26.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 17:41

ΕΥ: Δυσκολίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για είσπραξη διοικητικών προστίμων και εσόδων

Δυσκολίες στην είσπραξη διοικητικών προστίμων και εισπρακτέων εσόδων διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ειδική έκθεσή της για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) για το έτος 2019.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, τα εισπρακτέα έσοδα στο τέλος του 2019 ανέρχονταν σε €0,56 εκατομμύρια ενώ παρέμεναν ανείσπρακτά διοικητικά πρόστιμα ύψους €19,8 εκατ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στο τέλος του 2019 τα εισπρακτέα ανέρχονταν σε €566.387 (€901.021 στις 31.12.2018). Η Ελ. Υπηρεσία εξηγεί πως παρόλο που υπήρξε μείωση κατά €334.634, σε σύγκριση με το 2018, τα εισπρακτέα ποσά ήταν ανεξόφλητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα εισπρακτέα που ήταν ανεξόφλητα για περισσότερο από ένα χρόνο την 31.12.2019, ανέρχονταν σε €344.500 (€261.100 στις 31.12.2018) σημειώνει η ΕΥ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι παρατηρήθηκε επίσης ότι παρέμεναν ανείσπρακτα διοικητικά πρόστιμα ύψους €19.865.783 (2018 €20.608.302). Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μέρος της μείωσης αφορά σε διαγραφές ύψους €170.800 και πρόνοια επισφαλών χρεωστών €560.000, βάσει απόφασης της Επιτροπής κατά το έτος 2021.

Επισημαίνεται ακόμη ότι με εξαίρεση τις προαναφερόμενες διαγραφές υπολοίπων και την πρόνοια επισφαλών χρεωστών, τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν από έτος σε έτος και παρουσιάζονται στον ισολογισμό στην αρχική αξία τους, δηλαδή στο ύψος του προστίμου που αρχικά επιβλήθηκε.

«Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, η ΕΚΚ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην είσπραξη τόσο των διοικητικών προστίμων, όσο και των εισπρακτέων εσόδων από συμβάσεις με εποπτευόμενους», αναφέρει η ΕΥ, προσθέτοντας πως δεν αναγνωρίστηκαν αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές (Expected Credit Losses) στα ανείσπρακτα διοικητικά πρόστιμα, με βάση το Πρότυπο ΔΠΧΑ 9.

Παραχωρήθηκε στο προσωπικό παραμονή πρωτοχρονιάς

————-

Εξάλλου, η ΕΥ σημειώνει ότι δέχθηκε καταγγελία ότι την Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2022 το προσωπικό της ΕΚΚ δεν εργάστηκε, παρόλο που η πιο πάνω ημερομηνία δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες της, «γεγονός που επιβεβαιώσαμε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με λειτουργό της ΕΚΚ».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ Γιώργος Θεοχαρίδης η αργία παραχωρήθηκε στο προσωπικό ad hoc λόγω της αφοσίωσης που επέδειξε κατά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η Υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι η πιο πάνω απόφαση δεν ήταν σύννομη, εφόσον οι δυσχερείς αυτές συνθήκες που περιγράφονται ισχύουν για όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου δεν υπήρξε παρόμοια παραχώρηση», σχολιάζει η ΕΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!