15 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 9:09

Αυξημένος κατά 2% ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας το 2022

Αυξημένος κατά 2% ή κατά 5 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2021 θα είναι ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας για το 2022 και θα ανέλθει στα 298 εκ. ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα ενώπιον των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Γεωργίας της Βουλής, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Παρουσιάζοντας τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο κ. Καδής είπε πως ο Προϋπολογισμός παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης του 28% στις αναπτυξιακές δαπάνες, ενώ είναι μειωμένες οι λειτουργικές δαπάνες. «Μπαίνουμε σε μια περίοδο υλοποίησης έργων για την αντιμετώπιση διαχρονικών προκλήσεων που αντιμετώπιζε η Κύπρος», τόνισε εντός της Επιτροπής ο Υπουργός.

Πρόσθεσε πως στον Προϋπολογισμό που διαχειρίζεται το Υπουργείο θα πρέπει να προστεθούν και τα έργα των Διαρθρωτικών Ταμείων που είναι υπό την Εποπτεία του Υπουργείο, και ανέρχονται στα 45 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 10%. Ως συνέπεια ο συνολικός Προϋπολογισμός ανέρχεται στα 343 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 9 εκ. ή 3% σε σχέση με το 2021.

Ο κ. Καδής είπε πως το Υπουργείο υλοποιεί σταθερά τα τελευταία χρόνια πέραν του 82% του Προϋπολογισμού, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί και το 2021, με την πρόβλεψη να φτάνει σε υλοποίηση πέραν του 85%.

Σε σχέση με την στήριξη των αγροτών από τις συνέπειες της Πανδημίας, είπε πως η Κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη 41 μέτρων με προϋπολογισμό ύψους 29 εκ. ευρώ. Εντός του 2020 υλοποιήθηκαν μέτρα 12 εκ. ευρώ, εντός του 2021 μέτρα 11 εκ. ευρώ και εντός του 2022 αναμένεται να υλοποιηθούν μέτρα ύψους 6 εκ. ευρώ.

Ο κ. Καδής είπε πως μια άλλη ιδιαιτερότητα της χρονιάς είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια ξεκίνησε από την ίδια μέρα των πυρκαγιών. Όπως είπε, εφαρμόστηκαν μέτρα στήριξης τα οποία επεκτείνονται και μέσα στη νέα περίοδο και ο στόχος είναι να επαναδραστηριοποιηθούν και να στηριχθούν οι αγρότες με κάθε δυνατό μέσο ενώ και οι Κοινότητες, σημείωσε, θα πρέπει να στηριχθούν με έργα υποδομής.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο κ. Καδής είπε πως η μεγάλη φετινή πρόκληση είναι η στήριξη του αγροτικού τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Πανδημίας, όπως και η ανάπτυξη του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της Κύπρου για την περίοδο 2023-2027.

Στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών καθώς και στη νομοθεσία για την αναθεώρηση της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως πολλά ζητήματα του Υπουργείου που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό της νέας χρονιάς περιλαμβάνονται στα έργα και στις δράσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μεταξύ των σημαντικών έργων αυτών, περιλαμβάνεται και η γενετική βελτίωση του πληθυσμού των αιγοπροβάτων.

Σε σχέση με το χαλλούμι, ο Υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών σημείωσε πως οι προσπάθειες είναι να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες γάλατος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες παραγωγής του χαλλουμιού. Δουλεύουμε σε πολλά επίπεδα, είπε, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα δοθούν 30 εκ. ευρώ για νέες μονάδες αιγοπροβάτων, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο το Υπουργείο εργάζεται προς την κατεύθυνση της αύξησης της ποσότητας του γάλατος. «Αν θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στην ποσόστωση με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και τις προβλεπόμενες διαδικασίες της ΕΕ είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουμε μέσα στην επόμενη περίοδο σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε συνεχώς και ο στόχος είναι να μην υπάρξει πρόβλημα», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σε αιγοπρόβειο γάλα με βάση την ποσόστωση του 51% ως το 2024, ο Υπουργός είπε πως για αυτό εργάζεται το Υπουργείο μέσα από σημαντικά επενδυτικά σχέδια αλλά και τη βελτίωση της παραγωγής. Πρόσθεσε πως μέσα στα αιτήματα για διαφοροποίηση στον φάκελο του χαλλουμιού μεγάλης σημασίας είναι και η αλλαγή που θα μας επιτρέπει να αξιοποιούμε όλες τις φυλές των αιγορποβάτων που έχουμε στην Κύπρο.

Στον τομέα της Κτηνιατρικής και της Δημόσιας Υγείας, ο κ. Καδής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναδιάρθρωση των επίσημων κτηνιατρικών ελέγχων στα σφαγεία καθώς και στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών στην Κτηνοτροφία. Αν και η χρήση αυτή έχει μειωθεί κατά 15%, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, αυτή δεν είναι αρκετή καθώς και με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, η μείωση αυτή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη.

Στο κεφάλαιο της Προστασίας και της Ευημερίας των Ζώων, ο κ. Καδής ανέφερε πως μεταξύ των στόχων του Υπουργείου περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και στήριξη των επαρχιακών καταφυγίων, η στήριξη των φιλοζωικών οργανώσεων καθώς και η ενίσχυση του προγράμματος στείρωσης γάτων.

Σε σχέση με το κεφάλαιο του Περιβάλλοντος και των Δασών, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια καθώς και στην υλοποίηση της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για συντονισμό των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Ανάμεσα στα έργα στον Προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά περιλαμβάνονται οι δράσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων προς υλοποίηση της Κυκλικής Οικονομίας καθώς και η ανάπτυξη της Μονάδας Διαχείρισης των Κτηνοτροφικών Αποβλήτων στην Ορούντα.

