17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 8:38

Είδος πολυτελείας θα γίνει το ελαιόλαδο – Θα αγγίξει τα 15 ευρώ

Είδος πολυτελείας μπορεί να καταστεί το ελαιόλαδο φέτος, με την τιμή του ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο και να αγγίξει και τα 15 ευρώ στην Ευρώπη, συμπαρασύροντας και τις τιμές στην Κύπρο, όπως εκτιμούν οι αγροτικές οργανώσεις, κι αυτό λόγω του γεγονότος ότι έχει πληγεί η παραγωγή από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ιδιαίτερα σε Ισπανία και Ιταλία, που αποτελούν τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, οι αγροτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου έχουν εκτοξευθεί κατά τουλάχιστον 100% σε σύγκριση με πέρσι και καλούν τους παραγωγούς να σεβαστούν τους καταναλωτές και να μην προβούν σε δυσανάλογες αυξήσεις στις τιμές του ελαιόλαδου, ενώ προτρέπουν το Υπουργείο Γεωργίας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Κυριάκος Καϊλάς, αφού σημείωσε ότι σήμερα η τιμή στις διεθνείς αγορές είναι γύρω στα 8,60 ευρώ το λίτρο, είπε ότι «ενώ υπήρξε μια αύξηση της τιμής λόγω αυξήσεων στα κόστη παραγωγής, η τιμή ακολουθεί ανοδική τάση, καθώς η παραγωγή του ελαιόλαδου παγκοσμίως μειώθηκε κατά 50%, που οφείλεται μεταξύ άλλων στην ακαρπία και τις υψηλές θερμοκρασίες”.

«Δεν θα ικανοποιηθεί η παγκόσμια αγορά για αυτό θα δούμε τιμές πού μπορεί να ξεπεράσουν και τα 10 ευρώ το λίτρο», ανέφερε και πρόσθεσε πως η αύξηση της τιμής σε σχέση με πέρσι ανήλθε στο 100% και αυτό «δεν είναι φυσιολογικό και ανησυχεί όλους».

Ανέφερε ότι «θα δικαιολογούσε μια αύξηση της τάξης του 40% λόγω της αύξησης στα κόστη παραγωγής, αλλά λόγω της έλλειψης στην παραγωγή η αύξηση ανήλθε στο 100% σήμερα και μπορεί να πάει και πιο πάνω».

«Βλέπουμε στο τέλος της ημέρας τα νοικοκυριά να βάλλονται από όλες τις πλευρές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το ελαιόλαδο είναι ένα αγαθό που όλοι χρειάζονται και δεν θέλουμε να δούμε σε καμιά περίπτωση να γίνονται πατέντες» και να σμίγεται με ηλιανθέλαιο ή άλλα είδη λαδιών.

Σε σχέση με την παραγωγή στην Κύπρο, ο κ. Καϊλάς είπε ότι αυτή είναι μειωμένη κατά 50% και πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να πλήξει μόνο τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες «και εμάς με τόσο υψηλές θερμοκρασίες να μας αφήσει ανεπηρέαστους».

Ο κ. Καϊλάς ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από το Υπουργείο Γεωργίας για να αποφευχθούν τέτοιες πατέντες, προσθέτοντας ότι «κατά καιρούς όταν υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές βλέπουμε να έρχονται από τα κατεχόμενα εμπορεύματα μη ελεγχόμενα».

Ο Πρόεδρος του Παναγροτικού είπε ακόμη ότι ζήτησαν από την Κυβέρνηση να καλύψει και το θέμα της ακαρπίας που δεν υπάρχει μόνο στην ελαιοκαλλιέργεια και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί και αυτό το ζήτημα και πρόσθεσε ότι «οι κλιματικές αλλαγές και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν πολύ το θέμα της ακαρπίας σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες».

Ο επαρχιακός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Λευκωσίας – Κερύνειας Θωμάς Θωμά είπε ότι «φαίνεται πως οι τιμές του εξωτερικού είναι πολύ υψηλές σε σχέση με άλλες χρονιές και βλέπεις ότι στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία η τιμή του ελαιόλαδου είναι 8 με 9 ευρώ», προσθέτοντας ότι «οι τιμές σίγουρα θα εκτοξευθούν», αλλά «κανείς δεν γνωρίζει πού θα φθάσουν».

