19.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 21:28

Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης: Περίπου €4 εκατ. σε 3.223 φοιτητές από την ίδρυσή του

Από τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης το 2015 μέχρι σήμερα συγκεντρώθηκε και διατέθηκαν περίπου €4 εκατ. σε 3.223 φοιτητές, δήλωσε η Πρώτη Κυρία και Πρόεδρός του, Άντρη Αναστασιάδη, μιλώντας την Τετάρτη, στο Προεδρικό, σε διάσκεψη Τύπου για τον απολογισμό του έργου του φορέα.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, τόσο για εμένα όσο και για τους συνεργάτες μου, αφού μέσα στις επόμενες  μέρες θα παραδώσουμε τη σκυτάλη της συλλογικής προσπάθειας προσφοράς και στήριξης των νέων φοιτητών που ξεκινήσαμε το 2015», πρόσθεσε.

Μια προσπάθεια, είπε η κ. Αναστασιάδη, για την οποία, αποτιμώντας πλέον τα αποτελέσματά της, «είμαστε σε θέση να αισθανόμαστε περήφανοι και δικαιωμένοι για την πρωτοβουλία που αναλάβαμε».

«Πρώτα από όλα όμως αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, αφού όπως ήταν και η επιδίωξή μας, η επιτυχία της θεσμοθέτησης του Φορέα, δίδει τη δυνατότητα να συνεχίσει να καταγράφει ακόμη μεγαλύτερες σελίδες αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς στήριξης στους νέους μας», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της ίδρυσης του  Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, αφορμή για τη δημιουργία του υπήρξε η παγκόσμια οικονομική κρίση «που έπληξε εξίσου την πατρίδα μας και τα προβλήματα που δημιούργησε στους νέους στον τόπο μας, όσον αφορά τη συνέχιση ή και το ξεκίνημα των σπουδών τους».

Η κ. Αναστασιάδη είπε, επίσης, πως παρακολουθώντας με προβληματισμό τις δυσκολίες τους, έθεσε ως στόχο την ουσιαστική στήριξη της καθ’ όλα απαιτητικής προσπάθειάς τους για την απόκτηση του πτυχίου τους.

«Και τούτο γιατί είναι πεποίθησή μου πως η μόρφωση, ως αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της ζωής και την εξέλιξή του», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, «και έχοντας ως αρχικό πυρήνα την οικονομική στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, προχώρησα μαζί με τους συνεργάτες μου στον σχεδιασμό και τον καταρτισμό της λειτουργίας του Φορέα».

«Επιδίωξη μου ήταν η όποια δραστηριότητα του να στηρίζεται στις αρχές της πλήρους διαφάνειας και αξιοκρατίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι προώθησαν τη θεσμοθέτησή του μέσω της κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ένα νομοσχέδιο, συνέχισε η κ. Αναστασιάδη, το οποίο υπερψηφίστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα, δίνοντας τους έκτοτε τη δυνατότητα να επικεντρωθούν με απόλυτη αφοσίωση και ζήλο στον ευγενή στόχο της δημιουργίας του.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο, αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικές και καθόλου κρατικές εισφορές, πέτυχαν να ενισχύσουν ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό φοιτητών.

«Πέραν της επιτυχίας της ολοκλήρωσης των σπουδών εκατοντάδων φοιτητών, αξίζει να σημειώσω και μία άλλη εξίσου σημαντική παράμετρο της προσφοράς του Φορέα: Μέσα από την επαφή με τους φοιτητές και τις οικογένειες τους κατά τη διερεύνηση των αιτήσεων τους,  οι συνεργάτες μου έγιναν πολλές φορές δέκτες και άλλων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.  Στο πλαίσιο αυτό ο Φορέας στάθηκε η αφορμή για την επίλυση πληθώρας άλλων κοινωνικοοικονομικών θεμάτων», συμπλήρωσε.

Η κ. Αναστασιάδη είπε, ακόμη, ότι στη μακρά, επιτυχή πορεία προσφοράς του Φορέα ευτυχήσαν να έχουν δίπλα τους σπουδαίους συνοδοιπόρους που συνέβαλαν τα μέγιστα στην καταξίωσή του ως κοινωνικού θεσμού.