Αναφορικά με τα Δάση, ο κ. Καδής είπε πως ανάμεσα στους στόχους είναι η ενίσχυση σε επίπεδο υποδομής, βελτίωση της μονάδας των πτητικών μέσων και ενίσχυση της αεροπυρόσβεσης, η απόκτηση νέων πτητικών μέσων, αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας για αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σε άλλο σημείο και απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής ανέφερε πως ο στόχος είναι το 2022 η Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχυθεί με δύο επιπλέον πτητικά μέσα. Όπως ανέφερε, από το 2013 όταν η Κύπρος είχε στη διάθεση της 4 πτητικά μέσα, φέτος έχει 6 και ο στόχος είναι η απόκτηση άλλων δύο την επόμενη χρονιά. Σε σχέση με τους δασοπυροσβέστες, είπε πως το 2016 ο αριθμός τους ανερχόταν στους 426 με 8μηνη απασχόληση και φέτος ανήλθαν στους 500 με συνεχή απασχόληση.

Επίσης, είπε πως για τη νέα χρονιά ξεχωρίζει το σχέδιο για την εμπορική ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, η αναβάθμιση των εθνικών πάρκων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, φέτος είναι η χρονιά του Ακάμα, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν δύο παράλληλες διαδικασίες που θα φέρουν λύση σε μια εκκρεμότητα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και την κοινή γνώμη τα τελευταία 30 χρόνια, με έναν πολύ ορθολογικό τρόπο, διατηρώντας το περιβάλλον της περιοχής και παρέχοντας σημαντικά οφέλη στις κοινότητες.

Ο κ. Καδής ανέφερε στη συνέχεια πως στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται το πρόγραμμα φυτεύω για το κλίμα με δεκάδες χιλιάδες δεντρύλλια να παραχωρούνται από το Τμήμα Δασών για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Φέτος, είπε στη συνέχεια, θα υποβληθεί η αίτηση για να γίνει το Δασικό Κολλέγιο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να αρχίσει να προσφέρει προγράμματα σπουδών τόσο για τα στελέχη του Τμήματος Δασών, όσο και για άλλους ενδιαφερόμενους σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σε σχέση με τον τομέα της Αλιείας και των θαλάσσιων ερευνών, ο κ. Καδής είπε πως η κεντρική στόχευση είναι η οικονομική και κοινωνική μετατροπή του αλιευτικού τομέα σε ένα υγιές και παραγωγικό θαλάσσιο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει το πρόγραμμα θάλασσα, αλιεία και υδατοκαλλιέργεια και θα συνεχιστούν τα σχέδια χορηγιών προς τους αλιείς και υδατοκαλλιεργητές, ενώ ξεχωρίζει η δημιουργία και βελτίωση των υποδομών για ενίσχυση της αλιείας, όπως το έργο στον ποταμό Λιοπετρίου καθώς και τα έργα για τη δημιουργία τεχνητών υφάλων. Σημείωσε πως σημαντική στόχευση είναι η προστασία θαλάσσιων ειδών όπως οι θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, και το θαλάσσιο σπερματόφυτο.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο έργο δεκάδων εκατομμυρίων για τη δημιουργία της υποδομής που θα στηρίξει την υδατοκαλλιέργεια, το οποίο αφορά συλλογικές λιμενικές και χερσαίες υποδομές.

Για τα θέματα της γεωλογίας, μεταλλίων και μετεωρολογίας, ο κ. Καδής είπε πως η στόχευση αφορά την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη γεωλογικών χώρων, την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας και την παρακολούθηση μετεωρολογικών και κλιματικών δεδομένων. Στόχος, όπως είπε, είναι να αποκατασταθούν περιοχές που αξιοποιούνταν στο παρελθόν όπως εγκαταλειμμένα μεταλλεία, η επικαιροποίηση του σχεδιασμού για την αειφόρο μεταλλευτική δράση καθώς και η αναβάθμιση του εξοπλισμού για πιο ασφαλή αεροναυσιπλοΐα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Celestyal παρουσιάζει τις νέες θεραπείες spa στο πλαίσιο της εμπειρίας «Sozo Experience»

Η Celestyal παρουσιάζει μια σειρά από νέες θεραπείες ευεξίας και spa στο πλαίσιο της εμπειρίας «Sozo Experience» που προσφέρει στα πλοία της, Celestyal Journey...

Χτύπησε αστυνομικό με το όχημα του για να αποφύγει τον έλεγχο

Συνελήφθη ο οδηγός που χθες φέρεται να κτύπησε με το όχημά του μέλος της ποδηλατικής Αστυνομίας, στη Λεμεσό, στην προσπάθεια του να αποφύγει τον...

UBS: Η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 6,5%

O συνδυασμός υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και επίμονου πληθωρισμού ενισχύει την πιθανότητα η Fed να αυξήσει αντί να μειώσει τα επιτόκια, οδηγώντας το κόστος δανεισμού...

Στο 5,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το α’ τρίμηνο

Η οικονομία της Κίνας σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 5,3% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ποσοστό υψηλότερο από το 4,6% που ανέμεναν...

Politico: Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αγγίξει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Πολλά έχουν ειπωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ήταν τότε που στη βρετανική πρωτεύουσα — με το παρατσούκλι «Londongrad» λόγω της...

Πώς η ηλεκτροκίνηση ανεβάζει τον πληθωρισμό

Συνδέεται η στροφή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και των καταναλωτών στην ηλεκτροκίνηση με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων από τη Fed, την ΕΚΤ και τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!