25.7 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 17:18

Παρατείνονται τα σχέδια στήριξης ειδικά στον τουρισμό – Άλλα 125 εκατ. από ΕΕ

Παράταση των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων, ειδικά στην τουριστική βιομηχανία, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ανακοίνωσε την Ζέτα Αιμιλιανίδου. «Θα στηριχθεί η απασχόληση με έμφαση τη ξενοδοχειακή βιομηχανία και τις σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες.

«Έχουμε πληροφορηθεί ότι Κομισιόν έχει εγκρίνει 125 εκατ. ευρώ επιπρόσθετη χρηματοδότηση», είπε η Υπουργός Εργασίας σημαίνοντας πως η συνολική χρηματοδότηση θα αγγίξει στα 604 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με την σειρά του ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε μεταξύ άλλων, αύξηση του προϋπολογισμού για αντιμετώπιση της πανδημίας, με συμπληρωματικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των €250 εκατ.  προτίθεται να καλύψει:

Πρώτον, €140 εκατ. για τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ανέργων που θα συνεχίσει να εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών ασφαλίσεων μέχρι τον Μάιο του 2021. Δεύτερον, δαπάνες €60 εκατ. που σχετίζονται με αγορά εμβολίων για τον Covid19 και τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, τα rapid tests, αναλώσιμα και φάρμακα καθώς και αγορά υπηρεσιών για ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας σε σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Τρίτον, προβλέπονται επίσης άλλα 50 εκατ. για διάφορες άλλες έκτακτες ανάγκες που αναμένεται να προκύψουν εντός του έτους σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση της προτεινόμενης πρότασης αυτού του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ανέρχεται στο 1,2% του ΑΕΠ με βάση τα σημερινά δεδομένα,» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που αφορά την έκδοση κυβερνητικών εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα για παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους οι οποίοι πλήττονται από τον Covid 19. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έγινε και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, έγιναν αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο. Οι κύριες αλλαγές αφορούν την πρόσθεση των διατάξεων που αφορούν τους ορισμούς “μεγάλη επιχείρηση”, “μεσαία επιχείρηση”, “μικρή επιχείρηση” και “πολύ μικρή επιχείρηση”. Επίσης, προστέθηκε στο ίδιο το νομοσχέδιο εδάφιο που καθορίζει την κατανομή των κυβερνητικών εγγυήσεων, πρώτον €300 εκατ. για την έκδοση νέων δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους και €700 εκατ. για την έκδοση νέων δανείων προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 αντί 30 Ιουνίου 2021 όπως ήταν με βάση το προηγούμενο νομοσχέδιο. Επίσης, το Γενικό Λογιστήριο έχει την υποχρέωση να υποβάλλει ανά διμηνία έκθεση που να ενημερώνει τον Υπουργό για τη διαδικασία παραχώρησης και παρακολούθησης των κυβερνητικών εγγυήσεων και ο Υπουργός θα προβαίνει σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ανά τριμηνία για τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου.

Επίσης, πριν από την έκδοση του οποιουδήποτε διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών, ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

«Θέλω να σημειώσω ότι η παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €1 δισ. θα προσφέρει αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία της τάξης, τουλάχιστον, του €1 δισ. και 430 εκατ.», ανέφερε ο Υπουργός.

Επιπρόσθετα, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη διαφοροποίηση του Σχεδίου Ειδικού Επιδόματος ορισμένων κατηγοριών αυτοτελώς εργαζομένων και μικρών επιχειρήσεων οι οποίες δεν είναι εγγεγραμμένες στο ΦΠΑ, δηλαδή αυτοί που έχουν κύκλο εργασιών κάτω από €15.600. Οι δυνητικοί δικαιούχοι του Σχεδίου ανέρχονται στις 5.300 και το ύψος της επιδότησης προτείνεται να αυξηθεί στα €1000, με υπολογιζόμενη δαπάνη τα €5,3 εκατ. Αρμόδια αρχή του Σχεδίου το οποίο θα δημοσιευθεί, θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πράσινο φως για την εξαγορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding

Το πράσινο φως άναψε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας, για την εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding 3 (Cyprus) Limited. Σύμφωνα...

Ανατροπή προς τα κάτω με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα (γράφημα)

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο...

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα (βίντεο, φωτό)

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από εχθές νωρίς το απόγευμα. Δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν...

Σκηνοθετημένη η απάντηση του Ισραήλ ; -Τα σενάρια που κυκλοφορούν – Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για την "απάντηση" του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή. Τα περισσότερα μιλούν για σκηνοθετημένη επίθεση, ώστε να ικανοποιηθεί το ακροατήριο του...

Δημοσκόπηση Metron: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΠΑΣΟΚ

Κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και απώλειες για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega. ...

Τουρίστες βρήκαν σε σκουπίδια 643 κροτίδες !

Ένα σακούλι σκουπιδιών με 643 κροτίδες εντόπισε σήμερα ζεύγος τουριστών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Δοράς και Ανώγυρας, της επαρχίας Λεμεσού. Οι κροτίδες, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!