Στο σημείο αυτό, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που πλαισιώνουν και θα συνεχίσουν να πλαισιώνουν τη λειτουργία του Φορέα. Συγκεκριμένα, ευχαρίστησε τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Υγείας που συναποτελούν με τη Γενική Λογίστρια την Επιτροπή του Φορέα, της οποίας προεδρεύει η εκάστοτε Πρώτη Κυρία.

Ευχαρίστησε, επίσης, τους συνεργάτες της, των οποίων η συμβολή, όπως είπε, «υπήρξε ανεκτίμητη όσον αφορά την επιτυχία του εγχειρήματός μας».

Συγκεκριμένα, ευχαρίστησε τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων οι οποίοι, όπως ανέφερε, με μεγάλη προθυμία συμπληρώνουν όπου χρειάζεται τις χορηγίες του Φορέα, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα στους φοιτητές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη να αποπληρώσουν τα δίδακτρά τους και να συνεχίσουν έτσι απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, η κ. Αναστασιάδη εξέφρασε προς τους απλούς πολίτες που στάθηκαν, όπως είπε, διαχρονικά στο πλευρό του φορέα, ενισχύοντας με τη μικρή ή μεγάλη οικονομική τους στήριξη την προσπάθειά του.

«Το όραμα μου κανένας φοιτητής χωρίς πτυχίο έγινε πραγματικότητα και όπως είπε και ο Νέλσον Μαντέλα το “Το πιο ισχυρό όπλο για να αλλάξεις το κόσμο είναι η παιδεία”», ανέφερε

«Εκείνο που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι η επιτυχημένη πορεία που κατέγραψε ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης, δε σταματά με τη δική μου αποχώρηση από την Προεδρία του, αλλά αντίθετα κληροδοτείται στην επόμενη Πρώτη Κυρία. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που σήμερα βρίσκεται μαζί μας η νέα Πρώτη Κυρία», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενη προς τη νέα Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, η κ. Αναστασιάδη είπε: «Σήμερα μαζί με τους συνεργάτες μου, εμπιστευόμαστε στα χέρια σου το δικό μας δημιούργημα».

«Ένα δημιούργημα που αγαπήσαμε και αγκαλιάσαμε. Γνωρίζοντας την αγάπη σου και τις ευαισθησίες σου για τον συνάνθρωπο, την έγνοια σου για τους νέους μας, δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα εργαστείς έχοντας ως γνώμονα τη συνέχιση της προσφοράς του Φορέα. Και σε αυτή την προσπάθεια θέλω να γνωρίζεις ότι θα μας έχεις στο πλευρό σου», επεσήμανε.

Η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας και ταμίας του Φορέα, Ρέα Γεωργίου, μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου είπε, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός ίδρυσης του Φορέα είναι η παροχή οικονομικής στήριξης σε φυσικά πρόσωπα που δυσπραγούν και συγκεκριμένα πρόσωπο που δυσπραγεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου, σημαίνει πρόσωπο, το οποίο λόγο έκτακτων κοινωνικών περιστατικών ή άλλων εξαιρετικών συμβάντων έχει επηρεαστεί άμεσα η συνέχεια της εκπαίδευσης του ή έχει άμεση ανάγκη οικονομικής βοήθειας, η οποία δεν μπορεί να παρασχεθεί μέσω άλλου ισχύοντα νόμου.

Η οικονομική βοήθεια, συνέχισε η κ. Γεωργίου, αφορά κατά κανόνα δίδακτρα ιδρύματος ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης ή τα ενοίκια του φοιτητή.

Σημείωσε ότι η λειτουργία του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης γίνεται από τη διαχειριστική Επιτροπή, συνεπικουρούμενη από τα επίτιμα μέλη. Όπως ανέφερε, η διαχειριστική επιτροπή συγκροτείται από 5 μέλη.

Πρόεδρος της Επιτροπής, συνέχισε η κ. Γεωργίου, ορίζεται με τη συμφωνία η σύζυγος του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, ταμίας ο εκάστοτε Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και μέλη οι εκάστοτε Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Εργασίας.

