22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 18:31

Επιστολές Κεραυνού για συγκράτηση επιτοκίων για δάνεια μέχρι €350.000

Τη λήψη μέτρων για συγκράτηση των αυξανόμενων δανειστικών επιτοκίων για εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι €350.000, ζητά με επιστολές του προς τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και στον Γενικό Διευθυντή Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Στην επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου ημερομηνίας 11 Απριλίου, ο κ. Κεραυνός αναφέρει πως το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τραπεζικός τομέας στην οικονομία και στην κοινωνία και πως θέση του Υπουργείου είναι η διατήρηση και διασφάλιση της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Επισημαίνει πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όπως και η Κύπρος, αντιμετωπίζουν το σοβαρό πρόβλημα του πληθωρισμού και συνεπακόλουθα τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ως συνέπεια των εξελίξεων αυτών, δημιουργούνται σοβαρά οικονομικά προβλήματα κυρίως μεταξύ των μεσαίων στρωμάτων και ειδικά μεταξύ των δανειοληπτών για ανέγερση ή αγορά πρώτης κατοικίας, που αφορά στην πλειοψηφία νεαρά ζευγάρια.

«Σε συνέχεια των πιο πάνω και των εποικοδομητικών διαβουλεύσεων με τις τράπεζες και τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι σε αυτή την οικονομική συγκυρία οι τράπεζες θα μπορούσαν να απορροφήσουν σε κάποιο βαθμό, μέρος της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων, σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο του 2022, με σχεδόν ελάχιστη επίπτωση για τις ίδιες τις τράπεζες», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών.

Προσθέτει πως «η αναφορά σε δανειστικά επιτόκια θα πρέπει να αφορά μόνο, εξυπηρετούμενα οικιστικά δάνεια για σκοπούς ανέγερσης ή αγορά πρώτης κατοικίας, μέγιστης αξίας €350.000 σε σημερινές τιμές αγοράς των οποίων το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο».

Όπως επισημαίνει ο Υπουργός Οικονομικών, «η θετική ανταπόκριση των τραπεζών στο θέμα αυτό θα ανακουφίσει αριθμό νοικοκυριών και θα διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών».

«Είμαι βέβαιος επίσης ότι θα συμβάλει καθοριστικά και στη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών και θα εκτονώσει οποιασδήποτε μορφής πιέσεις και προσδοκώ στην άμεση θετική ανταπόκριση σας», καταλήγει ο ΥΠΟΙΚ.

Εξάλλου, στην επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων, ημερομηνίας 13 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως «η συνεχής αύξηση των βασικών επιτοκίων έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των πλείστων κυμαινόμενων δανειστικών επιτοκίων, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την οικονομική αντοχή και φερεγγυότητα των δανειοληπτών με πιθανό αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των οικονομικών συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυρών».

«Θεωρώ σκόπιμο όπως εξετάσετε την εισαγωγή σχεδίων που αποσκοπούν είτε στην παγοποίηση επιτοκίων στο σημερινό επίπεδο είτε σε επιστροφή τόκων σε εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €350.000», σημειώνει.

Προσθέτει πως «τέτοια σχέδια δεν θα είχαν πραγματικό κόστος προς τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων αλλά μόνο προσωρινά μειωμένα έσοδα και κέρδη. Μακροχρόνια δε, θεωρώ ότι θα αποβούν ευεργετικά και για τις ίδιες τις εταιρείες, εφόσον τέτοια ρύθμιση αφενός θα υποβοηθούσε τους δανειολήπτες στο να διατηρήσουν το δάνειο εξυπηρετούμενο και αφετέρου θα ενεργούσε και ως επιβράβευση στους συνεργάσιμους δανειολήπτες που έχουν προσέλθει στους πιστωτές τους για εξεύρεση βιώσιμης αναδιάρθρωσης».

«Ευελπιστώ σε μελέτη και σε θετική ανταπόκριση στην πιο πάνω πρόταση από τα μέλη σας», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!