28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 18:33

Αντιδράσεις Συντεχνιών για τον κατώτατο μισθό

Έντονες διαφωνίες εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων ως πρώτη αντίδραση αναφορικά με το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, αλλά και την μη σύνδεση του με την οκτάωρη εργασία.

Ανάμενε βελτιωμένη πρόταση για το ύψος του Κατώτατου η ΣΕΚ

Με την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με το Διάταγμα καθορισμού Εθνικού Κατώτατου Μισθού (Ε.Κ.Μ.), ολοκληρώνεται μια επίπονη προσπάθεια ρύθμισης των εισοδημάτων των πιο ευάλωτων εργαζομένων της αγοράς εργασίας αναφέρεις σε ανακοίνωση της η ΣΕΚ.

Σε όλο αυτό το διάστημα η ΣΕΚ κατέθεσε τις απόψεις της και τεκμηρίωσε τις θέσεις της για την εδραίωση της αξιοπρέπειας και της ποιότητας ζωής στην απασχόληση.

Αξιολογώντας το αποτέλεσμα η ΣΕΚ σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι υπήρξαν βελτιώσεις, εντούτοις υπάρχει έντονος προβληματισμός και διαφωνία τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς το μη καθορισμό ωριαίας απόδοσης.

Σε σχέση με το ύψος η ΣΕΚ ανέμενε μια πιο βελτιωμένη πρόταση που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος ζωής και τις συνεχώς αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Όσον αφορά την απουσία καθορισμού ωριαίας απόδοσης του Ε.Κ.Μ. η ΣΕΚ εκφράζει την έντονη διαφωνία της αλλά και την ανησυχία της γιατί ενδεχομένως να δημιουργηθούν συνθήκες εκμετάλλευσης  από μερίδα εργοδοτών.

Γι’ αυτό τον λόγο στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα καταβληθεί προσπάθεια, μέχρι την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού την 1/1/2023 να μπορέσει να ρυθμιστεί και αυτό το ζήτημα.

Επιπρόσθετα η ΣΕΚ καλεί τόσο την εργοδοτική πλευρά να σεβαστεί το περιεχόμενο αλλά και το πνεύμα του Διατάγματος,  όσο και το Υπουργείο Εργασίας να αξιοποιήσει την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική  του εφαρμογή.

Διασαφηνίζεται πως η ΣΕΚ θα συνεχίσει την προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων εργαζομένων μέσα από την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους χώρους εργασίας.

Η ΣΕΚ θα αξιοποιήσει τις πρόνοιες που διαλαμβάνονται στον Μηχανισμό Αναθεώρησης του Ε.Κ.Μ. με έμφαση στο κόστος ζωής έτσι ώστε σε ένα χρόνο από την εφαρμογή του να δημιουργηθούν οι προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση του. Η ΣΕΚ τέλος θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του συνόλου των εργαζομένων και παραμένει στη διάθεση τους για οποιεσδήποτε πληροφορίες και στήριξη.

ΕΤΕΡΟΒΑΡΗΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΟ

«Μονόπλευρη και ετεροβαρή για τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων», χαρακτηρίζει την ανακοίνωση για τον ΕΚΜ, η ΠΕΟ έπειτα και από την συνεδρία του εκτελεστικού συμβουλίου, που ακολούθησε σήμερα.

Στην ανακοίνωση της συντεχνίας αναφέρεται, πως η κυβέρνηση «για ακόμη μια φορά επέλεξε το στρατόπεδο των κακών εργοδοτικών πρακτικών και της φθηνής εργασίας και πως αντί να θέτει φραγμό στην φθηνή χωρίς δικαιώματα εργασία και στην υπόσκαψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συντάσσεται με τους εργοδότες που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους.

«Ο καθορισμός κατώτατου μισθού, χωρίς αναφορά σε ώρες ή σε ωριαίο μισθό, ουσιαστικά σφραγίζει και νομιμοποιεί τα σημερινά φαινόμενα ακαθόριστων ωραρίων, επέκτασης του ωραρίου εργασίας χωρίς καταβολή υπερωριακής απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τη δυνατότητα για αμφισβήτηση της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων του 1992 για το 38ωρο», προσθέτει η συντεχνία.

Όσον αφορά το ζήτημα των συμφωνημένων κατώτατων μισθών από τις συλλογικές συμβάσεις, η ΠΕΟ αναφέρει πως με το διάταγμα, διασφαλίζεται η υποβοήθεια μερίδας εργοδοτών, οι οποίοι παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις.

Ακόμη, η συντεχνία εντοπίζει και το ζήτημα εργοδότησης νέων κάτω των 18 ετών, οι οποίοι θα πληρώνονται με χαμηλότερο μισθό κατά 25% από τον ΕΚΜ, κάτι που δίνει την ευκαιρία για φθηνή ευκαιριακή εργασία των νέων.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε σημερινή του συνεδρία αποφάσισε τη σύγκλιση έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου  της ΠΕΟ  την Τετάρτη 8/09/2022 η ώρα 5 μ.μ.  στο οίκημα της  ΠΕΟ με στόχο την ολοκληρωμένη ανάλυση των αποφάσεων της κυβέρνησης και τη λήψη αποφάσεων  για τις επόμενες ενέργειες της ΠΕΟ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημαντικές οι διαφωνίες της ΔΕΟΚ για τον Κατώτατο μισθό

Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ σε σημερινή του συνεδρία ενημερώθηκε για την απόφαση της κυβέρνησης αναφορικά με την θέσπιση Γενικού Κατώτατου Μισθού.  Διαπίστωση του Συμβουλίου είναι ότι τόσο το ύψος όσο και οι βασικές παράμετροι του Κατώτατου Μισθού αποκλίνουν σημαντικά από τις πάγιες θέσεις της Οργάνωσης η οποία είχε θέση με σαφήνεια τις προτάσεις της τόσο προς τον Υπουργό Εργασίας όσο και προς τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους.

