Σε θετική ανταπόκριση από πλευράς του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στις προτάσεις, στη φιλοσοφία αλλά και στα συγκεκριμένα μέτρα που καταθέτει η Συμμαχία Πολιτών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε σε θετικό μήνυμα που εισέπραξε από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών και εξέφρασε αισιοδοξία πως θα βρούνε την λύση και θα υπάρχει τον Ιανουάριο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το 2021.
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, στην Λευκωσία, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα για την ευγενική του πρόταση, όπως είπε, να συναντηθούν και να κουβεντιάσουν για την πορεία της χώρας με επίκεντρο τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Άκουσα τις απόψεις του, σημειώνουμε τις ευαισθησίες που έχουν ως Συμμαχία Πολιτών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στην Δημοκρατία χρειάζεται ο διάλογος και η συνεννόηση και με την χώρα μας στην Ευρώπη μάθαμε και την συνδιαβούλευση».
Ανέφερε ότι «διάλογος, συνεννόηση και συνδιαβούλευση εντός των δημοσιονομικών ορίων και δυνατοτήτων της οικονομίας μπορεί να μας οδηγήσουν στον να βρούμε την λύση».
Εξάλλου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «δεν θα επιχειρήσουμε ένα πάρε δώσε με την Κυβέρνηση, δεν θα μπούμε στη λογική της συνδιαλλαγής ούτε θα επιχειρήσουμε να αλλοιώσουμε τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού».
«Θα επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε κάποιες πτυχές του προϋπολογισμού, να θεσμοθετήσουμε κάποια ζητήματα όπως αυτά αφορούν για παράδειγμα τον εθνικό κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, έτσι ώστε να γίνουν διαχρονικοί θεσμοί», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.
Απευθυνόμενος στον κ. Λιλλήκα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι είναι «ένα θετικό μήνυμα, που είναι ό,τι το καλύτερο και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους».
«Αισιόδοξο μήνυμα πως οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κατανοούν τις δυσκολίες των καιρών», είπε ο κ. Νεοφύτου, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «θα βρούνε λύσεις για το καλό του τόπου, για την σταθερότητα της οικονομίας γιατί έρχονται και δύσκολα για το Κυπριακό».
«Και αν έχουμε οικονομική αβεβαιότητα και αστάθεια αυτό θα επηρεάσει και στον αγώνα μας στο εθνικό ζήτημα», πρόσθεσε.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο κ. Λιλλήκας «είχε τα τελευταία χρόνια αξιόλογες προτάσεις που αφορούν κοινωνικά ζητήματα» και «κάποιες από αυτές έχουν ήδη μαζί και με την συνεργασία άλλων κομμάτων και φορέων, υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση».
«Πάντα υπάρχουν περιθώρια για καλυτέρευση της κοινωνικής πολιτικής που όλοι θέλουμε, φτάνει στην πολιτική να ακούμε προτάσεις, να συνεννοούμαστε και να βρίσκουμε λύσεις», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου για τον παραγωγικό, όπως είπε, διάλογο που είχαν και πρόσθεσε ότι εστίασαν πάνω στις προτάσεις που ήδη ξεκίνησε να συζητεί με την Κυβέρνηση και δυο από αυτές τις είχε συζητήσει εκτεταμένα με την Υπουργό Εργασίας πριν από περίπου 10 μέρες.
Ανέφερε ότι τις προτάσεις θα τις καταθέσει σήμερα στις 12.00 όταν θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο σύγκλισης. Η ανταπόκριση από πλευράς του κ. Νεοφύτου ήταν θετική στις προτάσεις και στη φιλοσοφία αλλά και στα συγκεκριμένα μέτρα που καταθέτουμε», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι «βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ως κοινωνία με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και ως κράτος με την καταψήφιση για πρώτη φορά του κρατικού προϋπολογισμού».
Επίσης, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό με ενδεχόμενα μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ενώ βιώνουμε, όπως ανέφερε, «και τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης που επέφερε η πανδημία και τα πολλά κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».
«Το τελευταίο που χρειάζεται η κυπριακή κοινωνία αλλά και το κράτος μας είναι να συνεχίσει μια δημόσια αντιπαράθεση, να επιβληθούν οι εγωισμοί του κοινού συμφέροντος και να οδηγήσουμε το κράτος μας σε μια θεσμική, πολιτειακή κρίση», πρόσθεσε.
Αναφέροντας ότι «πολλοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα θέλαμε να οδηγηθούμε σε περιπέτειες. Δεν αρκεί να εκφράζουμε την ευχή να μην οδηγηθεί ο τόπος σε περιπέτειες», ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι «για να μην οδηγηθεί ο τόπος σε περιπέτειες πρέπει να παραμερίσουμε μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες και με αλληλοσεβασμό μέσα από έναν παραγωγικό διάλογο να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα εξυπηρετήσουν την κοινωνία».
«Αυτός είναι ο στόχος μας», είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία αναγνωρίζει «πως σε μια δημοκρατία την ευθύνη για τη συνολική πολιτική τη φέρει ο εκάστοτε Πρόεδρος που εκλέγει ο κυπριακός λαός».
«Είναι με ικανοποίηση που είδαμε ότι η Υπουργός Εργασίας θα προχωρήσει με επιπλέον επιδόματα ώστε φέτος να μην υπάρχει κανένας συνταξιούχος που να έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτή ήταν η πρότασή της Συμμαχίας Πολιτών που κατέθεσε στην Κυβέρνηση και το 2018.
Ανέφερε επίσης ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν θέλει «τέτοια ζητήματα να υπόκεινται στην καλή θέληση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας ή του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Θέλουμε τέτοια ζητήματα να θεσμοθετηθούν νομοθετικά ώστε να γίνουν επίσημες πολιτικές του κράτους μας. Με αυτή τη λογική εμείς, θα κάνουμε το διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι αν χρειαστεί και με αρμόδιους υπουργούς», πρόσθεσε.
Τέλος ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε αισιοδοξία ότι «θα έχουμε θετική ανταπόκριση από την Κυβέρνηση και έτσι θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, θα βγει η χώρα από την κρίση και να έχει έμπρακτα θετικά οφέλη ο κυπριακός λαός και ιδιαίτερα κάποιες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι νέοι, τα νεαρά ζευγάρια, οι συνταξιούχοι».