσματικά σε μελλοντικές προκλήσεις και σημείωσε ότι η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το φιλόδοξο κυβερνητικό πρόγραμμα διασφαλίζει ότι η Κύπρος είναι καλά εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Στόχος μας είναι να ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της κυπριακής οικονομίας στη βάση ενός νέου σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης, παραμένοντας προσηλωμένοι στη δημοσιονομική πειθαρχία εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων», πρόσθεσε, κάνοντας επίσης αναφορά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη φροντίδα για ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Αναφορικά με τις πρόσφατες δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το ΗΒ», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να ερευνήσει πλήρως τις υποθέσεις και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαστήκαμε πλήρως με τις αρμόδιες αμερικανικές και βρετανικές αρχές και ταυτόχρονα η κυβέρνησή μας προχωρά με τη θέσπιση μιας πλήρως αναπτυγμένης μονάδας εφαρμογής κυρώσεων με τεχνική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση με διττό σκοπό: από τη μία να ενεργεί προληπτικά όταν παρέχονται σχετικές πληροφορίες από αρμόδιες ξένες αρχές και από την άλλη να διασφαλίζει ότι οι επιβαλλόμενες ακυρώσεις εφαρμόζονται σωστά».

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση των κανόνων αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος και της τρομοκρατικής χρηματοδότησης.

Έκανε στη συνέχεια αναφορά στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής της, περιλαμβάνοντας περιεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και αξιοποίηση ευρωπαϊκών ευκαιριών χρηματοδότησης σε πράσινες επενδύσεις.

Αναφέρθηκε τέλος στην πολυπρόσωπη εξωτερική πολιτική της Κύπρου που επικεντρώνεται στην ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και στην επισήμανση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου. «Αυτή η πολυθεματική πολιτική μπορεί να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου με μια συνολική λύση, σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, σε ένα βιώσιμο λειτουργικό σύγχρονο κράτος που θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η ημερίδα του Economist εξετάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της Κύπρου και κυρίως το οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα. Το μεσημέρι την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου θα παρουσιάσει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!