25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 13:54

Επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων ζήτησε η ΣΕΚ από τον ΠτΔ

Την ανάγκη επέκτασης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων σε μια προσπάθεια να στηριχθεί το σύνολο των εργαζομένων τόσο αναφορικά στην ποιότητα και στην αξιοπρέπεια στην απασχόληση, όσο και στην επέκταση των μισθολογικών, αλλά και των παρεμφερών τους ωφελημάτων, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θεσμό της ΑΤΑ, αλλά και στο θεσμό των ταμείων προνοίας, τόνισε ο ΓΓ της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας, ύστερα από συνάντηση των μελών της Γενικής Γραμματείας της συντεχνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα περίπου και έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου, η αντιπροσωπεία της ΣΕΚ έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, που αφορούν στη δυνατότητα βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων και της αγοράς εργασίας.

Σε δηλώσεις, μετά την πρώτη συνάντηση της συντεχνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Μάτσας είπε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες σε μια προσπάθεια να δώσουν πραγματική στήριξη στο ντόπιο εργατικό δυναμικό, για να προσθέσει πως «από εκεί και πέρα θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα αξιολόγησης των πραγματικών δυνατοτήτων της αγοράς εργασίας σε σχέση με τις ανάγκες παραχώρησης αδειών απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες».

Όπως ανέφερε «δόθηκε την ίδια στιγμή έμφαση από τη ΣΕΚ στην ανάγκη επέκτασης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε το σύνολο των εργαζομένων τόσο σε ότι αφορά στην ποιότητα και στην αξιοπρέπεια στην απασχόληση, αλλά την ίδια στιγμή στην επέκταση και των μισθολογικών αλλά και των παρεμφερών τους ωφελημάτων, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θεσμό της ΑΤΑ αλλά και στο θεσμό των ταμείων προνοίας».

Διασυνδέσαμε, είπε, «αυτή την ανάγκη με τη δυνατότητα η οποία θα πρέπει να υπάρξει στη διασύνδεση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων με τις δημόσιες συμβάσεις, έτσι ώστε να αποτελεί υποχρέωση για τη λήψη δημόσιων συμβάσεων, δημόσιων έργων να βρίσκεται σε ισχύ και να εφαρμόζεται σωστά ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων».

Επίσης, ο κ. Μάτσας είπε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, έτσι ώστε να το καταστήσουν κοινωνικά δίκαιο.

Ανέφερε πως είναι ανάγκη να δοθεί στήριξη στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και την ίδια στιγμή να το ενισχύσουν μέσα από την προώθηση του θεσμού των ταμείων προνοίας.

Σύμφωνα με τον Αντρέα Μάτσα έχουν αναπτύξει διάφορες απόψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με την ανάγκη πλήρους εφαρμογής και υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος της αγοράς εργασίας, της ενίσχυσης της πράσινης ανάπτυξης, της ομαλής μετάβασης στη ψηφιακή εποχή και την ίδια στιγμή στη βελτίωση των συνθηκών, που αφορούν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Είπε ότι η ΣΕΚ βρήκε «θετική ανταπόκριση» από τον Πρόεδρο σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα που έθεσε, για να συμπληρώσει πως αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα -και σε συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας- θα μπορέσουν  να θέσουν τις βάσεις, αξιοποιώντας το πλαίσιο του κοινωνικού διάλογου σε σχέση με το εργατικό συμβουλευτικό σώμα, έτσι ώστε όλες αυτές οι εισηγήσεις και οι προβληματισμοί να μπορέσουν να μετουσιωθούν σε πράξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ποινή φυλάκισης 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό γυναίκας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε άνδρα ηλικίας 67 ετών, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης με την υψηλότερη να είναι αυτή...

Μέχρι 31 Μαϊου οι αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024

Ως την 31η Μαΐου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αίτηση μπορούν...

ΕΤΑΠ: Στην Πάφο υπάρχουν 20.000 κλίνες σε 6000 αυτοεξυπηρετούμενά καταλύματα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Περιφέρειας Πάφου έχει πρόσφατα ολοκληρώσει καταγραφή με βάση την οποία σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες...

Ιωάννου: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες για μετανάστες

Αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην...

Που θα παρευρεθούν Πρόεδρος και Υπουργοί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί...

Επαναδιεκδικεί τη Δημαρχία Λάρνακας ο Α. Βύρας

Με σύνθημα «Λάρνακα, Συνεχίζουμε», εξήγγειλε σήμερα επίσημα την υποψηφιότητα του για επανεκλογή στη δημαρχία Λάρνακας ο Ανδρέας Βύρας. Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «σε μήνυμα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!