Η θεμελιώδης θέση της Οργάνωσης εδράζεται στην βαθιά πεποίθηση της ότι όλοι οι εργαζόμενοι και όλες οι εργαζόμενες έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπείς απολαβές.  Απολαβές που να καθορίζονται και να προστατεύονται από τους νόμους ενός συντεταγμένου κράτους και όχι από τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς.

Υποδείξαμε με ευθύτητα ότι η μελέτη του ILO και η Ευρωπαϊκή οδηγία για καθορισμό ελάχιστων απολαβών περιλαμβάνουν τους βασικούς άξονες και δημιουργούν το αναγκαίο υπόβαθρο για την διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου.

Οι προτάσεις της ΔΕΟΚ για επαρκείς και αξιοπρεπείς μισθούς συνοπτικά ήταν οι ακόλουθες:

1. Ο Γενικός Κατώτατος Μισθός θα πρέπει να καθοριστεί άμεσα στο 60% του διάμεσου μισθού στη βάση της μεθοδολογίας της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

2. Ο Κατώτατος μισθός θα πρέπει να εφαρμόζεται οριζόντια για το σύνολο των εργαζομένων.

3. Θα πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια τα κριτήρια τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

4. Θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη διατύπωση για την προστασία των ελάχιστων μισθών που συμφωνούνται στις Συλλογικές Συμβάσεις, ο Γενικός Κατώτατος Μισθός να παραχωρείται με βάση τις τριάντα οκτώ ώρες εβδομαδιαίας εργασίας και να υπολογίζεται σε ωριαία βάση.  Επίσης θα πρέπει να συμπληρώνεται και με άλλα εργασιακά δικαιώματα όπως η ΑΤΑ, ο 13ος μισθός, οι αργίες και η αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας.

Δυστυχώς καμία από τις βασικές μας θέσεις δεν έγινε αποδεκτή. Η μεθοδολογία η οποία καθορίστηκε από τη Ζέτα Αιμιλιανίδου και θα ανέβαζε  σταδιακά τον Γενικό Κατώτατο Μισθό στα €1036 εγκαταλείφτηκε και καθορίστηκε ο Κατώτατος Μισθός αυθαίρετα στο ύψος των €940. Σοβαρότατη αδυναμία κομβικής σημασίας για το σύστημα εργασιακών σχέσεων αποτελεί και η απουσία συγκεκριμένου ωραρίου με αποτέλεσμα να αναιρείται η ίδια η φιλοσοφία και ο σκοπός του θεσμού, εφόσον δεν θα ισχύει ενιαία βάση καθορισμού του κατώτατου μισθού με βάση το 38ωρο ή ωριαίο μισθό αλλά ο κάθε εργοδότης θα πληρώνει διαφορετικό κατώτατο σύμφωνα με τις ώρες εργασίας κάθε εργαζόμενου σε ένα εύρος μεταξύ 38 και 48 ωρών.

Παράλληλα η ΔΕΟΚ εκφράζει την έντονη διαφωνία της γιατί στην νομοθεσία δεν περιλαμβάνεται ξεκάθαρα διατύπωση για την προστασία των ελάχιστων απολαβών στις Συλλογικές Συμβάσεις.

Η ΔΕΟΚ η  οποία πάλεψε με συνέπεια για την θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού εκφράζει την δυσαρέσκεια της γιατί βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως η ΑΤΑ οι αργίες και οι υπερωρίες δεν ενσωματώνονται στον Γενικό Κατώτατο Μισθό.   Αναμφισβήτητα μερίδα εργαζόμενων που υπαμείβεται με εξευτελιστικούς μισθούς της τάξης των €700 και €750 θα ωφεληθεί όμως το γενικότερο πλαίσιο και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό όπως για παράδειγμα το αρρύθμιστο ωράριο θα υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του θεσμού και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απορρύθμιση την αγορά εργασίας.

Η ΔΕΟΚ προειδοποιεί ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα για θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού. Ενός μισθού που θα καλύπτει τις ανάγκες των απροστάτευτων εργαζομένων και όχι τα συμφέροντα της ασύδοτης εργοδοσίας. Στα πλαίσια αυτά θα απαιτήσουμε από τους υποψήφιους προέδρους της Δημοκρατίας ξεκάθαρη δέσμευση για επανεξέταση του θέματος στην βάση των αρχών και των προτάσεων που έχουμε καταθέσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ποσό €558,2 εκατομμυρίων έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση

Ποσά ύψους €558,2 εκατομμυρίων έχουν συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

Πρόεδρος: Η Τουρκία έλαβε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη

"Η Τουρκία έλαβε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη" ότι η ουσιαστική εμπλοκή της στο Κυπριακό, στη συμφωνημένη πάντα βάση, θα λειτουργήσει ως καταλύτης...

Κύπριος της Βρετανίας υποψήφιος για δήμαρχος Λονδίνου – Δείτε ποιος είναι

Στην κάλπη της 2ας Μαΐου για τις τοπικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικότερα στη μάχη για τη δημαρχία του Λονδίνου οι εκλογείς θα δουν...

Αυτή είναι η Πολιτική Ομάδα που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο στο κυπριακό

Tη σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου Νίκου...

Στα κέρδη επέστρεψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Στα κέρδη επέστρεψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, έπειτα από τη χθεσινή πτώση που διέκοψε ένα σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,56%, κλείνοντας...

Το πρώτο 10ήμερο Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα το ΟΗΕ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!