18.9 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 7:16

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα Προέδρου ΚΕΒΕ: Παρά τις μεγάλες προκλήσεις το 2023 μπορεί να είναι καλύτερο

Η νέα χρονιά που έρχεται δεν θα είναι εύκολη. Τα πολλά προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζουν να ταλανίζουν τόσο τη διεθνή, όσο και τη δική μας οικονομία. Η εκτόξευση του πληθωρισμού, οι δυσλειτουργίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η αύξηση των επιτοκίων, η συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, η αβεβαιότητα στο επιχειρείν, είναι ζητήματα που απασχολούν όλο τον πλανήτη.

Εμείς, στην Κύπρο δεν μπορούμε και δεν αποτελούμε εξαίρεση. Παρά τα σωστά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, είμαστε στην ίδια στενωπό με τον υπόλοιπο κόσμο. Ευτυχώς, που στην περίπτωση μας, η οικονομία το 2022 παρουσίασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5 – 6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να μπορεί το κράτος να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες και να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, συνεχίζουμε να έχουμε ένα υψηλό δημόσιο χρέος της τάξης του 87% του ΑΕΠ, το οποίο τώρα με την αύξηση των επιτοκίων, θα επηρεαστεί προς το αρνητικότερο.

Πέρα, όμως, απ’ αυτά, έχουμε εσωγενείς αδυναμίες που οφείλουμε να διαχειριστούμε με επιτυχία. Αναφερόμαστε στην καθυστέρηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, στη γραφειοκρατία, στους αργούς βηματισμούς για ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στις στρεβλώσεις του ΓεΣΥ, στις αδικίες του συνταξιοδοτικού συστήματος, κ.α.

Σφήνα σ’ όλα αυτά, εισέρχονται τώρα και τα εργασιακά, με την απαίτηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, αλλά και την απαίτηση για αναθεώρηση της συμφωνίας για τον κατώτατο μισθό. Και για τα δύο αυτά θέματα, το ΚΕΒΕ έχει δημοσιοποιήσει τις απόψεις του.

Τα θέματα, λοιπόν, που έχουμε να διαχειριστούμε το 2023 είναι πολλά και σ’ αυτά προστίθενται και οι νέες προκλήσεις είτε από το διεθνές, είτε από το τοπικό περιβάλλον.

Το ΚΕΒΕ, παρά αυτά τα δεδομένα, αντιμετωπίζει τη νέα χρονιά με συγκρατημένη αισιοδοξία. Πιστεύουμε ότι αν καταφέρουμε να διαχειριστούμε επιτυχώς τα διάφορα εσωγενή προβλήματα, τότε θα μπορέσουμε να αντέξουμε τις έξωθεν προκλήσεις, κάτι που σε μεγάλο βαθμό πετύχαμε και το 2022.

Από την πλευρά μας, θα αναλάβουμε όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, θα επιδιώξουμε να θωρακίσουμε την οικονομία και να αξιοποιήσουμε τις όποιες νέες ευκαιρίες.

Με δράσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, θα προσπαθήσουμε να προβάλουμε την οικονομία μας, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και γενικά να ενισχύσουμε την ανάπτυξη.

Με διορατικότητα και σύγχρονο πνεύμα, θα συμβάλουμε στην αξιοποίηση των νέων τομέων της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια, η καινοτομία, η ιδιωτική εκπαίδευση και ιατρική, η αειφορία, η πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, κ.ά. ειδικά στον τομέα της ενέργειας, με τη νέα ανακάλυψη στο κοίτασμα «Ζευς», θεωρούμε ότι έφτασε η ώρα για αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, τόσο για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, όσο και για εμπορικούς σκοπούς.

Για εμάς, η Κύπρος έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που με σωστή αξιοποίηση μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις προσπάθειές μας.

Ο στόχος για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας.

Το ΚΕΒΕ, όπως σε κάθε κρίσιμη φάση της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, θα κάνει το καθήκον του. Με υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και αξιοπιστία θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Ως η μεγαλύτερη επιχειρηματική οργάνωση της Κύπρου, το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής στα οικονομικά δρώμενα του τόπου. Ευχή και ελπίδα μας κάθε νέα χρόνια να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε στα μέλη μας και σ’ όλο τον κυπριακό λαό Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!