«Φαίνεται ότι η φετινή χρονιά δεν θα είναι καλή για το ελαιόλαδο, όχι μόνο για την Κύπρο», ανέφερε και πρόσθεσε πως «στην Ισπανία αν και τελικά η παραγωγή δεν θα είναι πολύ λίγη όπως ανέμεναν, δεν θα είναι τόσο ικανοποιητική όπως ήταν στην περσινή χρονιά».

Αναφέροντας ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Κύπρο, ο κ. Θωμά είπε ότι οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι οι κλιματικές αλλαγές (καύσωνες, έντονη βροχόπτωση με χαλαζόπτωση).

Ανέφερε ότι η τιμή είναι διπλάσια σε σχέση με πέρσι και αυτό οφείλεται επίσης και στην αύξηση των τιμών ενέργειας.

Ο κ. Θωμά είπε ότι «όσο μειωμένη είναι η παραγωγή για να καλυφθούν τα έξοδα του παραγωγού (ψέκασμα, μάζεμα) θα πρέπει ο παραγωγός να αυξήσει την τιμή» και πρόσθεσε ότι η συγκομιδή ξεκινά Οκτώβριο και Νοέμβριο ανάλογα με την κατηγορία του ελαιόλαδου.

Ο ΓΓ της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) Χρίστος Παπαπέτρου είπε ότι «λέγεται πως το ελαιόλαδο φέτος θα γίνει ένα είδος πολυτελείας» και πρόσθεσε πως όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία, που είναι οι μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Σε σχέση με τη φετινή παραγωγή στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι «είναι νωρίς να έχουμε εκτίμηση για τον λόγο ότι με τις καιρικές συνθήκες μπορεί η παραγωγή στο τέλος να μην συγκομιστεί», προσθέτοντας ότι ενδεικτικό επί τούτου είναι πως την Τρίτη λόγω μεγάλης χαλαζόπτωσης έχουν καταστραφεί φρουτόδεντρα στην Πιτσιλιά.

«Άρα η όποια παραγωγή υπάρχει στην Κύπρο δεν γνωρίζουμε ακόμη τι καιρικές συνθήκες θα έχουμε έτσι ώστε να μπορεί να συγκομιστεί για να μπορεί να γίνει ελαιόλαδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα πιστεύω ότι η παραγωγή θα είναι ικανοποιητική».

Ωστόσο, ο ΓΓ της ΠΕΚ προειδοποίησε ότι στην Ευρώπη θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ελαιόλαδου και θα παρασύρουν και τις τιμές στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που βίωσαν η Ισπανία και Ιταλία δεν θα έχουν παραγωγή».

«Οι τιμές παραγωγού ήδη πριν αρχίσει η νέα ελαιοκομική περίοδος έχουν υπερδιπλασιαστεί και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω», τόνισε.

«Η Ισπανία είναι ζήτημα να κάνει το 50% της κανονικής της παραγωγής διότι βίωσε μεγάλες ξηρασίες φέτος και από παραγωγή 1.300.000 τόνους ελαιόλαδου, δεν θα ξεπεράσει τις 600.000 τόνους σύμφωνα με εκτιμήσεις», ανέφερε και σημείωσε οι έμποροι στο εξωτερικό ήδη ζητούν ελαιόλαδο σε τιμές μεταξύ 8-10 ευρώ.

Για παράδειγμα ανέφερε ότι περίπου οι τιμές στο ράφι ήταν πέρσι στην Κύπρο περίπου 7 ευρώ και οι τιμές παραγωγού ήταν 3,5 ευρώ το κιλό και «φέτος αναγκαστικά θα αυξηθούν οι τιμές διαφορετικά οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να το πωλήσουν μόνοι τους» και σημείωσε πως η νέα παραγωγή στην Κύπρο ξεκινά Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Στην Ελλάδα, όπως είπε, οι τιμές του ελαιόλαδου στο ράφι έχουν ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο και «όλοι υπολογίζουν ότι στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα η λιανική τιμή θα αυξηθεί μέχρι τα 15 ευρώ το λίτρο».

Ο ΓΓ της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου είπε στο ΚΥΠΕ ότι το ελαιόλαδο είναι ένα θέμα, που μας απασχολεί, ιδιαίτερα τους καταναλωτές, προσθέτοντας ότι «οι ελαιοπαραγωγοί μας τρίβουν τα χέρια τους από χαρά γιατί οι τιμές έχουν ανέβει ή θα ανέβουν ακόμη περισσότερο».

