9 C
Nicosia
Σάββατο 2 Μάρτιος 2024 | 2:27

Η Κύπρος έχει τα περισσότερα κρατικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ – Στο 20% του ΑΕΠ

Η χώρα με το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (περιουσιακών στοιχείων) της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ παρέμενε το 2021 η Κύπρος, με το ποσοστό να κινείται στο 20,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό αυτό οφειλόταν σε μεγάλη συναλλαγή το 2018, με την οποία μη εξυπηρετούμενα δάνεια από κυπριακή δημόσια χρηματοπιστωτική εταιρεία (που κατατάσσεται εκτός κυβέρνησης) μεταφέρθηκαν σε κυβερνητική μονάδα.

Ακόμα τρία κράτη μέλη είχαν ποσοστό μη εξυπηρετουμένων δανείων του ΑΕΠ υψηλότερο από 1%: η Σλοβενία (1,8%), η Πορτογαλία (1,4%) και η Κροατία (1,1%). Για μια σημαντική πλειοψηφία κρατών μελών της ΕΕ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν το 2021 σε σχέση με το 2020.

Για την Κύπρο, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία, η πλειονότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς απορρόφησης απαξιωμένων περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση της Κροατίας, ο αριθμός αναφέρεται κυρίως στα δάνεια μιας εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας (που κατατάσσεται εντός της γενικής κυβέρνησης).

Περισσότερες κρατικές εγγυήσεις στη Γερμανία

Τα δεδομένα αυτά δημοσιοποίηθηκαν από τη Eurostat στο πλαίσιο στοιχείων για τις κρατικές εγγυήσεις στην ΕΕ. Όπως εξηγεί η Eurostat σε σχετική ανακοίνωση, ο πιο συχνός τύπος ενδεχόμενων υποχρεώσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι οι κρατικές εγγυήσεις επί των υποχρεώσεων, και κάποιες φορές επί των περιουσιακών στοιχείων τρίτων. Οι κρατικές εγγυήσεις αυξήθηκαν αρκετά το 2020 και το 2021, ως συνέχεια και των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.

Ειδικότερα, το 2021 το μεγαλύτερο μερίδιο κρατικών εγγυήσεων επί του ΑΕΠ καταγράφηκε στη Γερμανία (17,3%), την Αυστρία (17,0%), τη Φινλανδία (17,0%), την Ιταλία (16,0%) και τη Γαλλία (15,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά, κάτω του 1%, καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία.

Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 5,95%, δηλαδή περίπου στο 6% στους πίνακες που δημοσιεύει η Eurostat.

Στα πλείστα κράτη μέλη το μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών εγγυήσεων προέρχεται από την κεντρική κυβέρνηση, ενώ σημαντικό ποσοστό εγγυήσεων προέρχεται από το επίπεδο των πολιτειών ή τοπικών κυβερνήσεων στη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Σε κάποια από τα κράτη μέλη, το μέγεθος των κρατικών εγγυήσεων αυξήθηκε έως και 11,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μεταξύ του 2019 και του 2021. Η αύξηση των εγγυήσεων επιβραδύνθηκε το 2021 σε σχέση με το 2020 (την πρώτη χρονιά της πανδημίας). Το 2021 τα ποσοστά των κρατικών εγγυήσεων επί του ΑΕΠ μειώθηκαν σε κάποιες χώρες, εν μέρει λόγω της αύξησης των ΑΕΠ.

Τα επίπεδα των υποχρεώσεων των δημόσιων επιχειρήσεων που δεν εμπίπτουν στις εγγυήσεις από την κυβέρνηση το 2021 διέφεραν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το μεγαλύτερο ποσοστό υποχρεώσεων καταγράφηκε στην Ελλάδα (163% του ΑΕΠ), και ακολουθούσαν οι Κάτω Χώρες (99,1%), η Γερμανία (94,9%), το Λουξεμβούργο (73,5%) και η Γαλλία (70,2%).

Από την άλλη, καταγράφηκαν χαμηλά ποσοστά στη Σλοβακία (3,6%), την Ισπανία (5,6%), τη Ρουμανία (8,3%), την Κροατία (9,1%), τη Λιθουανία (10,0%) και τη Βουλγαρία (11,6%).

Ο κύριος λόγος για τα ψηλά επίπεδα υποχρεώσεων σε συγκεκριμένα κράτη μέλη ήταν πως τα δεδομένα περιλαμβάνουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ελέγχονται από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα δημόσιες τράπεζες. Οι πλείστες από τις υποχρεώσεις των τραπεζών αποτελούνται από καταθέσεις νοικοκυριών ή άλλων ιδιωτικών και δημόσιων νομικών προσώπων.

Γενικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφέρουν υψηλά ποσά δανειακών υποχρεώσεων και έχουν, ταυτόχρονα, ένα σημαντικό επίπεδο περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν καταγράφονται στα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές ΤA

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο συνεδρίασε στις 28 Φεβρουαρίου 2024, επικύρωσε τις εξής υποψηφιότητες, που αφορούν τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών...

Νέο ψηλό 10ετίας πέτυχε το ΧΑΚ – Στις 145,69 μονάδες (+1.7%) ο γενικός δείκτης

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει σε νέο ψηλό δεκαετίας. Ο Γενικός...

Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Η «κόλαση» δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση των τρένων

Νέο συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την τραγωδία στα Τέμπη ήλθε σήμερα (3/1) στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας στιγμές λίγο μετά την τρομακτική σύγκρουση των τρένων η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον...

Επιμένει προκλητικά ο Ερντογάν για «δύο κράτη» στην Κύπρο

«Η Τουρκία θα  συνεχίσει την προσπάθεια αναγνώρισης της ισότιμης κυριαρχίας και του διεθνούς ισότιμου καθεστώτος των αδελφών Τουρκοκύπριων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας...

Μέρες και έργα του (διαβόητου) παπα-Ευθύμ’: Σαν σήμερα, το 1922, έκλεισε 68 ορθόδοξα εκπαιδευτήρια της Καππαδοκίας

Δεκανίκι του Μουσταφά Κεμάλ και εφιάλτης των Ρωμιών. Αυτός ο «τίτλος» έχει αποδοθεί στον Ευθύμιο Καραχισαρίδη, τον παπα-Ευθύμ’ όπως είναι γνωστός. Ο αυτοδιορισμένος πατριάρχης των… ορθοδόξων...

Λονδίνο: Φωτιά σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων – 11 άτομα στο νοσοκομείο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση 130 ατόμων. Κινητοποιήθηκαν περίπου εκατό πυροσβέστες, ενώ 11 άτομα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!