32.2 C
Nicosia
Τρίτη 26 Σεπτέμβριος 2023 | 15:17

Η Κύπρος έχει τα περισσότερα κρατικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ – Στο 20% του ΑΕΠ

Η χώρα με το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (περιουσιακών στοιχείων) της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ παρέμενε το 2021 η Κύπρος, με το ποσοστό να κινείται στο 20,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό αυτό οφειλόταν σε μεγάλη συναλλαγή το 2018, με την οποία μη εξυπηρετούμενα δάνεια από κυπριακή δημόσια χρηματοπιστωτική εταιρεία (που κατατάσσεται εκτός κυβέρνησης) μεταφέρθηκαν σε κυβερνητική μονάδα.

Ακόμα τρία κράτη μέλη είχαν ποσοστό μη εξυπηρετουμένων δανείων του ΑΕΠ υψηλότερο από 1%: η Σλοβενία (1,8%), η Πορτογαλία (1,4%) και η Κροατία (1,1%). Για μια σημαντική πλειοψηφία κρατών μελών της ΕΕ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν το 2021 σε σχέση με το 2020.

Για την Κύπρο, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία, η πλειονότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς απορρόφησης απαξιωμένων περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση της Κροατίας, ο αριθμός αναφέρεται κυρίως στα δάνεια μιας εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας (που κατατάσσεται εντός της γενικής κυβέρνησης).

Περισσότερες κρατικές εγγυήσεις στη Γερμανία

Τα δεδομένα αυτά δημοσιοποίηθηκαν από τη Eurostat στο πλαίσιο στοιχείων για τις κρατικές εγγυήσεις στην ΕΕ. Όπως εξηγεί η Eurostat σε σχετική ανακοίνωση, ο πιο συχνός τύπος ενδεχόμενων υποχρεώσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι οι κρατικές εγγυήσεις επί των υποχρεώσεων, και κάποιες φορές επί των περιουσιακών στοιχείων τρίτων. Οι κρατικές εγγυήσεις αυξήθηκαν αρκετά το 2020 και το 2021, ως συνέχεια και των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.

Ειδικότερα, το 2021 το μεγαλύτερο μερίδιο κρατικών εγγυήσεων επί του ΑΕΠ καταγράφηκε στη Γερμανία (17,3%), την Αυστρία (17,0%), τη Φινλανδία (17,0%), την Ιταλία (16,0%) και τη Γαλλία (15,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά, κάτω του 1%, καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία.

Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 5,95%, δηλαδή περίπου στο 6% στους πίνακες που δημοσιεύει η Eurostat.

Στα πλείστα κράτη μέλη το μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών εγγυήσεων προέρχεται από την κεντρική κυβέρνηση, ενώ σημαντικό ποσοστό εγγυήσεων προέρχεται από το επίπεδο των πολιτειών ή τοπικών κυβερνήσεων στη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Σε κάποια από τα κράτη μέλη, το μέγεθος των κρατικών εγγυήσεων αυξήθηκε έως και 11,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μεταξύ του 2019 και του 2021. Η αύξηση των εγγυήσεων επιβραδύνθηκε το 2021 σε σχέση με το 2020 (την πρώτη χρονιά της πανδημίας). Το 2021 τα ποσοστά των κρατικών εγγυήσεων επί του ΑΕΠ μειώθηκαν σε κάποιες χώρες, εν μέρει λόγω της αύξησης των ΑΕΠ.

Τα επίπεδα των υποχρεώσεων των δημόσιων επιχειρήσεων που δεν εμπίπτουν στις εγγυήσεις από την κυβέρνηση το 2021 διέφεραν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το μεγαλύτερο ποσοστό υποχρεώσεων καταγράφηκε στην Ελλάδα (163% του ΑΕΠ), και ακολουθούσαν οι Κάτω Χώρες (99,1%), η Γερμανία (94,9%), το Λουξεμβούργο (73,5%) και η Γαλλία (70,2%).

Από την άλλη, καταγράφηκαν χαμηλά ποσοστά στη Σλοβακία (3,6%), την Ισπανία (5,6%), τη Ρουμανία (8,3%), την Κροατία (9,1%), τη Λιθουανία (10,0%) και τη Βουλγαρία (11,6%).

Ο κύριος λόγος για τα ψηλά επίπεδα υποχρεώσεων σε συγκεκριμένα κράτη μέλη ήταν πως τα δεδομένα περιλαμβάνουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ελέγχονται από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα δημόσιες τράπεζες. Οι πλείστες από τις υποχρεώσεις των τραπεζών αποτελούνται από καταθέσεις νοικοκυριών ή άλλων ιδιωτικών και δημόσιων νομικών προσώπων.

Γενικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφέρουν υψηλά ποσά δανειακών υποχρεώσεων και έχουν, ταυτόχρονα, ένα σημαντικό επίπεδο περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν καταγράφονται στα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νέο παραλήρημα Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στην αναγνώριση του Ψευδοκράτους, κατά την επιστροφή του από τον θύλακα του Ναχιτσεβάν. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων επί του...

Συνέδριο FMW: Τα ψηλά επιτόκια βρόγχος για οικονομία και πολίτες

Το συμπέρασμα ότι τα ψηλά επιτόκια αποτελούν βρόγχος τόσο για την οικονομία της χώρας, όσο και για τους πολίτες εξήχθη στο 4ο Τραπεζικό Συνέδριο...

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα επιτόκια οι Βουλευτές – Καλούν τον ΠτΔ στη Βουλή για εξηγήσεις

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία σε ακόμα μια συνεδρία της εξέτασε τις επιπτώσεις της...

Στον «αέρα» το e-καλάθι – Δεν πείστηκαν οι βουλευτές για την αποτελεσματικότητα του

Ξεκίνησε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού η κατ’ άρθρον συζήτηση για το νομοσχέδιο για το e-καλάθι, με κόμματα της...

Αυτό είναι το σχέδιο της Τρ. Κύπρου για προστασία κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000

Σχέδιο δύο επιλογών για την προστασία της κύριας κατοικίας αξίας μέχρι 350.000 που εξασφαλίζει δάνεια για τα οποία υπάρχει εκκρεμοδικία στα Δικαστήρια, παρουσίασε η...

Πτωτικές τάσεις σημειώνονται στο Χρηματιστήριο

Πτωτικές τάσεις σημειώνονται στην χρηματιστηριακή συνάντηση της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης στις 12.42 ήταν στις  131,99 μονάδες με ζημιές 0,26%. Την ίδια ώρα, ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW