22.9 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 20:33

Ευρωβαρόμετρο: Το 66% των Κυπρίων θεωρούν ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση

Tο 66% των Κυπριών θεωρούν ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, έναντι ποσοστού 34% που κρίνει ότι είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με το εαρινό ευρωβαρόμετρο του 2023.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 71% των Κυπρίων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του βρίσκεται σε καλή κατάσταση, σε αντίθεση με την εγχώρια οικονομία.

Ταυτόχρονα, ποσοστό 27% των ερωτηθέντων, θεωρούν ότι τα οικονομικά του νοικοκυριού τους είναι σε κακή κατάσταση.

Σε καλή κατάσταση κρίνει την εργασιακή του απασχόληση το 54% των συμμετεχόντων, ενώ κακή τη θεωρεί το 21%.

Αναμένουν ίδια και χειρότερα για την οικονομία

Κληθέντες να απαντήσουν για τις προσδοκίες τους για την κυπριακή οικονομία στους επόμενους δώδεκα μήνες, το 40% θεωρεί ότι θα χειροτερέψει και το 41% ότι θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση.

Μόλις το 18% θεωρεί ότι η κυπριακή οικονομία θα βελτιωθεί.

Η πλειοψηφία, με ποσοστό 43%, θεωρεί ότι και η οικονομία της ΕΕ θα διατηρηθεί στην υφιστάμενη κατάσταση τον επόμενο χρόνο, ενώ το 31% θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα χειροτερέψει.

Το 17% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα βελτιωθεί.

Αναφορικά με την αγορά εργασίας, το 36% των Κυπρίων συμμετεχόντων θεωρούν ότι θα χειροτερέψουν οι συνθήκες το επόμενο δωδεκάμηνο, έναντι 43% που θεωρούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση και 18% που θεωρεί ότι θα βελτιωθεί.

Το 54% θεωρεί ότι εργασιακή του απασχόληση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα, ενώ το 18% αναμένει βελτίωση και το 16% ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν προς το χειρότερο.

Κυρίαρχη ανησυχία η αύξηση των τιμών

Απαντώντας σε σχέση με το ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αυτή τη στιγμή, το 46% απάντησε ότι είναι οι αυξανόμενες τιμές, ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής, ενώ ακολουθεί το μεταναστευτικό σε ποσοστό 45%.

Την λίστα με τα σημαντικότερα ζητήματα συμπληρώνουν η οικονομική κατάσταση (27%), η υγεία (12%), το νοικοκυριό (11%), η ανεργία και η εγκληματικότητα (9% αντίστοιχα), το εκπαιδευτικό σύστημα (8%), οι συντάξεις και το διεθνές σκηνικό (5% αντίστοιχα), το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, τα ενεργειακά αποθέματα (3% αντιστοίχως), η φορολογία και η τρομοκρατία (2% αντίστοιχα) και, το κρατικό χρέος (1%).

Σε επίπεδο ΕΕ το 47% των Κυπριών ανέφεραν ως πρώτο ζήτημα το μεταναστευτικό.

Ακολούθησε η οικονομική κατάσταση (25%), οι αυξανόμενες τιμές, ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής (22%) και το διεθνές σκηνικό (16%).

Πρόσθετα, σημαντικά ζητήματα θεωρούνται ακόμη η εγκληματικότητα (13%), η ενεργειακή επάρκεια και η οικονομική κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ (11% αντιστοίχως), η τρομοκρατία (10%) και το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή (9%).

Χαμηλότερα στη λίστα βρέθηκαν η ανεργία (8%), η υγεία (5%), η επιρροή της ΕΕ στον κόσμο και οι συντάξεις (3% αντίστοιχα) και η φορολογία (2%).

«Κόκκινο» στην εμπιστοσύνη θεσμών

Σε σχέση με το εάν εμπιστεύονται θεσμούς όπως η ΕΕ, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η κυβέρνηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων άναψαν κόκκινο και στους τρεις θεσμούς.

Ειδικότερα, το 54% δεν εμπιστεύεται την ΕΕ σε αντίθεση με 39% που εμπιστεύεται τον θεσμό. Τη ΒτΑ δεν εμπιστεύεται το 65% των Κυπριών έναντι 28% που απάντησε θετικά.

Την κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται το 57% σε αντίθεση με το 36% που την εμπιστεύεται.

Ουδέτερη εικόνα σχηματίζει το 43% των συμμετεχόντων για την ΕΕ, ενώ το 38% έχει θετική εικόνα για το θεσμό και το 19% αρνητική εικόνα.

Αναφορικά με σημαντικές πολιτικές, το 79% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ του νομίσματος ευρώ.

Απαντώντας σε σχέση με την ανταπόκριση της ΕΕ στον ουκρανικό πόλεμο, το 58% απάντησε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο έναντι 33% που είναι.

Σε εθνικό επίπεδο, το 54% δεν είναι ικανοποιημένο από τις κυβερνητικές δράσεις έναντι του πολέμου, ενώ το 36% είναι ικανοποιημένο.

Το ευρωβαρόμετρο πραγματοποιήθηκε με 504 συνεντεύξεις από τις 31 Μάιου μέχρι τις 20 Ιουνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!