24.7 C
Nicosia
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 | 4:21

Στα €24,18 δισ. το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στα €24,18 δισεκατομμύρια διαμορφώθηκε το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τέλος Ιουνίου του 2022, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, παρουσιάζοντας πτώση 3,10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 το χρέος παρουσιάζει μείωση 3,9%. Το χρέος της Δημοκρατίας παρουσίασε σημαντική μεταβολή τον Μάιο, αφού έληξε στις αρχές του εν λόγω μήνα επταετές ομόλογο ύψους €1,0 δισ., το οποίο αποπληρώθηκε με τη χρήση ρευστών διαθεσίμων.

Τον Ιούνιο του 2022 το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας της Covid-19, αλλά παραμένει σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προ της πανδημίας εποχή, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει σε μεγάλες εκδόσεις χρέους προκειμένου να ενισχύσει το αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα εν  μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι σημαντικό ποσοστό του συνολικού χρέους στο τέλος Ιουνίου, το οποίο με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ξεπερνά το 10%, διατηρείται σε ρευστά διαθέσιμα και καλύπτει τόσο τις φετινές ανάγκες χρηματοδότησης αλλά και σημαντικό μέρος των αναγκών του 2023.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας για την περίοδο 2022-2025, μέχρι το τέλος του χρόνου το χρέος της Δημοκρατίας υπολογίζεται να υποχωρήσει στα €23,5 δις ή στο 93,9% του ΑΕΠ.

«Η αναμενόμενη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες αποδίδεται στην αποπληρωμή σημαντικού χρέους που λήγει εντός του έτους, το οποίο θα καλυφθεί τόσο από νέες εκδόσεις (χρέους) όσο και από την αξιοποίηση του αποθέματος ρευστών,», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία και θα υποχωρήσει στο 88,2% το 2023 και ακολούθως στο 81% και στο 76,7% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του χρόνου λήγει εγχώριο ομόλογο ύψους €610 εκατ., το οποίο είχε εκδοθεί στο πλαίσιο της πώλησης του εξυπηρετούμενου τμήματος της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει από τις αρχές του έτους εκδώσει 10ετές ευρωπαϊκό μεσοπρόθεσμο ομόλογο (ΕΜΤΝ) ύψους €1 δις καλύπτοντας έτσι τις βασικές της χρηματοδοτικές της ανάγκες, ενώ στον προγραμματισμό του ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνεται και πρόσθετη έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου ύψους €0,5 δισ.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η διαφωνία για τα αεροδρόμια και οι επηρεασμοί στον τουρισμό

H εξέλιξη που σημειώθηκε με τα αεροδρόμια χρήζει περισσότερων διευκρινίσεων. Η κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση λέγοντας ότι τερματίζεται η συνεργασία με τη Hermes Airport...

Η ρητορική Ερντογάν και ο κίνδυνος πολεμικού επεισοδίου

Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει φτάσει στα άκρα. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο χώρας που απειλεί με τέτοιο...

62 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία: Οδοιπορικό στην ιστορία της (φωτό)

Τα μεσάνυχτα της 15ης προς τη 16η Αυγούστου του 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία και έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία. Στις 16 Αυγούστου...

Σαββατοκύριακο καλοκαίρι και από Δευτέρα υποχωρεί η θερμοκρασία – Δείτε πρόβλεψη καιρού

Aσθενής χαμηλή πίεση αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα πιθανό να αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη, μέχρι και τη Δευτέρα. Σήμερα, ο καιρός θα...

Μήνυμα Αναστασιάδη εντός και εκτός Κύπρου: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

Στις τουρκικές απειλές απάντησε με έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης τονίζοντας πως «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα...

Εντυπωσιακή η παρέλαση για την Κυπριακή Ανεξαρτησία (φωτό)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, 1η Οκτωβρίου η στρατιωτική παρέλαση στα πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση 62 ετών ανεξαρτησίας της χώρας μας. Ενώπιον της πολιτειακής και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW