27.8 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 13:07

Αύριο η τρίωρη στάση εργασίας για την ΑΤΑ – Όλες οι λεπτομέρειες και οι αλλαγές

Μετά το ναυάγιο και την κήρυξη αδιεξόδου από πλευράς του Υπουργού Εργασίας για τον θεσμό της ΑΤΑ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν αύριο τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00.

Λεπτομέρειες για την στάση εργασίας έδωσαν προ ημερών οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ και ΕΣΚ.

Οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων θα γίνουν στα ακόλουθα σημεία:

  • Στη Λευκωσία η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο προαύλιο του Υπουργείου Οικονομικών  και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Στη Λεμεσό η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Διοικητήριο.
  • Στη Λάρνακα η συγκέντρωση θα γίνει 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.
  • Στο Παραλίμνι η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Στην Πάφο η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.

Τι ισχύει για τις ουσιώδεις υπηρεσίες:

Σημειώνεται ότι στις ουσιώδεις υπηρεσίες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού. Για τα Σώματα Ασφαλείας, θα συμμετέχουν όσοι / όσες βρίσκονται εκτός καθήκοντος και χωρίς να φέρουν στολή.

Τι ισχύει για τα σχολεία:

  • Μέση Εκπαίδευση

Στην τρίωρη στάση εργασίας θα συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί και ως εκ τούτου επηρεάζεται η διεξαγωγή εξετάσεων της Β’ και Γ’ Λυκείου, με το Υπουργείο Παιδείας να ενημερώνει για τις αλλαγές που αποφάσισε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που αποστάλθηκε στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, το πρόγραμμα εξετάσεων για τον Λυκειακό Κύκλο, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, τροποποιείται ως εξής:

Η εξέταση των μαθημάτων της Β΄ Λυκείου Εφαρμογές Πληροφορικής (Β070) και Ελεύθερο Προοπτικό Σχέδιο (Β022) θα ξεκινήσει στις 9:45.

Η εξέταση των μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου Αγγλικά (Γ006), Δίκτυα (Γ060) και Εικαστικές εφαρμογές (Γ044) θα ξεκινήσει στις 07:45.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης των υπόλοιπων μαθημάτων παραμένει η ίδια, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε τις Διευθύνσεις των σχολείων όπως προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να ενημερωθούν οι μαθητές.

Σε ότι αφορά τα Γυμνάσια, οι μαθητές επέστρεψαν κανονικά στο σχολείο καθώς χθες ολοκληρώνονται οι εξετάσεις Τετραμήνων. Τα μαθήματα την Πέμπτη θα σταματήσουν στις 12:00 το μεσημέρι και οι μαθητές θα σχολάσουν εκείνη την ώρα.

  • Δημοτική – Προδημοτική Εκπαίδευση

Στα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, η ΠΟΕΔ ενημέρωσε ότι τα μαθήματα την Πέμπτη θα ολοκληρωθούν στις 12:00 το μεσημέρι αλλά οι μαθητές θα παραμείνουν υπό επίβλεψη στην αυλή του σχολείου και θα σχολάσουν κανονικά στην 1:05 μ.μ.

Οι δάσκαλοι ανέφεραν ότι θα διαμαρτυρηθούν εντός του σχολικού χώρου.

Τα Προαιρετικά και Ενιαία Ολοήμερα, θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους κανονικά μετά τη 1:05 μ.μ., με βάση το ωράριο λειτουργίας τους όπως αναφέρει η ΠΟΕΔ.

Τι ισχύει για τα δρομολόγια λεωφορείων:

Τα δρομολόγια Τακτικών Επιβατικών Γραμμών (Αστικά, Περιφερειακά και Υπεραστικά) δεν θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια της τρίωρης απεργίας.

Τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές από Δημοτικά / Γυμνάσια / Λύκεια / Τεχνικές Σχολές θα είναι στα σχολεία στις 11:30 για την εκτέλεση των δρομολογίων επιστροφής. Δεν θα εκτελεστούν οποιαδήποτε δρομολόγια μεταξύ των ωρών 12:00 – 15:00.

Με τη λήξη της απεργίας (μετά τις 15:00), οι προκαθορισμένες διαδρομές που αφορούν στη μεταφορά μαθητών όπως Προαιρετικά, Ενιαία Ολοήμερα και ΚΙΕ, θα εκτελούνται κανονικά.

Τι ισχύει για τα αεροδρόμια:

  • Οι πτήσεις της Cyprus Airways
Αριθμός πτήσης Προορισμός Νέα χρονοδιαγράμματα Αλλαγή
CY310 Λάρνακα – Αθήνα 0640-0820 30 λεπτά νωρίτερα
CY311 Αθήνα – Λάρνακα 0910-1045 30 λεπτά νωρίτερα
CY110 Λάρνακα – Τελ Αβίβ 1140-1240 30 λεπτά νωρίτερα
CY111 Τελ Αβίβ – Λάρνακα 1410-1510 Καμία αλλαγή
CY414 Λάρνακα – Ερεβάν 0640-1140 Καμία αλλαγή
CY415 Ερεβάν – Λάρνακα 1350-1510 1 ώρα και 10 λεπτά καθυστέρηση
CY120 Λάρνακα – Βηρυτός 1700-1750 1 ώρα καθυστέρηση
CY121 Βηρυτός – Λάρνακα 1850-1935 1 ώρα καθυστέρηση
CY312 Λάρνακα – Αθήνα 2025-2205 1 ώρα καθυστέρηση
CY313 Αθήνα – Λάρνακα 2255-0030* 1 ώρα καθυστέρηση
CY340 Λάρνακα – Rome 1640-1900 1 ώρα και 30 λεπτά καθυστέρηση
CY341 Ρώμη – Λάρνακα 2000-2359 1 ώρα και 30 λεπτά καθυστέρηση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οι πτήσεις της Cyprus Airways που επηρεάζονται από την απεργία για την ΑΤΑ – Όλες οι αλλαγές

