28.2 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 16:01

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Στα 2 δισ.ευρώ οι ανείσπρακτοι φόροι και 13.000 φορολογίες υπό ένσταση

Ανείσπρακτους φόρους ύψους 2 δισ. ευρώ εντόπισε μεταξύ άλλων ο έλεγχος που διενέργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία στο Τμήμα Φορολογίας και αφορούσε το 2021.

Τα σημαντικότερα ευρήματα των ελέγχων, είναι τα ακόλουθα:

Συσσώρευση καθυστερημένων εσόδων ύψους πέραν των 2 δισ. ευρώ.

Συσσωρευμένες φορολογίες υπό ένσταση – Περίπου 13.000 για συνολικό ποσό φόρου €334εκ., ποσό το οποίο δεν θεωρείται εισπρακτέο από το Τμήμα μέχρι την εξέταση των ενστάσεων

Μη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα για αριθμό φορολογικών ετών και μη επιβολή φορολογιών από το Τμήμα, με βάση την κρίση του Εφόρου, εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου, ως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων του Κράτους.

Φορολογούμενοι που δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους ή δηλώνουν μέρος τους, με σημαντική απώλεια εσόδων από το Κράτος.

Καθυστέρηση στην εξέταση και έκδοση φορολογιών από το Τμήμα με κίνδυνο απώλειας δημοσίων εσόδων.

Μη αντιπαραβολή/αξιοποίηση πληροφόρησης των συστημάτων (ΤΕΠ Vs ΦΠΑ) του Τμήματος και μη αξιοποίηση πληροφόρησης από άλλα Κυβερνητικά Τμήματα.

Εντοπίστηκαν φυσικά πρόσωπα που καταβάλλουν εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων σε φορολογητέα εισοδήματα (π.χ. άνω των €50.000), δεν έχουν ωστόσο φορολογικό φάκελο φόρου εισοδήματος.

Μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κώδικα δραστηριότητας «Λογιστές/Ελεγκτές» και μη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία.

Εντοπισμός περιπτώσεων εταιρειών, που προβαίνουν σε συναλλαγές με συνδεδεμένα πρόσωπα, με ενδεχόμενο τη μη τήρηση των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας.

Εντοπισμός περιπτώσεων εταιρειών όπου στην έκθεση ελεγκτή επί των Οικονομικών Καταστάσεων τους παρουσιάζεται «άρνηση γνώμης» ή «γνώμη με επιφύλαξη», γεγονός το οποίο, κατά την επιβολή φορολογιών από το Τμήμα, φαίνεται να μην λήφθηκε υπόψη. Εισηγηθήκαμε όπως, πριν την επιβολή φορολογιών, το Τμήμα λαμβάνει σοβαρά υπόψη, τη γνώμη του ελεγκτή, ειδικά όταν αυτή είναι «με επιφύλαξη» ή «άρνηση γνώμης» και, όπου απαιτείται, προχωρεί σε σχετική διερεύνηση, αφού ενδέχεται να υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα, ή/και θέματα που υπόκεινται στον περί Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο (Ν. 188(Ι)/2007).

Απουσία μηχανισμού τακτικής συμφιλίωσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διοικητικής και Οικονομικής Πληροφόρησης (FIMAS), με τα επιμέρους μηχανογραφικά συστήματα και άλλες πηγές πληροφόρησης, από το λογιστήριο του Τμήματος Φορολογίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί η πληρότητα και ορθότητα των εισπράξεων του Τμήματος.

Επιστροφές ή/και εσωτερικοί συμψηφισμοί μεγάλων ποσών ΦΠΑ, χωρίς τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων. Εισηγηθήκαμε όπως το Τμήμα εντατικοποιήσει τις επιτόπιες επισκέψεις, σε περιπτώσεις φορολογουμένων με σημαντικά αιτήματα για επιστροφή/συμψηφισμό ΦΠΑ, σε συνδυασμό με άλλα είδη ελέγχων (desk audits) και εντός του χρονικού περιθωρίου που προνοείται στη νομοθεσία, για διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.

Χαμηλό ποσοστό επισκέψεων ελέγχου στα υποστατικά των εγγεγραμμένων στο Μητρώο ΦΠΑ προσώπων.

Εντοπισμός λαθών, παραλείψεων και σημαντικών παρεκκλίσεων κατά την εφαρμογή/ υλοποίηση του Σχεδίου Κρατικής Χορηγίας Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζόμενων υποκείμενων σε ΦΠΑ με αποτέλεσμα, μη δικαιούχοι να λάβουν κρατική ενίσχυση.

Καθυστέρηση καταβολής εισφορών ΓεΣΥ στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας, σε αντίθεση με τις πρόνοιες των σχετικών κανονισμών.

Διαγραφή από το Μητρώου Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας μεγάλου αριθμού εταιρειών με φορολογικές οφειλές πέραν των €211εκατ., με αποτέλεσμα αυτές να καθίστανται επισφαλείς – Ενδεχόμενες αδυναμίες στη διαδικασία διαγραφής εταιρειών από το σχετικό Μητρώο.

Επιπρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από καταγγελίες που υποβάλλονται από πολίτες στην Υπηρεσία μας, για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πολωνία: Περπάτησε 100 χιλιόμετρα για ένα γκολ

Ένας Πολωνός οπαδός ποδοσφαίρου ολοκλήρωσε μια απόσταση 100 χιλιομέτρων την Κυριακή για να συναντήσει τον τερματοφύλακα της Radomiak Radom, τιμώντας μια υπόσχεση που έδωσε...

Το ασύλληπτο ποσό που κοστίζει η πιο ακριβή θέση πάρκινγκ στο Αμστερνταμ

Μια θέση στάθμευσης κοντά στο περίφημο Φόντελπαρκ, τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στο Άμστερνταμ, πωλείται σε τιμή που έχει προκαλέσει αίσθηση στην Ολλανδία, όπου οι...

Viral βίντεο με…εξωγήινους στο Λας Βέγκας – «Είναι απολύτως αυθεντικό», δεν μπορείτε να το αρνηθείτε»

Viral έχει γίνει ένα βίντεο από μια υποτιθέμενη συνάντηση με εξωγήινους έξω από σπίτι στο Λας Βέγκας από το 2023, το οποίο -όπως υποστηρίζουν...

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα απάτης με κρυπτονομίσματα με συμμετοχή της Αστυνομίας Κύπρου – Μία σύλληψη στη Λάρνακα

Σημαντική ήταν η συμβολή της Αστυνομίας Κύπρου, σε διεθνή επιχείρηση που διοργανώθηκε από τη Europol, κατά την οποία εξαρθρώθηκε κύκλωμα διαδικτυακής απάτης, με κρυπτονομίσματα....

ΥΠΑΜ: Επιδιώκεται εκσυγχρονισμός της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΦ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να επιδιώκει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αποτρεπτικών δυνατοτήτων και της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε την...

ΠτΔ: Η ΕΕ βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην πατρίδα μας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό μας στήριγμα και στην προσπάθειά μας για επίτευξη ειρήνης στην πατρίδα μας, είπε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!