25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 14:23

Διοικητής ΚΤΚ: Εκτόξευση 400% σε ετήσια βάση στις αναδιαρθρώσεις δανείων το εξάμηνο του 2021

Εκτόξευση 400% παρουσίασαν σε ετήσια βάση οι αναδιαρθρώσεις το εξάμηνο του 2021 φτάνοντας στα €1,4 δισεκατομμύρια, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος τάχθηκε κατά της αύξησης των επιτοκίων, καθώς το φαινόμενο της αύξησης του πληθωρισμού είναι παροδικό και συνεπώς μια αύξηση επιτοκίων θα έπληττε περαιτέρω επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι κατά το εξάμηνο του 2020 οι αναδιαρθρώσεις ανήλθαν σε €270 εκατ. ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021, δηλαδή μετά τη λήψη του ευρύτατου μορατόριουμ καταβολής δόσεων το τέλος του 2020 ανήλθαν σε €1,4 δις, προσθέτοντας πως αυτό έγινε έπειτα από τις παραινέσεις και παρεμβάσεις της ΚΤΚ προς τις τράπεζες.

«Για τόσα δάνεια αποφεύχθηκε η μετατροπή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) και τόσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατάφεραν να διατηρήσουν εξυπηρετούμενα τα δάνειά τους, είναι μια σημαντική επιτυχία πέραν της επιτυχίας του μορατόριουμ», είπε, εξηγώντας πως οι αναδιαρθρώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα δάνεια που τέθηκαν στο μορατόριουμ.

Μεταβατικός ο πληθωρισμός

Για την ανοδική τάση του πληθωρισμού, ο κ. Ηροδότου παρέθεσε τις τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα διαγράψει μια «καμπούρα» (humped shape) για να κορυφωθεί το 2022, μια ανοδική πορεία που, όπως εξήγησε, δεν οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης, αλλά στις καθυστερήσεις στην αλυσίδα προσφοράς (supply-side bottlenecks), η οποία ακόμη να ανακάμψει από την πανδημία του COVID.

«Αν λόγω χαμηλής προσφοράς αυξήσουμε τα επιτόκια την ώρα που τα εργοστάσια ενισχύουν την παραγωγή τους θα πλήξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με περαιτέρω αυξήσεις», πρόσθεσε.

Για το ποσοστό των ΜΕΔ, ο κ. Ηροδότου είπε πως ο δείκτης ΜΕΔ έναντι των συνολικών δανείων από το 27,9% στον Δεκέμβριο του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, υποχώρησε τον Ιούνιο του 2021 στο 17,4%.

Τόνισε πως η πίεση για περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ συνεχίζεται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αφού ο μέσος όρος του δείκτη ΜΕΔ στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει γύρω στο 2%.

Σημείωσε δε πως η πρόοδος στην μείωση των ΜΕΔ δεν είναι ενιαία από όλες τις τράπεζες της χώρας μας. «Κυρίως μία τράπεζα κατάφερε να μειώσει με επιτυχία τα ΜΕΔ για τις υπόλοιπες τράπεζες γίνονται παραινέσεις από εμάς για να τα μειώσουν», είπε.

Για τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων (ΕΕΠ), στις οποίες έχουν μεταφερθεί ΜΕΔ ονομαστικής αξίας €16,3 δις, ο κ. Ηροδότου είπε ότι τα δάνεια αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται στην οικονομία, για να προσθέσει ωστόσο ότι το ότι μεταφέρθηκαν στις ΕΕΠ χωρίς να υπάρχει εποπτική πίεση για μείωσή τους και πίεση στα κεφάλαια, δίνει περισσότερο χρόνο για παροχή λύσεων στους δανειολήπτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κεντρική: Διατήρησε στο 1% το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας

Στο 1% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας με ημερομηνία εφαρμογής την 2α Ιουνίου του 2024. Σε ανακοίνωσή της...

Ποινή φυλάκισης 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό γυναίκας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε άνδρα ηλικίας 67 ετών, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης με την υψηλότερη να είναι αυτή...

Μέχρι 31 Μαϊου οι αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024

Ως την 31η Μαΐου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αίτηση μπορούν...

ΕΤΑΠ: Στην Πάφο υπάρχουν 20.000 κλίνες σε 6000 αυτοεξυπηρετούμενά καταλύματα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Περιφέρειας Πάφου έχει πρόσφατα ολοκληρώσει καταγραφή με βάση την οποία σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες...

Ιωάννου: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες για μετανάστες

Αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην...

Που θα παρευρεθούν Πρόεδρος και Υπουργοί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!