20.7 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Μάιος 2024 | 5:25

Προγράμματα επιδοτήσεων και κόστος παραγωγής συζήτησαν Υπ. Γεωργίας-ΚΟΑΠ

Τα προγράμματα επιδοτήσεων μέσω Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) προς αγρότες, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν με την αύξηση του κόστους στην πρωτογενή παραγωγή, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, βρέθηκαν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης κατά την πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου Υπουργού Γεωργίας, Πέτρου Ξενοφώντος, με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέα Κυπριανού.

Ο κ. Ξενοφώντος βρέθηκε μαζί με τον Γενικό Διευθυντή και άλλα στελέχη του Υπουργείου στα κεντρικά γραφεία του ΚΟΑΠ το μεσημέρι της Δευτέρα, και έγινε δεκτός από τον Επίτροπο και αρμόδιους λειτουργούς του ΚΟΑΠ, με τους οποίους παρακάθησαν σε σύσκεψη εφ’ όλης της ύλης.

Σε δηλώσεις πριν την έναρξη της σύσκεψης, ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών «προς όφελος των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών, σε σχέση με τη στήριξη και τη βοήθεια προς τον πρωτογενή τομέα γενικότερα».

Επεσήμανε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στον πρωτογενή τομέα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους παραγωγής, εξέφρασε τη θέση όμως ότι «υπάρχει μέλλον για την κυπριακή γεωργία, κτηνοτροφία και μεταποίηση, για τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η ημερήσια διάταξη της σύσκεψης ήταν εκτενής, σημειώνοντας ότι ο ΚΟΑΠ «θα στηρίξει τις πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου, ώστε να μπορεί να προβαίνει σε έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές προς όλους τους αιτητές του, προς όσους επωφελούνται από τα προγράμματα που περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ που έχει το στρατηγικό σχέδιο της Κύπρου σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα, που έχει υποβάλει το Υπουργείο στην ΕΕ και έχει εγκριθεί».

Από την πλευρά του Υπουργός μετέφερε τις ευχαριστίες του στον Επίτροπο και τους λειτουργούς του Οργανισμού για τη βοήθεια που παράσχουν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. «Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Υπουργείου και ΚΟΑΠ», σημειώνοντας ότι είναι «σε πλήξη εξέλιξη αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα εκταρικών επιδοτήσεων και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα».

Παράταση περιόδου Υποβολής της Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων 2023

Εξάλλου, με σημερινή ανακοίνωση ο ΚΟΑΠ αναφέρει ότι έχει δοθεί παράταση για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων για το 2023. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι για την υποβολή Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων ισχύει η περίοδος 20/03/2023 – 19/04/2023, για την υποβολή Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων με ποινή ισχύει η περίοδος 20/04/2023 – 14/05/2023, ενώ η τελευταία ημερομηνία για τροποποιήσεις στις αιτήσεις είναι στις 20/10/2023.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι η Υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων (Σύστημα EAS) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eas.capo.gov.cy. Για πληροφορίες είναι διαθέσιμη η γραμμή 77771999 στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Αγρότη.

Ακόμα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες τεμαχίων που δεν είναι αιτητές του ΚΟΑΠ, να αποτρέψουν την επιδότηση τεμαχίων τους σε άλλο πρόσωπο χωρίς τη συγκατάθεσή τους, μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας, που για την ενεργοποίηση της θα πρέπει όσοι επιθυμούν να απευθυνθούν στον ΚΟΑΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο Μπάϊντεν και η ΕΕ ενημερώνονται συνεχώς για το θρίλερ προέδρου Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί...

Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να λάμψει η αλήθεια και να ξεκινήσουν αμέσως δουλειά οι ανακριτές, αναφορικά με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, είπε...

Δύο νεκροί από σύγκρουση κρουαζιερόπλοιου με μηχανοκίνητο σκάφος στον Δούναβη

Δύο νεκροί, ένας τραυματίας και πέντε αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός σύγκρουσης κρουαζιερόπλοιου και μηχανοκίνητου σκάφους, στον βόρειο Δούναβη το Σάββατο. Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται εντατικά για...

Ιράν: Θρίλερ διαρκείας για την τύχη του Προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι – Συνετρίβη το ελικόπτερο του – Όλες οι πληροφορίες

Διαψεύδεται τελικά από την Ερυθρά Ημισέληνο η είδηση που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ιρανικά μέσα, ότι εντοπίστηκε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Εμπραχίμ...

Ο Δικέφαλος της Θεσσαλονίκης πρωταθλητής Ελλάδας μετά το 2-1 τον Άρη

Ξέσπασμα χαράς για το 2-1 από όλους τους φίλους του «Δικεφάλου του Βορρά» που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων. Παρατείνεται...

Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε 3-1 της Γουέστ Χαμ και πανηγύρισε το 4ο σερί πρωτάθλημά της στην Premier League, μπροστά από την Άρσεναλ που νίκησε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!