16.9 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 23:43

ΚΟΑΠ: Πέραν των 400 εκ. ευρώ σε αγρότες την επόμενη πενταετία

Πέραν των 400 εκ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη πενταετία από τον Κυπριακό Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών στο πλαίσιο και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως ανέφερε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Ανδρέας Κυπριανού, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη σημασία του ΚΟΑΠ στην ενίσχυση του Κύπριου αγρότη εν μέσω των αυξημένων προκλήσεων που δημιούργησε η πανδημική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο οργανισμός κλήθηκε μεταξύ άλλων να υλοποιήσει τις έκτακτες εισφορές που εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση. Όπως είπε, ο κ. Κυπριανού, με το κόστος στις ζωοτροφές, την ενέργεια και τα λιπάσματα να είναι αυξημένο, θεωρεί ότι οι έκτακτες χορηγίες του κράτους θα συνεχιστούν και το 2023.

Παράλληλα ανέφερε ότι το 2023 αρχίζει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ύστερα από καθυστέρηση που υπήρξε λόγω πανδημίας και θα είναι πενταετής. Σε αυτή την πενταετία, είπε, αναμένεται να καταβληθούν πέραν των 400 εκ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ θα έχουν ένα τεράστιο έργο να επιτελέσουν, περνώντας σε μια νέα εποχή που θα βοηθήσει τον Οργανισμό να μειώσει το διοικητικό κόστος, μέσα από χρήση τεχνολογίας όπως αεροφωτογραφίες και ειδικές εφαρμογές. Παράλληλα ανέφερε, ο Οργανισμός περνά από την εποχή των προστίμων και των ποινών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, στην εποχή της συνεννόησης με τον αιτητή προειδοποιώντας τον για λάθη που έχει κάνει και δίνοντάς του περιθώριο βελτίωσης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εκπαίδευση των γεωργών για να επωφεληθούν τα μέγιστα από τη νέα ΚΑΠ.

Το 2022 ο ΚΟΑΠ πλήρωσε 92 εκ. ευρώ στον Κύπριο αγρότη και σκοπός του Οργανισμού, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, είναι μέσα σε αυτό το περιβάλλον να προχωρεί σε  έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές. Από τις πληρωμές αυτές επωφελήθηκαν 33 χιλιάδες αιτητές, με τις 22 χιλιάδες περίπου να είναι μικροκαλλιεργητές. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι οι μικροκαλλιεργητές θα πρέπει να ενταχθούν σε ιδική κατηγορία ώστε να μπορούν να στηριχθούν καλύτερα και να αποφεύγονται θέματα γραφειοκρατίας.

Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΚΟΑΠ παρουσιάζει 7,73% αύξηση σε σχέση με το 2022.

Παράλληλα ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει τεράστια προοπτική στον πρωτογενή τομέα, ενώ είπε ότι με βάση το σχέδιο για τους νέους γεωργούς λήφθηκαν 300 αιτήσεις ύψους 10 εκ. ευρώ όταν η συνολική δαπάνη του σχεδίου είναι 5 εκ. ευρώ. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι θα βρεθούν τα επιπλέον 5 εκατ. για να μην απορριφθεί κανένας. Η έγκριση των νέων γεωργών αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα ανέφερε ότι οι νέοι γεωργοί μπορούν να επωφεληθούν και από άλλα επενδυτικά προγράμματα.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο προεδρεύων της Επιτροπής Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι ο ΚΟΑΠ, που καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αποτελεί παράδειγμα καλής λειτουργίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά μίλησε για έναν πολύ καλά οργανωμένο οργανισμό προς όφελος του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και του τόπου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρεας Καυκαλιάς έκανε λόγο για σημαντικό ρόλου του Οργανισμού και είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πως αναβαθμίζεται η συμμετοχή του στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, με βάση την εμπειρία και τεχνογνωσία του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!