16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 | 15:31

Η Κύπρος έχει τα περισσότερα κρατικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ – Στο 20% του ΑΕΠ

Η χώρα με το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (περιουσιακών στοιχείων) της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ παρέμενε το 2021 η Κύπρος, με το ποσοστό να κινείται στο 20,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό αυτό οφειλόταν σε μεγάλη συναλλαγή το 2018, με την οποία μη εξυπηρετούμενα δάνεια από κυπριακή δημόσια χρηματοπιστωτική εταιρεία (που κατατάσσεται εκτός κυβέρνησης) μεταφέρθηκαν σε κυβερνητική μονάδα.

Ακόμα τρία κράτη μέλη είχαν ποσοστό μη εξυπηρετουμένων δανείων του ΑΕΠ υψηλότερο από 1%: η Σλοβενία (1,8%), η Πορτογαλία (1,4%) και η Κροατία (1,1%). Για μια σημαντική πλειοψηφία κρατών μελών της ΕΕ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν το 2021 σε σχέση με το 2020.

Για την Κύπρο, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία, η πλειονότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς απορρόφησης απαξιωμένων περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση της Κροατίας, ο αριθμός αναφέρεται κυρίως στα δάνεια μιας εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας (που κατατάσσεται εντός της γενικής κυβέρνησης).

Περισσότερες κρατικές εγγυήσεις στη Γερμανία

Τα δεδομένα αυτά δημοσιοποίηθηκαν από τη Eurostat στο πλαίσιο στοιχείων για τις κρατικές εγγυήσεις στην ΕΕ. Όπως εξηγεί η Eurostat σε σχετική ανακοίνωση, ο πιο συχνός τύπος ενδεχόμενων υποχρεώσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι οι κρατικές εγγυήσεις επί των υποχρεώσεων, και κάποιες φορές επί των περιουσιακών στοιχείων τρίτων. Οι κρατικές εγγυήσεις αυξήθηκαν αρκετά το 2020 και το 2021, ως συνέχεια και των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.

Ειδικότερα, το 2021 το μεγαλύτερο μερίδιο κρατικών εγγυήσεων επί του ΑΕΠ καταγράφηκε στη Γερμανία (17,3%), την Αυστρία (17,0%), τη Φινλανδία (17,0%), την Ιταλία (16,0%) και τη Γαλλία (15,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά, κάτω του 1%, καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία.

Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 5,95%, δηλαδή περίπου στο 6% στους πίνακες που δημοσιεύει η Eurostat.

Στα πλείστα κράτη μέλη το μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών εγγυήσεων προέρχεται από την κεντρική κυβέρνηση, ενώ σημαντικό ποσοστό εγγυήσεων προέρχεται από το επίπεδο των πολιτειών ή τοπικών κυβερνήσεων στη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Σε κάποια από τα κράτη μέλη, το μέγεθος των κρατικών εγγυήσεων αυξήθηκε έως και 11,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μεταξύ του 2019 και του 2021. Η αύξηση των εγγυήσεων επιβραδύνθηκε το 2021 σε σχέση με το 2020 (την πρώτη χρονιά της πανδημίας). Το 2021 τα ποσοστά των κρατικών εγγυήσεων επί του ΑΕΠ μειώθηκαν σε κάποιες χώρες, εν μέρει λόγω της αύξησης των ΑΕΠ.

Τα επίπεδα των υποχρεώσεων των δημόσιων επιχειρήσεων που δεν εμπίπτουν στις εγγυήσεις από την κυβέρνηση το 2021 διέφεραν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το μεγαλύτερο ποσοστό υποχρεώσεων καταγράφηκε στην Ελλάδα (163% του ΑΕΠ), και ακολουθούσαν οι Κάτω Χώρες (99,1%), η Γερμανία (94,9%), το Λουξεμβούργο (73,5%) και η Γαλλία (70,2%).

Από την άλλη, καταγράφηκαν χαμηλά ποσοστά στη Σλοβακία (3,6%), την Ισπανία (5,6%), τη Ρουμανία (8,3%), την Κροατία (9,1%), τη Λιθουανία (10,0%) και τη Βουλγαρία (11,6%).

Ο κύριος λόγος για τα ψηλά επίπεδα υποχρεώσεων σε συγκεκριμένα κράτη μέλη ήταν πως τα δεδομένα περιλαμβάνουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ελέγχονται από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα δημόσιες τράπεζες. Οι πλείστες από τις υποχρεώσεις των τραπεζών αποτελούνται από καταθέσεις νοικοκυριών ή άλλων ιδιωτικών και δημόσιων νομικών προσώπων.

Γενικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφέρουν υψηλά ποσά δανειακών υποχρεώσεων και έχουν, ταυτόχρονα, ένα σημαντικό επίπεδο περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν καταγράφονται στα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ιστορική πτώση για τα κέρδη της Huawei

Tη μεγαλύτερη ετήσια μείωση κερδών της ανακοίνωσε η Huawei, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις συνεχίζουν να πλήττουν τις δραστηριότητές της και οι αυστηροί έλεγχοι πανδημίας στην...

Τέλος στις φήμες περί κόντρας – «Τον λέω Μάκη, με λέει Κωνσταντίνο»

Τέλος στις φήμες περί κόντρας έβαλαν σήμερα Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Σήμερα το πρωί είχαν συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν για όλα...

Τέλος σχεδόν σε όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Νέο διάταγμα για τη νόσο covid-19 έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, το οποίο τίθεται σε ισχύ από τις 5 Μαΐου. Συνοπτικά οι αλλαγές για...

Εκτόξευση της ανεργίας στη Γερμανία

«Τσίμπησε» η ανεργία στη Γερμανία τον Μάρτιο, καθώς οι αντίξοοι οικονομικοί άνεμοι καθυστέρησαν την εποχική αύξηση των προσλήψεων για την άνοιξη. Οπως μεταδίδει το Reuters, το...

Κατρακύλησαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία

Οι τιμές των βρετανικών κατοικιών υποχώρησαν 3,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο - ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το 2009, δήλωσε την Παρασκευή η...

Συνάντηση ΠτΒ με ΥΠΕΣ: Στο επίκεντρο η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου δέχθηκε την Παρασκευή, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η εθιμοτυπική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW