19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:10

Κύπρος και Ελλάδα αναλαμβάνουν κοινές πρωτοβουλίες για οικονομία

Τη στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβεβαίωσαν σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, οι Υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Χρήστος Σταϊκούρας και Κωνσταντίνος Πετρίδης, εγκαινιάζοντας από κοινού το περίπτερο του ελληνικού Υπουργείου στην 85η Διεθνή Εκθεση (ΔΕΘ).
 
Υποδεχόμενος τον κ. Πετρίδη στο περίπτερο του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την πρώτη επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού σε διοργάνωση της ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι δύο Υπουργοί, που ταξίδεψαν μαζί στο τελευταίο Ecofin και το Eurogroup, είχαν “τη δυνατότητα να αναπτύξουν στα διεθνή fora κοινές θέσεις και προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική και κυρίως για την οικονομική πολιτική σε Ελλάδα και Κύπρο”.
 
 Ο Κύπριος ομόλογός του έκανε λόγο για αγαστή συνεργασία των δύο χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όλα τα σημαντικά θέματα, στις ιδιαίτερα δύσκολες, μάλιστα, συνθήκες της πανδημίας. Πρόσθεσε πως αμφότερες οι χώρες έχουν εμπειρία στην επιτυχή αντιμετώπιση κρίσεων, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι “με την κυβέρνηση αυτή η χώρα προχωρά μπροστά και αντιμετωπίζονται επιτυχώς τα μεγάλα οικονομικά θέματα που ανέκυψαν με την πανδημία, αλλά και λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος”. Ο κ. Πετρίδης έδωσε ακόμα τη διαβεβαίωση ότι η αγαστή συνεργασία των δύο χωρών, η οποία καταδεικνύεται -όπως είπε- και από τη συμβολική του παρουσία στα εγκαίνια του περιπτέρου του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, θα αναπτυχθεί και σε άλλα επίπεδα.
 
Αποκάλυψε -χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες- ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη συζητήσει για κάποιες επιμέρους συνέργειες, που θα ακολουθήσουν.
 
Ο κ. Σταϊκούρας, που ξενάγησε τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ στο περίπτερο, επισήμανε ότι ο στόχος και ο σκοπός της εκθεσιακής παρουσίας του Υπουργείου του στη ΔΕΘ είναι διττός: αφενός “να αναδειχθεί η σοβαρή, συστηματική δουλειά που γίνεται από όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την τελευταία διετία, η οποία έχει αποφέρει θετικά ορατά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη, μέσα από τις πολλές και σημαντικές μειώσεις φόρων και τις σημαντικές πρωτοβουλίες στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής για την ενίσχυση όλων αυτών που επλήγησαν και πλήττονται από την πανδημία και τις πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές”. Ταυτόχρονα, όμως στόχος είναι να γίνει εμφανές ότι θα επιτευχθούν πολύ περισσότερα στην επόμενη διετία, μέσα από τους στόχους της οικονομικής πολιτικής, που η κυβέρνηση “είναι απόλυτα αποφασισμένη να υπηρετήσει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεμνότητα, ώστε να πετύχουμε υψηλότερους και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, κάτι που ήδη γίνεται, να δημιουργήσουμε πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή” πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.
 
Η ΔΕΘ ενδιαφέρεται να συνεισφέρει στην επανεκκίνηση της διεθνούς έκθεσης της Κύπρου

Παρών στην τελετή των εγκαινίων του περιπτέρου από τους δύο Υπουργούς ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ, δρ Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος επισήμανε ότι η εθνική εκθεσιακή βιομηχανία, “που υπέφερε πάρα πολύ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο”, επέστρεψε στη ζωή με τα “φάρμακα” που της δόθηκαν και από την κυβέρνηση. Αναφέρθηκε δε στην ετοιμότητα και την πρόθεση του εθνικού εκθεσιακού φορέα να συνεισφέρει στην επανεκκίνηση -μαζί με τοπικό εταίρο- της διεθνούς έκθεσης της Κύπρου.
 
 “Θα θέλαμε να δούμε το πλαίσιο της συνεργασίας μαζί σας και να προσφέρουμε τεχνογνωσία και ό,τι βοήθεια επιθυμείτε για το master plan” σημείωσε ο δρ Ποζρικίδης, γνωστοποιώντας ότι θα ακολουθήσει συνάντηση για το θέμα.
 
Ο κ. Σταϊκούρας ξενάγησε τον κ. Πετρίδη στις επιμέρους ενότητες του περιπτέρου του υπουργείου Οικονομικών στη ΔΕΘ, όπου ο ίδιος και στελέχη του Υπουργείου έδωσαν στον Κύπριο Υπουργό αναλυτικές πληροφορίες για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα, τους στόχους, τις επιδιώξεις ή τις νέες υπηρεσίες του προγράμματος “Ελλάδα 2.0”, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων & Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων (ΑΤΕΠΑΑ) και του Γραφείου Εξυπηρέτησης και Ενημέρωσης Δανειοληπτών.
 
Επιπλέον, ο Υπουργός και τα στελέχη του Υπουργείου παρουσίασαν στοιχεία γύρω από τα νέα φορολογικά κίνητρα, τα μέτρα στήριξης των πολιτικών Covid-19, την προσπάθεια για την περιστολή του λαθρεμπορίου, τα προγράμματα της κρατικής αρωγής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το ευρωπαϊκό δίκτυο Solvit. Στην ξενάγηση ήταν παρόντες ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι γενικοί γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής, Νικόλαος Κουλουχέρης, Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιος Πετραλιάς και Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνά Καλύβα, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας, ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας και στελέχη του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δεν παραδέχθηκε καμία κατηγορία ο 44χρονος για το τετραπλό θανατηφόρο

Δεν παραδέχθηκε ενοχή σε καμία από τις 10 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ο 44χρονος οδηγός του διπλοκάμπινου οχήματος, που ενεπλάκη στο τετραπλό θανατηφόρο, τα...

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!