25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 17:25

Αύξηση ΜΕΔ λόγω του νέου lockdown αναμένει ο οίκος Moody’s

Επιτάχυνση της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στο δεύτερο μισό του 2021 ως αποτέλεσμα του νέου lockdown για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού διαβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως οι οργανικές προσπάθειες των τραπεζών θα απορροφήσουν την όποια αύξηση των «κόκκινων δανείων».

Σε σημερινό του δελτίο «πιστωτικές προοπτικές», ο οίκος αναφέρει πως τα νέα περιοριστικά μέτρα θα συμπιέσουν τα έσοδα των επιχειρήσεων ύστερα από ένα δύσκολο 2020, και θα επιδεινώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

«Τα μέτρα στήριξης είναι θετικά για τις τράπεζες, αλλά υπερκαλύπτονται από τις μεγαλύτερες πιστωτικά αρνητικές επιπτώσεις του δεύτερου lockdown», λέει.

Ο Moody’s σημειώνει μεν ότι τα μέτρα στήριξης θα μετριάσουν τις αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, για να προσθέσει, ωστόσο, πως «οι σκληροί και παρατεταμένοι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού θα καθυστερήσουν την πραγματοποίηση ζημιών για τις τράπεζες, αντί να τις εξαλείψουν εξ ολοκλήρου».

«Οι τράπεζες μπορεί να επαναπρογραμματίσουν τα δάνεια βιώσιμων δανειοληπτών στη βάση των αναθεωρημένων προσδοκιών τους για την ροή των εσόδων τους, αλλά αναμένουμε ότι κάποιοι δανειολήπτες δεν θα θεωρηθούν επιλέξιμοι για επαναπρογραμματισμό και στο τέλος θα αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους», αναφέρει.

Όπως σημειώνει, το νέο lockdown υλοποιείται, καθώς η πλειοψηφία των δανειοληπτών θα συνεχίσουν καταβολή των δόσεων τους, ύστερα από τον τερματισμό του περσινού μορατόριουμ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020. Προσθέτει, ακόμη ότι είναι πιθανόν το τελευταίο lockdown να μειώσει την παραχώρηση νέων δανείων και τα έσοδα των τραπεζών από τέλη, συμπιέζοντας έτσι την κερδοφορία τους, η οποία ήδη περιορίζεται από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τις αυξημένες χρεώσεις για προβλέψεις.

«Λόγω της λήξης του μορατόριουμ καταβολής δόσεων στο τέλος του 2020 και δεδομένων των προσδοκιών για ένα μικρό αριθμό νέας αναστολής δόσεων, αναμένουμε ότι η δημιουργία νέων προβληματικών δανείων θα επιταχυνθεί ειδικότερα στο δεύτερο μισό του έτους», αναφέρει ο Moody’s, υπενθυμίζοντας ότι η αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού αποτελεί την κύρια πρόκληση για την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα, παρά τη σημαντική πτώση των ΜΕΔ τους τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ο Moody’s θεωρεί ότι οι οργανικές προσπάθειες ανάκτησης των παλαιότερων ΜΕΔ από τις δύο τράπεζες «θα απορροφήσουν την όποια σημαντική αύξηση των ΜΕΔ».

Αναφορικά με τα νέα μέτρα στήριξης, που αποτιμώνται στα €400 εκατ. και περιλαμβάνουν εφάπαξ χορηγίες για επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους για κάλυψη ενοικίων και δόσεων και άλλων λειτουργικών εξόδων, καθώς και φορολογικά κίνητρα για ενοικιαστές, ο οίκος γράφει ότι η υλοποίησή τους εναπόκειται στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, που είχε αρχικά απορριφθεί τον Δεκέμβριο του 2021, κάτι που αναμένει να γίνει αργότερα αυτό τον μήνα, όπως αναφέρει.

Τέλος, για το νέο μορατόριουμ καταβολής δόσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ο οίκος αναφέρει ότι αυτό είναι πιο στοχευμένο, έπειτα από το πολύ ευρύτερο σε έκταση μορατόριουμ του 2020, το οποίο είχε οδηγήσει σε αναβολή καταβολής δόσεων για περίπου το 50% των εξυπηρετούμενων δανείων το 2020.

Ο οίκος αναμένει ότι η αναστολή καταβολής δόσεων υπό το νέο μορατόριουμ θα είναι περιορισμένη, αφού το νέο μορατόριουμ ισχύει μόνο για εταιρείες που δεν είχαν αναστείλει την πληρωμή δόσεων για εννέα μήνες και περιορίζεται σε συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί σήμερα είναι πιο εύκολο να γίνεις πλούσιος

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία-αυτή τη στιγμή- 225,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε...

Politico: Μέλη του ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας

Μια ρωσική εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις...

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Βουλή

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Υπουργεία, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,...

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!