17.9 C
Nicosia
Τετάρτη 17 Απρίλιος 2024 | 1:29

Προτάσεις για δημιουργία Ταμείου Προνοίας , δίνει η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ

Με θετικό μάτι βλέπει τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας, το οποίο όμως θα φέρει διαφοροποιήσεις ή/και εγγυήσεις, η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ.

Σε ανακοίνωση της, η Συντεχνία αναφέρει ότι κατ΄ αρχάς, είναι η θέση της ότι τόσο για το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό που προσλήφθηκε μετά από τον 10/2011 όσο και για τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου πρέπει να ισχύσουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που απολάμβανε το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό που διορίστηκε προ του 10/2011 (επαγγελματική σύνταξη και εφάπαξ), «προς τούτο καταχωρίσαμε αριθμό δικαστικών υποθέσεων», όπως σημειώνει.

Σε σχέση με το περιεχόμενο της πρότασης, η Συντεχνία αναφέρει ότι αντικρίζει με θετικό μάτι τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας, το οποίο όμως θα φέρει διαφοροποιήσεις ή/και εγγυήσεις.

Συγκεκριμένα, η Συντεχνία προτείνει όπως στη Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου θα πρέπει απαραίτητα να συμμετέχει αριθμός εκπροσώπων της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, καθώς περί τα 2.500 μέλη της Συντεχνίας θα ενταχθούν στο εν λόγω Ταμείο.

«Θα ήταν ορθό όπως η συμμετοχή στη Διαχειριστική Επιτροπή ρυθμίζεται από πρωτογενή ή δευτερογενή νομοθεσία επί τη βάσει ακριβοδίκαιων κριτηρίων (π.χ. αριθμό μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο Ταμείο)», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, όπως η αναδρομική συνεισφορά του εργοδότη από το 2011 για το μόνιμο προσωπικό, εν αντιθέσει με την συνεισφορά για τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ταμείου και ταυτόχρονη πίστωση του ποσού του φιλοδωρήματος τους, αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση η οποία απαγορεύεται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/70/ΕΚ και τη Διεθνή Συμφωνία Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων, η οποία κυρώθηκε με τον Νόμο 14/1969.

«Ως τέτοια, θα πρέπει να διορθωθεί ούτως ώστε να συμπεριληφθεί αναδρομική συνεισφορά και για τους αορίστου χρόνου από την ημερομηνία πρόσληψής τους. Θεωρούμε ότι το επιτόκιο 1% που προσφέρει η εργοδοτική πλευρά αναδρομικά είναι πολύ χαμηλό και δεν ανταποκρίνεται καθόλου στους οικονομικούς δείκτες, επιτόκια της αντίστοιχης περιόδου. Βάσει γνωμάτευσης των ελεγκτών μας, σε αναλογιστική μελέτη που αυτοί εκπόνησαν, δίκαιο επιτόκιο θα ήταν ο μέσος όρος του δεκαετούς κυβερνητικού ομολόγου για τα αντίστοιχα χρόνια που θα ισχύσει αναδρομικά», προσθέτει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι το ποσό της συνεισφοράς τόσο του εργοδότη όσο και των εργοδοτουμένων πρέπει να είναι εγγυημένη πλήρως ή μέχρι ποσοστού της τάξεως του 90% από το Κράτος, ώστε, σε περίπτωση αποτυχημένης επενδυτικής πολιτικής, οι εργοδοτούμενοι να μην απωλέσουν ή να μην απωλέσουν σημαντικό ποσοστό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων τους.

«Συμφωνούμε με το δικαίωμα αυξημένης συνεισφοράς των εργοδοτούμενων αλλά θεωρούμε λογικό και δικαιολογημένο όπως, σε περίπτωση αυξημένης εθελοντικής συνεισφοράς οποιουδήποτε εργοδοτουμένου, ο εργοδότης να υποχρεώνεται σε αντίστοιχη αυξημένη συνεισφορά με μέγιστο ποσοστό συνεισφοράς το 10%. Θεωρούμε ότι δικαίωμα στην καταβολή εισφορών του εργοδότη πρέπει να έχουν όλα τα μέλη του Ταμείου, χωρίς να υπάρχει προϋπόθεση/υποχρέωση καταβολής εισφορών για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, καθώς οι εργοδοτούμενοι που προορίζονται να συμμετέχουν στο Ταμείο εργάζονται επί σειρά ετών», συμπληρώνει.

Η Συντεχνία αναφέρει, τέλος, ότι θεωρεί ότι θα πρέπει να δίδεται, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα παραχώρησης δανείων στα μέλη του Ταμείου Προνοίας για συγκεκριμένους σκοπούς (π.χ. ιατρικούς λόγους, σπουδές των ιδίων ή/και των τέκνων τους, ανακαίνιση κατοικίας, αγορά οικοσκευής και αγορά μηχανοκίνητου οχήματος).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

DBRS: Αναμένεται επιδείνωση στα ΜΕΔ ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών

Κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά...

Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων

Το Εφετείο απέρριψε έφεση σε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για αγωγή ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με την...

Πάφος: Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο

Οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο για την επαρχία Πάφου ήταν συνολικά 6.359 ανέφερε ο Αναπληρωτής Έπαρχος Πάφου και Έφορος Εκλογών της Εκλογικής Περιφέρειας...

ΥΠΟΙΚ: Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας

Καθοδήγηση, για την ορθή εφαρμογή του νέου άρθρου 5ιη (5r) του Κανονισμού 833/2014 της 12ης δέσμης περιοριστικών μέτρων, σε νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς με...

Λεμεσός: Διασώθηκαν ενώ το σκάφος τους βυθιζόταν

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος που βυθιζόταν στον κόλπο της Λεμεσού, διασώθηκαν από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ...

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!