27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 15:36

Προωθείται η αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας -Συμφώνησαν ΥΠΟΙΚ-Δήμος-ΕΒΕΛ

Η αναβάθμιση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, εκπρόσωποι του ΕΒΕ Λευκωσίας και καταστηματάρχες της περιοχής.

Ο σχεδιασμός για το ιστορικό κέντρο αφορά μεταξύ άλλων την μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο σχολείο της Φανερωμένης, την δημιουργία φοιτητικών εστιών, την αναβάθμιση γειτονιών και ιστορικών οδών και την παροχή κινήτρων για προσέλκυση επιχειρηματικών στην περιοχή, βρίσκει σύμφωνους όλους τους εμπλεκόμενους που  δηλώνουν την αμέριστη στήριξη στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Υπουργός Οικονομικών με το πέρας της συνάντησης ανέφερε πως έχουν θέσει τις κύριες παραμέτρους του πλάνου που αφορά την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής, τη χρηματοδότηση άλλων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη δημιουργία φοιτητικών εστιών που θα λειτουργούν με κοινωνικά κριτήρια, τη δημιουργία Πανεπιστημιακών σχολών ώστε να μετατρέψουμε τη Λευκωσία σε μια αναζωογονημένη, αναγεννημένη πόλη προς όφελος όλων των κατοίκων της, Κύπριων και μεταναστών, οι οποίοι όλοι θα πρέπει να ζουν αρμονικά.

“Το έργο αφορά μια πολυδιάστατη προσπάθεια, με την ανακαίνιση και αναγέννηση και των γειτονικών σχολείων της περιοχής. Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις τις οποίες διεξάγουμε με όλους τους φορείς της κοινωνίας ούτως ώστε σύντομα να μπορεί αυτό το πλάνο να αρχίσει να πραγματοποιείται. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε στο ιστορικό κέντρο, είναι κάτι για ο οποίο αξίζει και η Λευκωσία.»

Στις δικές του δηλώσεις, ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε αρχικά ότι γίνονται πάρα πολλά πράγματα στην εντός των τειχών πόλη, και ανέφερε ως παράδειγμα τα σημερινά εγκαίνια του κέντρου Αλληλεγγύης Solidarity στο κτίριο Ζεμενίδη, το οποίο στεγάζει για πρώτη φορά κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες καθώς και ΜΚΟ. Πρόσθεσε πως πολύ σύντομα στη Λευκωσία θα εγκαινιαστούν τρία ακόμα τέτοια προγράμματα σε τρεις επιδιορθωμένες διατηρητέες οικοδομές στην εντός των τειχών πόλη.

Ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νέο Δημαρχείο της Λευκωσίας το οποίο λειτουργεί δίπλα στην πράσινη γραμμή και στο Κέντρο Έρευνας Science, πέντε τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Επίσης είπε πως προχωρούν και οι παρεμβάσεις σε οδούς με εξωραϊσμό προσόψεων, ολοκληρώνεται η γειτονιά στη οδό Αισχύλου, ολοκληρώθηκε η οδός Ερμού ενώ εντός δύο μηνών θα προκηρυχθεί η οδός Τρικούπη από τον κυκλικό κόμβο του ΟΧΙ έως την πράσινη γραμμή. Πολύ σύντομα, πρόσθεσε ο Δήμαρχος, θα ανακοινωθούν για 15 με 20 επιχειρήσεις οικονομικά κίνητρα από Ταμείο Αναζωογόνησης με μέγιστο ποσό τις 40 χιλιάδες ευρώ ώστε να προσελκυστούν νέες επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης και να δραστηριοποιηθούν.

Ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της οδού Ρηγαίνης, στην πεζοδρόμηση της Κωστάκη Παντελίδη και στην ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας. «Προσθέτοντας σε όλα αυτά που γίνονται στον ολοκληρωμένο αυτό σχεδιασμό, έρχεται σήμερα με εξαιρετικά καλή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ιερά Αρχιεπισκοπή η εισήγηση και το σχέδιο για μετακίνηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο σχολείο της Φανερωμένης με ταυτόχρονη δημιουργία φοιτητικών εστιών και κινήτρων για δημιουργία φοιτητικών εστιών», είπε.

Ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας εξέφρασε την πεποίθηση πως κάτι τέτοιο θα προσελκύσει πολλούς νέους ανθρώπους και θα δώσει ζωντάνια στην εντός των τειχών πόλη σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη πρόταση επιτυγχάνει τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς με την επιδιόρθωση διατηρητέων οικοδομών, και αναζωογονεί την εντός των τειχών πόλη δημιουργώντας επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης είπε πως ενημερώθηκαν για τα επόμενους σχεδιασμούς για την εντός των τειχών Λευκωσία σημειώνοντας πως ήταν διαχρονική θέση της ΠΟΒΕΚ ότι θα έπρεπε να αλλάξει η όλη κατάσταση στην παλιά Λευκωσία. «Πιστεύουμε ότι η ολοκληρωμένη λειτουργία μιας πανεπιστημιακής σχολής με τη συμμετοχή και την εγκατάσταση φοιτητικών εστιών θα βοηθήσει προς αυτή τη κατεύθυνση», είπε και διαβεβαίωσε πως η ΠΟΒΕΚ θα σταθεί δίπλα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος, ώστε ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός να πάρει σάρκα και οστά, να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα που υπάρχουν.

