24.2 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 11:48

Αλλάζουν οι τιμές σε 1775 προϊόντα από αύριο – Όλες οι πληροφορίες

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι υπεραγορές για να καταφέρουν να αλλάξουν τους κωδικούς και τις τιμές σε 1775 προϊόντα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα βασικά είδη που εντάσσονται στα προϊόντα με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απόφαση λήφθηκε την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αυτά τα 7 προϊόντα θα είναι πιο φθηνά στις υπεραγορές από την Παρασκευή

Μιλώντας στον Άλφα ο ΓΓ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου αναφέρθηκε στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στις υπεραγορές έτσι ώστε σε λιγότερο από 24 ώρες να είναι όλα έτοιμα για να βρει ο καταναλωτής την Παρασκευή το πρωί στα ράφια τις μειωμένες τιμές.

Σε ότι αφορά την σήμανση των τιμών και των προϊόντων, ως καλή πρακτική λέχθηκε όπως αναγράφεται και η αρχική τιμή αλλά και η μειωμένη.

Ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε ότι τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ δεν θα συγκεντρωθούν σε μια γωνιά στις υπεραγορές καθώς είναι προϊόντα από διαφορετικές κατηγορίες. Ωστόσο σημείωσε θα αναρτηθεί ευδιάκριτη σήμανση για να μπορούν οι καταναλωτές να αντιληφθούν ότι πρόκειται για προϊόν με μηδενικό ΦΠΑ.

Διευκρινίσεις από το Τμήμα Φορολογίας

Σε αναλυτικές διευκρινίσεις αναφορικά με τα βασικά είδη, που εντάσσονται στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ εξέδωσε το Τμήμα Φορολογίας, μετά τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη.

Με τον όρο “ψωμί” συμπεριλαμβάνονται:

  • Όλα τα είδη ψωμιού φρέσκου ή κατεψυγμένου με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες).

Ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

Με τον όρο “γάλα” συμπεριλαμβάνονται:

  • Το φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου),
  • Το ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας,
  • Το γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα) και
  • Το φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).

Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται και τα αυγά στα βασικά είδη με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και οι παιδικές τροφές.

Με τον όρο “παιδικές τροφές” συμπεριλαμβάνονται:

  • Όσες είναι σε σκόνη, σε ξηρή ή και σε υγρή μορφή, οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά.

Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι παιδικές πάνες και οι πάνες ενηλίκων, καθώς και προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία, δηλαδή ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας.

Το Τμήμα Φορολογίας διευκρινίζει επίσης ότι με βάση τη περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να προβούν σε καταμέτρηση αποθεμάτων των εν λόγω αγαθών.

Σημειώνει επίσης ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας,  μέχρι την 31ην Οκτωβρίου, 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε επ’ αόριστον απεργία κατήλθαν εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας

Σε επ'αόριστον απεργία κατήλθαν από το πρωί οι εργαζόμενοι στο επιχειρησιακό τμήμα του λιμανιού Λάρνακας, οι οποίοι καταγγέλλουν παραβίαση συμφωνίας για τα ωράρια εργασίας και...

Συνέντευξη με την Υφυπουργό Ναυτιλίας: Ραγδαία η ανάπτυξη της Κυπριακής ναυτιλίας

Η Κυπριακή ναυτιλία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν ή έχουν γραφεία στο νησί μας να ξεπερνούν τις...

Έρχεται νέα διεθνής οικονομική κρίση;

Έρχεται νέα διεθνής οικονομική κρίση; Το κρίσιμο αυτό ερώτημα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αλλά και της συνέχισης...

Πυρά ΔΗΣΥ κατά ΑΚΕΛ για τα επεισόδια στην Δρομολαξιά

Τα πυρά του κατά το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε το ΔΗΣΥ, σχετικά με τον βανδαλισμό του οχήματος, του δημοτικού του συμβούλου στη Δρομολαξιά, Σάββα Κυριάκου, αλλά...

Σε εξέλιξη το τετ α τετ Ολγκίν-Χριστοδουλίδη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Η...

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά τoυ κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Στην απόσυρση του εμβολίου Vaxzevria κατά της Covid-19 ανακοίνωσε ότι προχωράει η εταιρεία AstraZeneca μήνες μετά την παραδοχή της σε δικαστικά έγγραφα ότι το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!