Ανέφερε ότι «η παραγωγή στην Κύπρο είναι πολύ καλή και δεν επηρεάστηκε από τις διάφορες κλιματικές αλλαγές, ούτε από την ανομβρία και το χαλάζι, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αναμένει «μια αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου πάνω σε πανευρωπαϊκή βάση, λόγω του ότι η Ισπανία είχε τεράστια προβλήματα με φυσικές καταστροφές, αλλά και μύκητες».

«Η τιμή του ελαιόλαδου θα αυξηθεί και ενδεχομένως σε διπλάσια τιμή από ό,τι είχαμε συνηθίσει στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ενώ παλιά τα ελαιοτριβεία παραλάμβαναν το ελαιόλαδο στα 2,5-3 ευρώ το λίτρο, φέτος το παραλαμβάνουν στα 7 ευρώ το λίτρο με αποτέλεσμα το ελαιοτριβείο να το πωλήσει στην συνέχεια 12 με 13 ευρώ το λίτρο.

Ο ΓΓ της ΝΑΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τιμή ελαιόλαδου θα ανέλθει από 12 μέχρι 14 ευρώ το λίτρο και κάλεσε τους Κύπριους ελαιοπαραγωγούς να σεβαστούν τους καταναλωτές, που είναι σύμμαχοι και συνεργάτες τους και «δεν χρειάζεται να αυξήσουμε 100%».

Ανέφερε ότι το εισαγόμενο μπορεί να ανέλθει εύκολα στα 15 ευρώ το λίτρο και πρόσθεσε ότι πρόσφατα στην Ελλάδα η τιμή κυμαινόταν στα 12 με 13 ευρώ το λίτρο.

«Να υπάρξει μια αύξηση διότι το κόστος παραμένει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ελιά δίνει πάρα πολλά και παίρνει λίγα», καθώς χρειάζεται μόνο ένα κλάδεμα και «σε κάποιες περιοχές δεν χρειάζεται καν ψέκασμα» και «δεν δικαιολογούμαστε να δώσουμε αυξημένη τιμή».

«Το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο για την υγεία μας και είναι η βάση για τη μεσογειακή μας διατροφή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αν προβούν σε υπέρογκες αυξήσεις και η Ισπανία πάει καλά την επόμενη χρονιά και γίνουν εισαγωγές με χαμηλότερες τιμές, τότε θα βγουν εκτός αγοράς οι Κύπριοι παραγωγοί.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με ενημέρωση του η παραγωγή της Κρήτης «πάει πολύ καλά, αν και υπάρχει μια τάση αύξησης της τιμής στις υπεραγορές της Ελλάδας, αλλά όχι στον βαθμό που είναι η αύξηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο ΓΓ του Ευρωαγροτικού Λάμπρος Αχιλλέως είπε ότι η τιμολόγηση του ελαιόλαδου εξαρτάται από την παραγωγή, τη διατροφική του αξία και από την κλιματική αλλαγή.

Αναφορικά με την κυπριακή παραγωγή, ο κ. Αχιλλέως είπε ότι αυτή φέτος θα είναι «μέτρια και όχι σε καλά επίπεδα για να είναι φθηνό το ελαιόλαδο», προσθέτοντας ότι « ο κόσμος να αναμένει ότι οι τιμές δεν θα κατέβουν αλλά θα ανέβουν».

Ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί αρκετά η τιμή του ελαιόλαδου και θα είναι υπερβολική και πρόσθεσε πως αν αυξηθούν υπερβολικά δεν θα χρησιμοποιεί κανείς ελαιόλαδο και «θα οδηγηθούμε εκεί που θέλουν οι βόρειες χώρες, στο σπορέλαιο».

«Δεν είναι προς το συμφέρον των Κυπρίων γεωργών να αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου», ανέφερε και πρόσθεσε πως η τιμή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8 ευρώ το λίτρο, που είναι πάλι μια υπερβολική τιμή».

Ο κ. Αχιλλέως είπε ότι θα πρέπει να αντιληφθούν οι έμποροι πως «όσον ανεβαίνει η τιμή ενός προϊόντος τόσο πιο δύσκολα θα το αγοράζει ο καταναλωτής με αποτέλεσμα να ωθήσουμε τους καταναλωτές να στραφούν σε άλλου είδους λάδια» και πρόσθεσε πως δεν πρέπει με την δικαιολογία ότι είναι χαμηλή η παραγωγή να πάρουμε μια χρονιά την τιμή στα 15 ευρώ το λίτρο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!