24.9 C
Nicosia
Σάββατο 30 Σεπτέμβριος 2023 | 21:50

Κούσιος: Πριν φύγω θα γίνει η αναθεώρηση της Στρατηγικής για την απασχόληση ξένων εργατών

Πριν φύγει από υπουργείο θα προωθήσει την αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Απασχόληση Εργατών από τρίτες χώρες δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν πρόκειται να φύγει από το Υπουργείο χωρίς να προωθήσει την αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Απασχόληση Εργατών από τρίτες χώρες, τονίζοντας πως το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου σε αντίθεση με το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου του Υπουργείου Εργασίας και ενώ ήδη δέχεται κριτική από συνδικαλιστικές οργανώσεις για το θέμα, ο κ. Κούσιος είπε πως δεν μπορεί να μείνουν τομείς όπως η γεωργοκτηνοτροφία και η τουριστική βιομηχανία χωρίς εργάτες, την ώρα που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους εργαζόμενους.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψω το Υπουργείο χωρίς να υιοθετηθεί νέα στρατηγική απασχόλησης και αυτό το μήνυμα θέλω να είναι ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση. Αυτή η Κυβέρνηση έχει την εκτελεστική εξουσία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τις 28 του Φεβράρη θα εκτελώ τα καθήκοντα μου ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν πρόκειται να αναβάλω την οποιαδήποτε εκτέλεση των καθηκόντων μου και να την δώσω στον επόμενο», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στην κριτική ότι προωθεί το θέμα της απασχόλησης ξένων εργατών, ενώ το θέμα της ΑΤΑ το αφήνει στον διάδοχό του, λέγοντας ότι έπραξε ό,τι μπορούσε ως διαμεσολαβητής αλλά οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων δεν του επέτρεψαν να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση.

«Αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε τη διαμεσολάβηση για την ΑΤΑ, δεν αρνήθηκε ή το παρέπεμψε στην επόμενη διακυβέρνηση. Αντίθετα, μέσα από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που δυστυχώς έβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Υπουργός Εργασίας και οι συνεργάτες τους διαμεσολάβησαν», είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων ήταν «ο ένας στην ανατολή και ο άλλος στη δύση, που δεν έδινε τη δυνατότητα σε αυτή την Κυβέρνηση να παρέμβει περαιτέρω».

Σημείωσε πως η οποιαδήποτε απόφαση της Κυβέρνησης που θα προκαθορίζει τι θα γίνει με την ΑΤΑ δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο. «Και είπαμε εφόσον αναλαμβάνει η νέα Κυβέρνηση να μην τη δεσμεύσουμε εφόσον θέλει να αναλάβει την οποιαδήποτε καταλυτική πρωτοβουλία», είπε.

Εξήγησε ακόμη ότι το θέμα της ΑΤΑ «είναι κάτι που όταν το αποφασίσεις μένει και δεν είναι όπως το θέμα της αλλαγής πολιτικής για την εργοδότηση από τρίτες χώρες, το οποίο αν ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν ικανοποιεί την επόμενη Κυβέρνηση μπορεί να τροποποιηθεί άμεσα».

Ο κ. Κούσιος σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στις ιδιωτικές συμφωνίες που θα κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα θα κάνει με τους εργοδότες.

Είπε πως έχει αποστείλει επιστολή ζητώντας τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων. «Θα λάβω σοβαρά τις απόψεις τους, θα κρίνω και θα εισηγηθώ την πολιτική στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε, υπενθυμίζοντας πως το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σεισμός στην Κάλυμνο, αισθητός και στην Κω

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (στις 12.38) στην Κάλυμνο όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητή αλλά και στην Κω. Σύμφωνα...

Optima bank: Εντυπωσιακή υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima bank μέσω δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε...

Σουηδία: Νεαροί ζητούν να γίνουν δολοφόνοι!

Πόλεμος συμμοριών μαίνεται στη Σουηδία τους τελευταίους μήνες, με άμεσα εμπλεκόμενους νεαρούς, που αντί αντιτίμου αναζητούν συμβόλαια θανάτου για να γίνουν δολοφόνοι. «Βρισκόμαστε σε μια...

Έκλεισε το ΟΑΚΑ: Προκαταρκτική έρευνα για το στέγαστρο Καλατράβα

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας σχετικά με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του ποδηλατοδρομίου, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος στη στατικότητα...

Στην Κύπρο ο Δένδιας για την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

Στην Κύπρο μεταβαίνει αύριο, Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την 63η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκραρίας. Όπως αναφέρει...

Διαμαρτυρία Ουκρανών έξω από Ρωσικό προξενείο στη Λεμεσό

Τις φωνές τους ένωσαν για άλλη μια φορά οι Ουκρανοί της Κύπρου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Ρωσικό προξενείο, στη Λεμεσό, διαμαρτυρόμενοι για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW