19.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 8:42

Αντιδράσεις προκαλεί ο τερματισμός της επιδότησης σε καύσιμα και μερικώς στο ρεύμα – Τι λένε ΔΗΣΥ και ΠΕΟ

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τερματισμό της επιδότησης των καυσίμων και συνέχισης μόνο σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της επιχορήγησης του ρεύματος.

Ήδη, ο ΔΗΣΥ και η ΠΕΟ εξέδωσαν επίσημες ανακοινώσεις εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται και άλλες ανάλογες αντιδράσεις από άλλους μαζικούς φορείς και τους καταναλωτές, με το επιχείρημα ότι τα μέτρα στήριξης των πολιτών θα έπρεπε να συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα:

ΔΗΣΥ

Η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει σχεδόν πλήρως τα έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μας λυπεί ιδιαιτέρως, δεδομένου ότι διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο.

Παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε τη συνέχισή τους για 6 μήνες, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε προτείνει την παράτασή τους για 3 μήνες, τώρα που το έχουν περισσότερο ανάγκη τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις.

Μέσα σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας και ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων, το κόστος των οποίων επωμίζεται κυρίως η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κρίνουμε ότι είναι πραγματικά σκληρό να αποσυρθούν τα μέτρα σχεδόν εξ ολοκλήρου αυτή τη στιγμή.

Μπορεί να μειώθηκαν οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αλλά ο πληθωρισμός συνεχίζει να πλήττει όλες τις τάξεις των συμπολιτών μας. Η εισήγησή μας για τρίμηνη παράταση ήταν εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, αλλιώς δεν θα το επέτρεπε εξαρχής το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η οικονομία δεν κινδυνεύει από έκτακτα και βραχύβιας διάρκειας μέτρα, που στηρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Κινδυνεύει, όμως, από αποφάσεις που διογκώνουν τις μόνιμες ανελαστικές δαπάνες, όπως ήταν η απόφαση της κυβέρνησης για αποδέσμευση σχεδόν 2.000 νέων προσλήψεων στο δημόσιο, που ενέκριναν τα συγκυβερνώντα κόμματα μαζί με το ΑΚΕΛ.

ΠΕΟ

Αποτελεί “πρόκληση για τον λαό” η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για άμεση κατάργηση της επιχορήγησης στα καύσιμα και τη συνέχιση της επιδότησης του φόρου κατανάλωσης στο ρεύμα μόνο για πολύ μικρό ποσοστό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ.

Η συντεχνία αναφέρει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει τα μέτρα που είχαν ληφθεί, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη, η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει, τα επιτόκια αυξάνονται συνεχώς, τα εισοδήματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων συνεχίζουν να διαβρώνονται,

“Προκαλεί απορία το σκεπτικό της απόφασης αφού, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών «σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και ειδικά η μεγάλη μείωση στα καύσιμα». Πέραν της μικρής μείωσης στα καύσιμα, ποια είναι τα άλλα δεδομένα που στάθμισε η κυβέρνηση για να λάβει την απόφαση και γιατί δεν τα ανέφερε ο Υπουργός;”, σημειώνει η ΠΕΟ, ενώ αναφέρει ότι προκαλεί επίσης απορία και η χρονική περίοδος που λήφθηκε αυτή η απόφαση, εν μέσω καλοκαιριού, με πολύ ψηλές θερμοκρασίες, και αναγκαία αυξημένη κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

“Η ΠΕΟ επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά ότι αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων στήριξης των χαμηλο-μεσαίων νοικοκυριών, των συνταξιούχων και γενικά του λαού, απέναντι στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας και στο αυξημένο κόστος δανεισμού, η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών και η εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών σε μείζονα ζητήματα, όπως είναι το στεγαστικό και οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας”, αναφέρει η Συντεχνία.

Υπογραμμίζει επίσης την αδήριτη ανάγκη επέκτασης της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους και την πλήρη απόδοση της με στόχο να αποκαθίσταται η αγοραστική αξία των μισθών. “Αναμένουμε άμεσα τον Υπουργό Εργασίας να ξεκινήσει τον διάλογο για απόδοση της ΑΤΑ με βάση τη φιλοσοφία της στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας, όπως και την έναρξη διαλόγου για επέκταση της κάλυψης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέσω των οποίων θα υπάρξει και επέκταση του θεσμού της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους”, καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!