30.7 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 19:46

ΑΔΕΕλΕπ: Η συγγένεια της Ρέας Γεωργίου με νόμιμο ελεγκτή δεν οδηγεί από μόνη της σε σύγκρουση συμφέροντος

Το γεγονός ότι ο αδελφός της Προέδρου της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ), Ρέας Γεωργίου, είναι συνέταιρος σε νόμιμο ελεγκτικό γραφείο, δεν μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ή κώλυμα ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων της ως Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, αναφέρει η ΑΔΕΕλΕπ.

Σε σημερινή της ανακοίνωση με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας «24News» με τίτλο «CYPRA: Αδελφός – Ελεγκτής, έλεγχε τον σύζυγο…..τον οποίο ελέγχει η γυναίκα του Γενική Λογίστρια», η ΑΔΕΕλΕπ σημειώνει ακόμη ότι ο έλεγχος του ελεγκτικού γραφείου που διεξάγει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του σφαγείου, ως μη οντότητας δημοσίου δικαίου, δεν υπόκειται σε απευθείας εποπτεία από την ΑΔΕΕλΕπ αλλά από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) στη βάση της Συμφωνίας Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων μεταξύ ΑΔΕΕλΕπ και ΣΕΛΚ.

Παράλληλα, η Αρχή σημειώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΕλΕπ αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας τη διαχείριση των περιπτώσεων στις οποίες προκύπτει ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απέχουν και εξαιρούνται από την εξέταση, συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται, ακολουθείται η πολιτική διαχείρισης σύγκρουσης συμφερόντων, όπου κατά την έναρξη της κάθε Συνεδρίας του Διοικητικού Συμβούλιου, τα μέλη του καθώς και οι παρευρισκόμενοι δηλώνουν εάν βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφέροντος με οποιαδήποτε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και αποχωρούν κατά την συζήτηση και λήψη απόφασης του συγκεκριμένου θέματος όπως επιτάσσει ο Νόμος.

«Από τα  πιο πάνω αναφερόμενα γεγονότα προκύπτει ότι, το γεγονός ότι ο αδελφός της Προέδρου της ΑΔΕΕλΕπ, κας Ρέας Γεωργίου, είναι Νόμιμος Ελεγκτής και συνέταιρος σε Νόμιμο Ελεγκτικό γραφείο, δεν μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ή κώλυμα ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων της ως Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΕΕλΕπ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΑΔΕΕλΕπ διευκρινίζει ακόμη ότι η Νομική οντότητα που διεξάγει τις δραστηριότητες του σφαγείου Cypra  δεν είναι  Οντότητα Δημοσίου Συμφέροντος και ο Νόμιμος Ελεγκτής και/ή το Νόμιμο Ελεγκτικό Γραφείο που διεξάγει τον υποχρεωτικό έλεγχο των οικονομικών του καταστάσεων δεν υπόκειται σε απευθείας εποπτεία από την ΑΔΕΕλΕπ αλλά από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) στη βάση της Συμφωνίας Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων μεταξύ ΑΔΕΕλΕπ και ΣΕΛΚ ημερομηνίας 12.9.2017.

Όπως σημειώνεται, εντός του πλαισίου της Συμφωνίας Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων, ο ΣΕΛΚ διενεργεί εποπτικούς ελέγχους στους Νόμιμους Ελεγκτές και στα Νόμιμα Ελεγκτικά Γραφεία που πραγματοποιούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε μη Οντότητες Δημοσίου Συμφέροντος μέσω της διαδικασίας επιλογής δείγματος και εποπτεύεται από την ΑΔΕΕλΕπ για την πιστή τήρηση των προνοιών της Συμφωνίας Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων, ενώ η ΑΔΕΕλΕπ διενεργεί απευθείας εποπτικούς ελέγχους στους νόμιμους ελεγκτές και στα νόμιμα ελεγκτικά γραφεία που πραγματοποιούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε Οντότητες Δημοσίου Συμφέροντος.

Περαιτέρω διευκρινίζεται πως «ουδέποτε προέκυψε στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΕΕλΕπ οποιοδήποτε θέμα και/ή ζήτημα που να σχετίζεται με το Νόμιμο Ελεγκτικό Γραφείο στο οποίο ο αδελφός της Προέδρου της ΑΔΕΕλΕπ είναι ένας από τους συνεταίρους».

«Έχοντας τα  πιο πάνω υπόψη, η ΑΔΕΕλΕπ με λύπη αναφέρει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα παραπληροφορεί και/ή επιχειρεί να αμφισβητήσει το σπουδαίο έργο της ΑΔΕΕλΕπ καθώς περιέχει ανακρίβειες και ασάφειες με υπόνοιες για συγκαλύψεις, καθότι δεν στηρίζεται σε τεκμηριωμένες και διασταυρωμένες θέσεις και πλήττει ανεπανόρθωτα  το κύρος της ΑΔΕΕλΕπ», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!