Δεν πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία συνεχούς αναβολής των εκποιήσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός διότι όπως τόνισε ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβάθμισης της οικονομίας.
Τόνισε ότι «εάν υποβαθμιστεί η οικονομία της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης και από την ΕΕ η οποία μας παρακολουθεί, τότε θα ανέβει το κόστος και θα έχουμε πρόβλημα γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε και πρόσθεσε ότι «θα συζητήσουμε το θέμα με τις τράπεζες σε συνάρτηση και με το θέμα της στρατηγικής των κακοπληρωτών. Αυτός που μπορεί πρέπει να πληρώνει» επεσήμανε.
Μιλώντας στη μεσημβρινή ζώνη του τηλεοπτικού καναλιού Alpha, συνέστησε ψυχραιμία σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, υποδεικνύοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία σύγκριση με την οικονομική κρίση του 2013.
Τόνισε ότι «δεν πρέπει να λειτουργούμε υπό πανικό. Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με καθαρό μυαλό και συντονισμένες ενέργειες όλων των παραγόντων κυρίως με τις εποπτικές αρχές.
«Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε επικοινωνία με το Διοικητή της ΚΤ ο οποίος βρίσκεται στη Φραγκοράφτη και όλες οι εποπτικές αρχές είναι συντονισμένες και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Νομίζω ότι δεν πρέπει να γίνεται κανένας συνειρμός για την περίπτωση των δύο τραπεζών στην Αμερική και της Ελβετικής Credit Suisse,η οποία πέρσι είχε πολύ μεγάλες ζημιές και διάφορα προβλήματα, με το τι συνέβηκε το 2013 με την οικονομική κρίση».
Πληθωρισμός
Ο κ. Κεραυνός σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την εκτόξευση διεθνώς του πληθωρισμού είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην δίνεται ώθηση σε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.
«Ο πληθωρισμός ο οποίος οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα επηρέασε με διαφορετικό τρόπο την κάθε χώρα. Η Κύπρος επειδή δεν έχει το θέμα του φυσικού αερίου έχει επηρεαστεί στην αλυσίδα προσφοράς αγαθών και υλικών αυξάνοντας το κόστος γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις όποιες αποφάσεις μας ώστε να μη δίνουμε ώθηση σε περαιτέρω αύξηση του», σημείωσε.
ΑΤΑ
Σχολιάζοντας το θέμα της ΑΤΑ, διαβεβαίωσε ότι η θέση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι η διατήρηση της ΑΤΑ διότι εκεί που ο πληθωρισμός ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων έρχεται η ΑΤΑ και δίνει κάποια αποζημίωση.
Τόνισε ότι «όλα όμως θα πρέπει να γίνονται ισορροπημένα με σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο, διότι εάν μπούμε σε μια λαϊκίστικη προσέγγιση θα δημιουργήσουμε πρόσθετα προβλήματα στην οικονομία».
Εξήγησε, ότι συνεχίζεται ο διάλογος του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους υποδεικνύοντας ότι « πρόθεση μας είναι να συμβάλουμε να διατηρηθεί ο θεσμός και τεθεί σε εφαρμογή». Στο σημείο αυτό κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να θέσουν θέμα επέκτασης της ΑΤΑ και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Πρόσθεσε ότι όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη θα πει περισσότερα.
Επιτόκια
Απαντώντας σε ερώτηση εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να στηρίξει τους πολίτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση των δανείων τους συνεπεία της αύξησης των επιτοκίων, υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχει σε εφαρμογή ένα σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση που αφορά τα οικιστικά δάνεια που επιχορηγεί τα επιτόκια για να επισημάνει ότι «δεν μπορεί να επιβληθεί στις τράπεζες τι επιτόκια θα επιβάλλουν».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών δεν είναι «μοναχικοί καβαλάρηδες είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογενείας όπου ί συζητούμε συλλογικά και δίνονται κατευθύνσεις και ήδη υπήρξε μια χαλάρωση στους δείκτες και στο τελευταίο συμβούλιο έχει αποφασιστεί όπως οι υπουργοί οικονομικών σταδιακά και ομαλά να επανέλθουμε τους δείκτες στη βάση της οδηγίας της ΕΕ δεν μπορεί να αφήσουμε την οικονομία να ξεφύγει» υπέδειξε.