Εκ μέρους του ΕΒΕ Λευκωσίας, ο Πρόεδρος του Μιχάλης Μουσιούττας είπε πως βασικός πυλώνας στην αναζωογόνηση του κέντρου της Λευκωσίας είναι η επιχειρηματικότητα και η ύπαρξη βιώσιμων επιχειρήσεων. Είπε πως σήμερα είδαν τον στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος θα φέρει κόσμο στο κέντρο της πόλης ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων, ο Λάκης Ζωΐδης είπε πως σήμερα έγιναν κοινωνοί ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναβάθμιση της εντός των τειχών Λευκωσίας. «Τώρα επιτέλους γίνεται πραγματικότητα ένα αίτημα πολλών χρόνων που είχαμε εμείς οι επιχειρηματίες των εντός των πυλών πόλης για την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επόμενη μέρα της Λευκωσίας, για να ξαναγυρίσει το Κέντρο της πόλης εκεί που του αξίζει», είπε και συνεχάρη τον Υπουργό Οικονομικών για το σχέδιο που παρουσίασε και τον Δήμο Λευκωσίας για τα έργα που κάνει.

Ο Σάκης Σιακόπουλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΥΚΑ), είπε πως επικροτούν και στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους τα σχέδια του Υπουργείου και του Δήμου για την αναβάθμιση και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πόλης. «Ένα απλό και ανθρώπινο ευχαριστώ», είπε.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ερωτήθηκε για τις αντιδράσεις για τη μετακίνηση του σχολείου της Φανερωμένης, ο Υπουργός είπε πως δεν θεωρεί δικαιολογημένες οποιεσδήποτε αντιδράσεις ενώ διαβεβαίωσε πως θα συζητήσει και με την ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ ώστε να εξηγήσει πως ο σχεδιασμός δεν επηρεάζει κατ’ ουδένα λόγο τα παιδιά ή τους εκπαιδευτικούς.

Το μέλημα μας είναι και η αναβάθμιση των γύρω σχολείων, τα οποία θα φιλοξενήσουν τους λιγοστούς μαθητές που φοιτούν σήμερα στη Φανερωμένη. Δεν είναι θέμα ότι κλείνει ή ανοίγει ένα σχολείο, είναι ένα ευρύτερο θέμα αναγέννησης και αναζωογόνησης μιας πόλης, όπως έγινε και σε ιστορικά κέντρα πόλεων του εξωτερικού, τόνισε.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ο κ. Πετρίδης είπε πως το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της Κυβέρνησης με το Πανεπιστήμιο Κύπρο και την Αρχιεπισκοπή. Στη συνέχεια πρέπει να γίνουν οι μελέτες για την ανακαίνιση του ιστορικού σχολείου-μνημείου της Φανερωμένης, προσθέτοντας πως το όλο εγχείρημα ενδεχομένως να πάρει 2 ή 3 χρόνια. Ωστόσο, παράλληλα θα έχουν εξαγγελθεί τα μέτρα για τις φοιτητικές εστίες που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Θέματα άμυνας, κρίση στη Μ. Ανατολή και μεταναστευτικό συζήτησαν ΠτΒ-ΥΠΑΜ

Θέματα άμυνας αλλά την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Κύπρος και τα μέτρα που λαμβάνονται,...

Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο

Μείωση της τάξης του 1,70% παρουσίασε σε ετήσια βάση τον Μάρτιο ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών να καταγράφει...

Διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας στο ΥΠΕΞ «βλέπει» έκθεση της ΕΥ

Διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) σε έλεγχο που διενήργησε για τα έτη 2021 και 2022. Μεταξύ...

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους

O Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησης του Προέδρου του Κυριάκου Χαραλάμπους, στην οποία παραθέτει ως λόγους παραίτησης της οικειοθελούς αποχώρησής του, προσωπικά θέματα και αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Στην επιστολή αναφέρει ότι μετά...

ΥΠΕΣ: Είμαστε σε καλό δρόμο για τη μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα μέλη του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου του ΕΟΑ Λεμεσού, δήλωσε την Πέμπτη ο...

Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας σύμφωνα με τουρκικό ΥΠΑΜ

Στις 22 Απριλίου κανονικά θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, η συνάντηση για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!