29.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Μάιος 2024 | 14:44

Οικονομία: Δείτε τα υπομνήματα ΚΕΒΕ και ΟΕΒ που έδωσαν στον Πρόεδρο

Υπoμνήματα με μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Ως πρώτη προτεραιότητα, το ΚΕΒΕ, επισημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι πιο κάτω εισηγήσεις οι οποίες θα έχουν οριζόντια επίδραση σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

  1. Επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού.
  2. Αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και συνέχιση του προγράμματος διεξαγωγής δωρεάν τεστ αντιγόνου.
  3. Εκσυγχρονισμός και άμεση διασφάλιση της αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας της κρατικής μηχανής.
  4. Συναφής είναι η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών ψηφιοποίησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μεταξύ άλλων θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, να μειώσουμε τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα και τη γραφειοκρατία ενώ παράλληλα να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας.
  5. Άμεση ψήφιση του σχεδίου παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες αυξάνοντας το ποσό στα €2 δισ. με στόχο την παραχώρηση δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους για ενίσχυση της ρευστότητας τους. Έχουμε καθυστερήσει πολύ και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
  6. Είναι απόλυτα επιβεβλημένη η συμμετοχή του Υφυπουργού Τουρισμού στη σύνθεση της Διϋπουργικής Επιτροπής που λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν άμεσα την τουριστική βιομηχανία.

Παράλληλα, τονίζει το ΚΕΒΕ, χρειάζεται η λήψη δέσμης μέτρων άμεσου αποτελέσματος όπως η αναστολή ή πληρωμή με δόσεις διάφορων εισφορών όπως κοινωνικές ασφαλίσεις, Φ.Π.Α. χωρίς την επιβολή προστίμων και επιβαρύνσεων, μείωση διαφόρων τελών από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και κατάργηση της επαγγελματικής άδειας για 2 χρόνια. Και επιτάχυνση των επιστροφών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, όπου αυτό εφαρμόζεται για ενίσχυση της ρευστότητας τους (πχ επιστροφή ΦΠΑ).

Υπόμνημα ΟΕΒ

Η ΟΕΒ στο υπόμνημά της επισημαίνει ότι η γρήγορη και αποτελεσματική επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί την υποβοήθηση και στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προσιτή χρηματοδότηση τόσο για κεφάλαιο κίνησης όσο και για επενδύσεις, αύξηση της ζήτηση για αγορά κυπριακών προϊόντων στο εξωτερικό και διαμόρφωση προοπτικής σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.

Η ΟΕΒ ζητά φορολογικά και άλλα κίνητρα για μεταφορά της έδρας μεγάλων οργανισμών στην Κύπρο, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ενθάρρυνση επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας, επίσπευση ψήφισης του νόμου για επενδύσεις.

Παράλληλα, η ΟΕΒ ζητά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις και άμεση ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του κράτους.

Απαιτεί ακόμη μέτρα για την πράσινη ανάπτυξη, βελτίωση του προγράμματος μόνιμης διαμονής και δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης.

Επισυνάπτονται τα υπομνήματα ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΕΤΥΦΑ: Απορρίπτει ισχυρισμούς Κινεζικής Κοινοπραξίας για τερματικό

Έκπληξη εκφράζει η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) σε σχέση με ανακοίνωση της Κινεζικής Κρατικής Εταιρείας, που ηγείται της Κοινοπραξίας, που ανέλαβε την Κατασκευή...

ΧΑΚ: Με νέα άνοδο κατέκτησε τις 158 μονάδες – Στα 4,26 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το ΧΑΚ, κλείνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές των τραπεζών...

Σε νέα δίωρη επέμβαση υπεβλήθη ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά προχθές, Τετάρτη, από σφαίρες, «υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση» και εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση,...

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο: Υποστήριξε στο Κογκρέσο την ανάγκη ισχυρής αμυντικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο

Γραπτό υπόμνημα κατέθεσε στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νικ Λαρυγγάκης, για παροχή ισχυρής...

Γαλλικό think tank: Οι στόχοι Ερντογάν πίσω από τη μετατροπή της Μονής της Χώρας

Η εκ νέου μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, της δεύτερης εμβληματικής βυζαντινής εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, είναι «μια άκρως συμβολική απόφαση» που αντανακλά...

Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν το Τέξας: Τέσσερις νεκροί στο Χιούστον

Τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και την διακοπή ηλεκτροδότησης σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν το νοτιοανατολικό Τέξας. «Έχουμε μια καταιγίδα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!