30.4 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Μάιος 2024 | 16:19

Ο χαμηλότερος ετήσιος πληθωρισμός των τελευταίων 13 μηνών τον Μάρτιο

Τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης, σε ετήσια βάση, των τελευταίων 13 μηνών κατέγραψε τον Μάρτιο του 2023 ο πληθωρισμός, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 5,8%, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και κατ΄ επέκταση ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Μάρτιο 2023 κατά 1,15 μονάδες και έφτασε στις 114,03 μονάδες, σε σύγκριση με 112,88 μονάδες τον Φεβρουάριο 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 1,02%.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2023 αυξήθηκε με ρυθμό 5,8%, σημειώνοντας την χαμηλότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2022.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 6,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2022, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (15,0%) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (8,4%).

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (9,2%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (16,8%) και Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά.

Ανάλυση επιπτώσεων σε μονάδες

Εξάλλου, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Μαρτίου 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 είχαν οι κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (2,08) και Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (1,48).

Η κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (0,64) είχε τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με το δείκτη του Μαρτίου του 2022 είχε ο Ηλεκτρισμός (1,48).

Τέλος, η Ένδυση (0,43) είχε τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Μαρτίου 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί η Βρετανία πηγαίνει σε αλλαγή σελίδας τον Ιούλιο

Την ώρα που οι Βρετανοί ετοιμάζονταν σιγά σιγά για τις φθινοπωρινές εκλογές, ο πρωθυπουργός τους, Ρίσι Σούνακ τους αιφνιδίασε, ορίζοντας την ημερομηνία της ψηφοφορίας στις 4...

Γεν.Εισαγγελέας: Δικαιώνει την ΚΔ για κούρεμα η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου

«Δικαιώνει» την Κύπρο στα μέτρα τα οποία λήφθηκαν κατά την περίοδο του 2013, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης την Πέμπτη για την έκδοση...

Επιστολή Καρυστιανού σε Μητσοτάκη με δύο ερωτήματα: Εάν δεν απαντήσετε, υποβάλετε την παραίτησή σας

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με κοινοποίηση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε η μητέρας της 19χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, θύματος του δυστυχήματος Τεμπών Μαρία Καρυστιανού. Στην...

Αναρτήθηκαν τα δείγματα των ψηφοδελτίων για τις Ευρωεκλογές και Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι τα δείγματα των ψηφοδελτίων που αφορούν τις επικείμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 αναρτώνται στην ιστοσελίδα των εκλογών...

Αμετάβλητο το επιτόκιο από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρά τον πληθωρισμό

Αμετάβλητο διατήρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας το βασικό της επιτόκιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έστω και αν η χώρα παλεύει με...

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Διασταύρωσαν ξίφη με φόντο ευρωεκλογές και ΕΛΑΜ

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν σήμερα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού και τις δηλώσεις της Πρόεδρου του κόμματος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!