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι προβαίνει στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, σεβόμενο πάντοτε τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κάλεσε επίσης το επιβατικό κοινό, για αποφυγή ταλαιπωρίας, προτού προσέλθει στους αερολιμένες για προγραμματισμένη αναχώρηση ή άφιξη, όπως επικοινωνεί με τις επηρεαζόμενες αεροπορικές εταιρείες και/ή τον φορέα διαχείρισης των αερολιμένων, για ενημέρωση, για τυχόν επαναπρογραμματισμό ή αλλαγή ωρών των πτήσεων.

Τι ισχύει για τα ταχυδρομεία

To Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών πληροφορεί το κοινό ότι λόγω της Πανσυνδικαλιστικής κινητοποίησης αύριο Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία και ΚΕ.ΠΟ.  θα παραμείνουν κλειστά λόγω των απεργιακών μέτρων από 12ː00 – 15ː00.

Ως εκ τούτου, όλα τα ραντεβού στα ΚΕ.ΠΟ  έχουν ακυρωθεί και καλείται το κοινό όπως προβεί σε επαναπρογραμματισμό είτε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 80002000, είτε μέσω της διαδικτυακή πλατφόρμας https://kepo.cypruspost.post/v2/.

Διευκρινίσεις για τους εργοδότες έδωσαν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ:

Και οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις ανέφεραν ότι αποδέχτηκαν για όσες επιχειρήσεις ή οργανισμούς που παραχωρούν την Α.Τ.Α, τη συνέχιση της καταβολής του 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με βάση τον οποίο το συνολικό ποσοστό Α.Τ.Α από 1/1/2023 αυξάνεται από 2.56% σε 7.03% επί του βασικού μισθού.

Κάλεσαν παράλληλα τα μέλη τους να μην προβαίνουν σε μονομερή συμφωνία με τις Συντεχνίες.

Σε ότι αφορά την μέρα της παναπεργίας, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επισήμαναν το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο εργοδότης δεν καταβάλει οποιαδήποτε αμοιβή στους εργοδοτούμενους για τις ώρες που απεργούν σύμφωνα με το εργασιακό δίκαιο και την σχετική νομολογία.

Τόνισαν επίσης, το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με το Σύνταγμα, αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν τόσο το δικαίωμα της απεργίας όσο και το δικαίωμα της εργασίας.

—————————————————————————————-

Με κλιμάκωση των μέτρων προειδοποιούν οι συντεχνίες

Οι συντεχνίες κάλεσαν «τα μέλη τους σε συνεχή εγρήγορση για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων αναλόγως των εξελίξεων».

Σημείωσαν πως η υφιστάμενη συμφωνία, η οποία έχει ήδη εκπνεύσει, για καταβολή της ΑΤΑ μόνο στο 50%, δεν θεωρείται ικανοποιητική, και επανέλαβαν την ομόφωνη θέση τους για πλήρη αποκατάστασή της και απόδοσή της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως προνοείται στη Μεταβατική Συμφωνία του Ιουλίου του 2017.

Εξέφρασαν παράλληλα, την κοινή θέση ότι επιβάλλεται η πλήρης καταβολή της ΑΤΑ και επέκτασή της για όλους και όλες, ενώ απορρίπτουν κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αλλοίωσης της φιλοσοφίας της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό

Για ακόμη μια φορά, η Ελληνική Τράπεζα καινοτομεί, φέρνοντας κυριολεκτικά την τράπεζα στο κινητό των πελατών της και προσφέροντάς τους άνεση, ταχύτητα και άριστη...

Νωρίτερα στους λογαριασμούς των πολιτών τα επιδόματα λόγω Πάσχα – Δείτε τις ημερομηνίες

Σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις ώστε να καταβληθούν νωρίτερα τα επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές, ενόψει των εορτών του Πάσχα, έχει προβεί το Υφυπουργείο...

Ισραηλινά ΜΜΕ: Η Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει μόνο 20 ομήρους

Η οργάνωση Χαμάς διεμήνυσε την τελική της απάντηση στους διαπραγματευτές της Αιγύπτου, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να δίνει ελπίδες για...

Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας

Το δικό του σπίτι αποκτά το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο βρισκόταν εγκαταλειμμένο στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά την τελευταία του...

Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών

Του Νικόλα Τρεππίδη*  Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τον ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος (Electronic Money Institutions-EMI) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του...

Ισραηλινή «διπλωματική επίθεση» κατά Ιράν – Kαλεί 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις

Το Ισραήλ εξαπέλυσε «διπλωματική επίθεση» κατά του Ιράν την Τρίτη, καλώντας 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις κατά των Φρουρών της Επανάστασης και του πυραυλικού...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!