23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 13:22

Επαφές Καδή με κτηνοτρόφους για φωτοβολταϊκά και χαλούμι

Το μέτρο που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από γεωργούς, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια για άντληση νερού από μεγάλα βάθη, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος της άντλησης και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ συζήτησε με γεωργούς και κτηνοτρόφους κατά τη διάρκεια επισκέψεων του σε κοινότητες, γεωργικές επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες της δυτικής Λευκωσίας και της περιοχής της Σολιάς, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σύμφωνα με ανακοινωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ,  ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιεί με αγρότες σε όλη την Κύπρο, «λαμβάνεται ουσιαστική ανατροφοδότηση για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό μας κόσμο» .

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην περιοχή της Δυτικής Λευκωσίας, ο κ. Καδής ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα του νερού και του κόστους άντλησής του, αφού οι περιοχές αυτές δεν μπορούν να προμηθεύονται νερό απευθείας από κυβερνητικά υδατικά έργα.  Στο πλαίσιο αυτό είπε πως «παρουσιάσαμε το μέτρο που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις περιοχές αυτές, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια για άντληση νερού από μεγάλα βάθη, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος της άντλησης».

Για τις συναντήσεις που είχε με κτηνοτρόφους σε κτηνοτροφική μονάδα στην Ευρύχου και σε μονάδες στην κτηνοτροφική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, σημείωσε πως συζητήθηκαν οι προοπτικές που δημιουργούνται και οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι ενόψει της κατοχύρωσης του χαλλουμιού. «Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και σήμερα συζητήσαμε ακριβώς αυτό το θέμα, πώς δηλαδή θα γίνει αυτή η προσαρμογή», ανέφερε ο κ. Καδής. Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, οι κτηνοτρόφοι ήταν πολύ ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι από τις τελευταίες εξελίξεις για το χαλλούμι.

Στον Αστρομερίτη, ο Υπουργός Γεωργίας επισκέφτηκε το εργοστάσιο της νέας ΣΕΒΕΓΕΠ, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του για μια επιτυχημένη εταιρεία, με μεγάλη συνεισφορά στα αγροτικά δρώμενα του τόπου. «Η Νέα ΣΕΒΕΓΕΠ απορροφά αποτελεσματικά μεγάλο μέρος της παραγωγής, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών, και απασχολεί έναν σημαντικό αριθμό ντόπιου προσωπικού», τόνισε ο κ. Καδής. Στον Αστρομερίτη, ο κ. Καδής επισκέφτηκε επίσης συσκευαστήριο πατατών, όπου είχε συνάντηση με τους πατατοπαραγωγούς της περιοχής.

Ο Υπουργός Γεωργίας συνοδευόμενος από όλες τις αγροτικές οργανώσεις, πραγματοποίησε κατά τον μήνα Απρίλιο επίσκεψη στην Επαρχία Λάρνακας, στην ελεύθερη Αμμόχωστο και στην Επαρχία Πάφου και αναμένεται να ολοκληρώσει την περιοδεία που πραγματοποιεί σε όλη την Κύπρο στις 6 Μαΐου, με επισκέψεις και συναντήσεις στην Επαρχία Λεμεσού.

Πηγή: ΚYΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!