Η κ. Γεωργίου σημείωσε ότι η κινητήριος δύναμη του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης από την ίδρυση του ήταν ασφαλώς η Πρόεδρος του, η Άντρη Αναστασιάδη.

«Η Πρώτη Κυρία δόθηκε ψυχή τε και σώματι στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Είναι πραγματικά ακατάπαυστες οι προσπάθειες της εντός και εκτός Κύπρου για την ενίσχυση των εσόδων του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης», είπε.

Είναι, επίσης, γεγονός, πρόσθεσε, «ότι ο αλτρουισμός που την χαρακτηρίζει, να βοηθά με κάθε τρόπο τους νέους που έχουν ανάγκη για την ολοκλήρωση των σπουδών τους έχει προσδώσει στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης το πραγματικό του ρόλο που είναι η βοήθεια προς τους νέους στο πιο ίσως καθοριστικό για το μέλλον τους σημείο της ζωής τους».

Αναφερόμενη στα οικονομικά αποτελέσματα, η κ. Γεωργίου είπε ότι τα συνολικά έσοδα του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης από την ημέρα ίδρυσης του μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 4 εκατομμύρια 336 χιλιάδες 755 ευρώ, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από ιδιωτικές χορηγίες. Συγκεκριμένα, είπε, ότι 592 χιλιάδες 148 ευρώ προέρχονται από εισφορές του εξωτερικού, ενώ ποσό 3 εκατομμύρια 744 χιλιάδες 627 ευρώ από εισφορές από την Κύπρο.

Η κ. Γεωργίου ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα του Φορέα προέρχονται αποκλειστικά από εθελοντικές εισφορές τόσο από φυσικά όσο και από νομικά πρόσωπα. Με βάση τη νομοθεσία, επεσήμανε, ο Φορέας δεν λαμβάνει οποιαδήποτε χορηγία από το κράτος.

Πρόσθεσε ότι οι οποιεσδήποτε εισφορές προς το Φορέα απαλλάσσονται από τη φορολογία, καθότι ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο των εγκεκριμένων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φορολογίας.

Είπε, παράλληλα, ότι οι δαπάνες του Φορέα αφορούν την οικονομική βοήθεια που δίδεται στους φοιτητές. Συγκεκριμένα, συνέχισε, διατέθηκε συνολικό ποσό ύψους 3 εκατομμύρια 844 χιλιάδες 179 ευρώ που αφορούσε 3.223 φοιτητές.

Ποσό, είπε, ύψους 2 εκατομμυρίων 320 χιλιάδες 600 ευρώ αφορούσε τη συνεισφορά στα δίδακτρα 1.860 φοιτητών.

Ανέφερε, επίσης, ότι ποσό ύψους 1 εκ. 523 χιλιάδες 579 ευρώ πληρώθηκε κατευθείαν στους ιδιοκτήτων των υποστατικών τα οποία ενοικίαζαν 1.363 φοιτητές.

Η κ. Γεωργίου είπε το έργο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης επιτελείται με απόλυτη διαφάνεια, λογοδοσία και χρηστή διοίκηση, προσθέτοντας ότι οι οικονομικές καταστάσεις του Φορέα ελέγχονται κάθε χρόνο από τον Γενικό Ελεγκτή.

«Οι οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή δίδουν αληθινή και δίκαιη εικόνα της χρηματοοικονομικής επίδοσης του Φορέα και των ταμειακών ροών του», σημείωσε.

Η κ. Γεωργίου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την απερχόμενη Πρόεδρο του Φορέα, Άντρη Αναστασιάδη για τις άοκνες προσπάθειες της, την ευγένεια, την αφοσίωση και το ζήλο που επέδειξε, θέτοντας γερά τα θεμέλια για ένα ανεξάρτητο Φορέα, ο οποίος να στηρίζει κοινωνικά νέους ανθρώπους που δυσπραγούν, και της ευχήθηκε καλή ξεκούραση και κάθε καλό στην προσωπική της ζωή.

Καλωσόρισε, τέλος, την νέα Πρόεδρο του Φορέα, την Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, διαβεβαιώνοντας την ότι παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της προεδρίας του Φορέα, η διαχειριστική επιτροπή θα βρίσκεται δίπλα της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!