19.2 C
Nicosia
Παρασκευή 31 Μάιος 2024 | 5:01

Πλεόνασμα €71,7 εκ. το α’ εξάμηνο στο ΓεΣΥ – Aύξηση εσόδων κατά 14% και δαπανών 9%

Πλεόνασμα €71,7 εκατομμύρια παρουσιάζει το ΓεΣΥ το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με προκαταρκτικά οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού Άγγελος Τρόπης είπε ότι τα έσοδα του ΟΑΥ από τις εισφορές και συνεισφορές του ΓεΣΥ ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου στα €758 εκατομμύρια, ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας ανήλθαν την ίδια περίοδο στα €686,3 εκ.

Ο κ. Τρόπης είπε ότι τα έσοδα από εισφορές είναι αυξημένα πέραν του 14%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9%, τονίζοντας ότι τα ποσοστά αυτά «δείχνουν ότι τα έσοδα αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αυξάνονται οι δαπάνες».

Σημείωσε ότι τα έσοδα από εισφορές για τον μήνα Ιούνιο είναι κατ΄ εκτίμηση, λόγω της δίμηνης καθυστέρησης για είσπραξη των εισφορών από τους μισθούς, ενώ ανέφερε ότι ο αριθμός των δικαιούχων του ΓεΣΥ ανέρχονται σήμερα περίπου στις 940.000.

Πιο αναλυτικά, επικαλούμενος τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο κ. Τρόπης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι δαπάνες για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2023 στα €331,6 εκ., ενώ οι δαπάνες για Ειδικούς Γιατρούς ανήλθαν στα €118,2 εκ..

Ανέφερε επίσης ότι οι δαπάνες για Προσωπικούς Ιατρούς ανήλθαν την ίδια περίοδο στα €49,1 εκ., για αμοιβές των εργαστηρίων στα €27,1 εκ., για αμοιβές των φαρμακοποιών στα €17,3 εκ., για αμοιβές άλλων επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτών, μαιών και οδοντιάτρων στα €28,4 εκ., ενώ το κόστος για φάρμακα και αναλώσιμα (μετά τις εκπτώσεις) ανήλθε στα €95,2 εκ.

Είπε ακόμη ότι οι δαπάνες για Πρώτες Βοήθειες και ασθενοφόρα ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο στα €16,6 εκ. και για Αποκατάσταση και ανακουφιστική φροντίδα στα €2,8 εκ.

Τα πλεονάσματα θα συνεχιστούν

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα οικονομικά του Ταμείου του ΓεΣΥ.

«Θα έχουμε πραγματικό πλεόνασμα για φέτος, ενώ η πρόβλεψη είναι ότι το πλεόνασμα θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η αναλογιστική μελέτη για το ΓεΣΥ που εξετάζει την περίοδο μέχρι το 2030 και η οποία έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, «δείχνει ότι είμαστε βιώσιμοι μέχρι το 2030»

Τέλος, ο κ. Τρόπης και είπε ότι για ολόκληρο το 2022 τα έσοδα από εισφορές ανήλθαν στο €1,34 δισεκατομμύρια, ενώ για φέτος η εκτίμηση για τις εισφορές ανέρχεται στα €1,47 δισεκατομμύρια, κάτι που διαφαίνεται και από τα αποτελέσματα του α΄ εξάμηνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Κύπρος τίμησε τους ήρωες της ΕΛΔΥΚ-Ενταφιάστηκαν και επαναπατρίστηκαν οστά αγνοουμένων του 1974

Μέσα σε κλίμα πένθους και οδύνης τελέστηκε η κηδεία τεσσάρων ΕΛΔΥΚάριων πεσόντων κατά την Τουρκική Εισβολή και κατά την περίοδο 1963-1964, τα οστά των...

Ισλανδία: Ποτάμια λάβας και καπνός από το ηφαίστειο (βίντεο)

Λάβα και καπνό συνεχίζει να εκτοξεύει για δεύτερη συνεχή ημέρα το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, έπειτα από την πέμπτη κατά σειρά έκρηξή...

Πανελλαδικές 2024: Αυτά είναι τα θέματα που έπεσαν στα Νέα Ελληνικά

Ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που διεκδικούν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό...

Τέξας: Θυελλώδεις άνεμοι πήγαν «βόλτα» ολόκληρο αεροσκάφος της American Airlines (βίντεο)

Οι ισχυροί άνεμοι (και καταιγίδες) που πλήττουν το Τέξας κατάφεραν να μετακινήσουν ολόκληρο αεροσκάφος που ήταν προσγειωμένο σε πύλη του αεροδρομίου του Ντάλας, πρωτεύουσας...

Λονδίνο: Πυροβολισμοί σε εστιατόριο – 9χρονη μεταξύ των 4 τραυματιών

Μάχη για τη ζωή της δίνει μία 9χρονη, έπειτα από επεισόδιο με πυροβολισμούς σε εστιατόριο στο ανατολικό Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκαν σοβαρά...

Παραμιλάει η Ευρώπη για τον Ολυμπιακό – Ο θρίαμβος, η δικαίωση και το διαρκές ερυθρόλευκο πάρτι

Μάχη, αγωνία, συγκίνηση, θρίαμβος, δικαίωση. Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το χθεσινό έπος που κατόρθωσε ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός, φέρνοντας στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!